Δεν ήταν στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να επιταχύνει τις διαδικασίες ξεκαθαρίσματος στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- το αντίθετο, ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι η μετάθεση του ζητήματος για τον Σεπτέμβριο, ενδέχεται να λειτουργήσει ακόμη και ευεργετικά. Να υπάρξει ένα «διάλειμμα ανασυγκρότησης, αναστοχασμού και επαναπροσδιορισμού», έγραφε χθες χαρακτηριστικά η Αυγή στο κύριο άρθρο.
Ωστόσο, ήρθε η κίνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία δεν άφηνε και πολλά περιθώρια. Διότι, όταν η πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει την παραβίαση του Συντάγματος με τις συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και μιλάει για «εκτροπή», κακά τα ψέματα, κάτι πρέπει να γίνει. Και όλα λένε ότι θα γίνει στη σημερινή τους συνάντηση… Παρά το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Βουλής χειροκρότησε την χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή.
Αντιθέτως, η στάση της Αριστερής Πλατφόρμας είναι διαφορετική. Μπορεί να μέλη της να καταψήφισαν και το δεύτερο πακέτο από τα προαπαιτούμενα, αλλά η δήλωση- απάντηση Λαφαζάνη στον Πρωθυπουργό, κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους. «Μέσα στην αριστερά όσο μεγάλες και ουσιαστικές και αν είναι οι διαφορές δεν χρειάζονται ανάμεσα μας, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες, υψηλοί τόνοι και πολύ περισσότερο απειλές», επισήμανε ο πρώην υπουργός.
Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, βρίσκονται σε δεινή θέση και στις ιδιωτικές τους συζητήσεις δεν το κρύβουν. Προερχόμενοι στην πλειοψηφία τους από το ΚΚΕ βιώνουν συνθήκες μιας νέας διάσπασης. Δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τις καρέκλες τους- και τους πιστεύουμε. Θυμούνται τις συντροφοκτόνες αντιπαραθέσεις, τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς, την ανθρωποφαγία, τον φανατισμό, τις κατηγορίες- αυτά δεν θέλουν να βιώσουν εκ νέου, όπως και όλοι (όσοι τα έχουν ζήσει) στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για τον Γιάνη Βαρουφάκη, συνεχίζει να αποτελεί απρόβλεπτο παράγοντα, μιας και τα ξημερώματα ψήφισε «ναι» αλλάζοντας στάση.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δίνει στις «αντίπαλες» ομάδες το δικαίωμα να προχωρήσουν, συγκάτοικοι στο ίδιο κόμμα, μαζί στον Σεπτέμβριο. Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι για έναν μήνα δεν θα προωθήσει στη Βουλή ρυθμίσεις με σημαντικές κοινωνικές συνέπειες, δίνει αυτό το δικαίωμα. Μετά, θα υπάρχει χρόνος…
Πηγή: newpost