Έκρηξη στα γενόσημα φάρμακα την επόμενη τριετία

Έκρηξη στα γενόσημα φάρμακα την επόμενη τριετίαΡαγδαία ανάπτυξη των γενοσήμων φαρμάκων και ισχυρή διείσδυσή τους στην αγορά φαρμάκου αναμένεται την επόμενη τριετία όπως εκτιμά η IMS, η πλέον εξειδικευμένη εταιρεία μετρήσεων του φαρμακευτικού κλάδου. Η επικείμενη έκρηξη στο μερίδιο των γενοσήμων στο προσεχές διάστημα αποδίδεται αφενός στο γεγονός πως μέχρι το 2016 θα έχουν λήξει οι πατέντες δεκάδων πρωτότυπων φαρμάκων, εξέλιξη που θα επιτρέψει την κυκλοφορία των γενοσήμων τους, αφετέρου στην πολιτική πολλών ευρωπαϊκών χωρών, με αποκορύφωμα την , για εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις φαρμάκου που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, με δεδομένο πως η διείσδυση των γενοσήμων έχει αναχθεί σε «βασικό όχημα» για τον περιορισμό της ετήσιας δαπάνης για τα φάρμακα. 
Όπως σημείωσε η Sarah Rickwood, γενική διευθύντρια του προγράμματος Thought Leadership για την IMS Ευρώπης κατά το «Generics Conference 2013», το πρώτο συνέδριο αφιερωμένο…
… αποκλειστικά στα γενόσημα φάρμακα, η αγορά των γενοσήμων είναι μεν μεγάλη, όχι όμως τόσο ανεπτυγμένη ακόμη. Το 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να φτάσει το 11%, γεγονός που σημαίνει ότι τα γενόσημα θα πάρουν τη θέση πολλών άλλων φαρμάκων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο χώρος των γενοσήμων εμφανίζει τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης μέχρι το 2020 και ιδιαίτερα όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες. Για αυτό το λόγο οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν προσεχτικά βήματα σε επίπεδο τεχνολογίας και θεραπειών, ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα να εξετάσουν και το ζήτημα της πατέντας των ίδιων των γενοσήμων. 
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το μέλλον της αγοράς γενοσήμων μέχρι το 2020, οι ειδικοί του χώρου βλέπουν πως θα κυριαρχήσουν τα «εξειδικευμένα» γενόσημα για ειδικές παθήσεις. Η φαρμακευτική πίτα, όπως επίσης και η κατάταξη των φαρμακευτικών σκευασμάτων ανάλογα με τις πωλήσεις και τον τζίρο τους, θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ισχύει . Ισχυρή πίεση για την κυκλοφορία νέων γενοσήμων θα αποτελέσει η λήξη της πατέντας σε πολλά γνωστά πρωτότυπα φάρμακα, κυρίως ογκολογικών και για παθήσεις του αναπνευστικού. Όπως διέβλεψε η S. Rickwood, το μέλλον της αγοράς βρίσκεται και στα φάρμακα. 

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι αρμόδιοι για τις πολιτικές υγείας θα αντιληφθούν σύντομα πως η ανάπτυξη των γενόσημων φαρμάκων θα έχει άμεση επίδραση στους προϋπολογισμούς τους για τις δαπάνες. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήδη προωθούν την παραγωγή των γενοσήμων, καθώς αυτά συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση πόρων για την , σε βαθμό μάλιστα που οι όποιες αντιδράσεις για τη χρήση τους, πολύ σύντομα θα εκλείψουν.

Ειδικά για την ελληνική αγορά, όπου το μερίδιο των γενοσήμων είναι ακόμη χαμηλό (13% σε όγκο και 15% σε ), οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις του φαρμάκου δείχνουν να είναι ευνοϊκές, αρκεί να δοθούν στις επιχειρήσεις τα κατάλληλα κίνητρα για τη διατήρηση των επενδύσεών τους και το άνοιγμά τους σε ευρωπαϊκές αγορές.

«Το για τα γενόσημα χρειάζεται να αναπτυχθεί. Η αγορά γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική, καθώς σε αυτήν δεν υπάρχουν μόνο οι εγχώριοι παίκτες. Για αυτό το λόγο, το σύστημα θα αυτορυθμιστεί και θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις. Η πολιτεία πρέπει από την πλευρά της να διαχειριστεί με λεπτότητα το ζήτημα των τιμών, να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των γενοσήμων και να διατηρήσει ένα τμήμα της αγοράς για τα καινοτόμα προϊόντα» συμπέρανε η S. Rickwood.

Τη δυναμική του κλάδου των γενοσήμων έχουν αντιληφθεί και οι εδώ φαρμακευτικές. Στελέχη του χώρου χαρακτηρίζουν ήδη τη βιομηχανία των γενοσήμων ως τον πλέον σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της φαρμακευτικής αγοράς. Εντούτοις η καθυστέρηση τιμολόγησης επί 28 μήνες νέων γενόσημων, αλλά και καινοτόμων φαρμάκων αποτελεί όπως λένε τροχοπέδη για την ανάπτυξη τους. Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα βρίσκονται εν αναμονή για να λάβουν και να κυκλοφορήσουν γενόσημα φάρμακα για έξι θεραπευτικές κατηγορίες, αλλά και τριάντα καινοτόμα για σπάνιες ασθένειες.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Έκρηξη στα γενόσημα φάρμακα την επόμενη τριετία

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: