Εκλογές στην Τουρκία: Η αντιπολίτευση διαλέγει τον αντίπαλο του Ερντογάν

Η αιφνίδια αποχώρηση της Μεράλ Ακσενέρ τάραξε τα νερά. Προκάλεσε ρήγμα στην «Συμμαχία των Έξι». Παρόλα αυτά οι εναπομείναντες πέντε ηγέτες της αντιπολίτευσης αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα Δευτέρα 6 Μαρτίου τον κοινό υποψήφιο. Αυτόν που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον απερχόμενο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Τι και αν η Ακσενέρ αντέδρασε στο ενδεχόμενο να κατέλθει κοινός υποψήφιος ο ηγέτης των κεμαλιστών, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου; Αυτός φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει τον Ερντογαν. Μία κατά γενική ομολογία αδύναμη υποψηφιότητα. Ακόμα και στελέχη του κόμματός του την χαρακτηρίζουν «συνταγή ήττας» και «το πιο πολύτιμο δώρο προς τον Ερντογάν».

Ο επικεφαλής της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το κόμμα του, αλλά σε επίπεδο εκλογικού σώματος δεν τραβάει…Θυμίζουμε ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις για το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών. Είχε δηλώσει ότι «μία τέτοια κίνηση θα συνιστούσε εκλογικό πραξικόπημα» και ότι το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές και δεν επιτρέπει αναβολή χωρίς έγκριση της Βουλής και μάλιστα με ενισχυμένη πλειοψηφία και μόνον σε καιρό πολέμου. Ο Κιλιτσντάρογλου είχε επίσης αποκαλέσει τον Ερντογάν «καταστροφή του αιώνα για την Τουρκία».

Ο δρόμος για τον Κιλιτσνταρογλου άνοιξε διάπλατα όταν ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου, που δημοσκοπικά φαίνεται ισχυρότερος απομακρύνθηκε από την κούρσα. Και αυτό επειδή έχει πάνω από το κεφάλι του τον πέλεκυ της οριστικοποίησης από το εφετείο της καταδίκης σε φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που του έχει επιβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο με πρόσχημα ότι προσέβαλε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Κατά συνέπεια, δεν κατάφερε να είναι υποψήφιος.

Η επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» Ακσενέρ επέμενε για τον Ιμάμογλου προκρίνοντας την υποψηφιότητα του, ενώ μετά υποστήριξε τον δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς. Κατά πολλούς ο 67χρονος πολιτικός που εξελέγη δήμαρχος το 2019 αντιπροσωπεύει μια ελπιδοφόρο αλλαγή πολιτικού πολιτισμού. Ο κόσμος μοιάζει να τον ξεχωρίζει ως πολιτικό που μιλάει με έργα και όχι λόγια. Ο ιδιος, όμως, δεν φάνηκε να επιθυμεί, αποφεύγοντας να εμπλακεί σε μία τέτοια μάχη.

Παρόλα αυτά, η Ακσενερ τα βρόντηξε όλα για χάρη του και μάλιστα γυρνώντας την πλάτη στον μέχρι πρότινος σύμμαχο της Κιλιτσντάρογλου που τη βοήθησε να μπει στη Βουλή «δανείζοντας της 16 βουλευτές». Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί αμφισβητούν τα αληθινά της κίνητρα. Όλο και πιο έντονα ακούγεται το ενδεχόμενο να συμμαχήσει ακόμα και με τον Ερντογάν, αντικαθιστώντας τον φθαρμένο Μπαχτσελί!

Όπως και να έχει, η τουρκική αντιπολίτευση που τσακώνεται μέχρι τελευταία στιγμή, επενδύοντας σε ένα κουτσό άλογο δεν φαίνεται ικανή να εκθρονίσει εύκολα τον Ταγιπ Ερντογαν.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: