Επιστολή του Δημάρχου στους Καμμένο, Μουζάλα, στην οποία επισημαίνονται οι κίνδυνοι που έχουν προκληθεί από τις καθυστερήσεις στην παροχή ασύλου
«Καζάνι που βράζει» θυμίζει η κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο, καθώς οι εγκλωβισμένοι στις εγκαταστάσεις έχουν αρχίσει και διαμαρτύρονται και να ζητούν μία λύση, την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την ελληνική Πολιτεία, ή άλλες αρχές, για το πότε και αν θα αναχωρήσουν για τους προορισμούς τους.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν υποβάλει αιτήσεις ασύλου, ωστόσο η διαδικασία είναι χρονοβόρα και οι ίδιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στο νησί του Αιγαίου.
Παράλληλα, οι κάτοικοι του νησιού βρίσκονται αντιμέτωποι με παραβατικές συμπεριφορές των προσφύγων, οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη και προκαλούν διάφορα προβλήματα, καθώς στερούνται ακόμη και των απαραίτητων για τη διαβίωσή τους.
Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε επιστολή στους υπουργούς Άμυνας Πάνο Καμμένο και αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στους οποίους απευθύνει «έκκληση για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να προστατευθεί η μέχρι σήμερα εξαιρετική εικόνα της Λέσβου και να διατηρηθεί αλληλέγγυα η τοπική κοινωνία. Η καθυστέρηση των διαδικασιών αίτησης ασύλου, υποχρεώνει εκ των πραγμάτων, την παραμονή των προσφύγων στην Λέσβο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω, δημιουργούν εκνευρισμό και προστριβές μεταξύ των φιλοξενουμένων μας, μερίδα των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να στρέφονται στην παραβατικότητα, δεδομένης της έλλειψης χρημάτων και του φόβου μιας ενδεχόμενης επαναπροώθησής τους στην Τουρκία».
«Οι παραβατικές ενέργειες, δεν θα έχουν μόνο στόχο την αναχώρησή τους προς την κεντρική Ελλάδα αλλά και την εξασφάλιση βασικών αναγκών. Αυτές οι ενέργειες έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις και όχληση στην τοπική κοινωνία, μια κοινωνία που στάθηκε αλληλέγγυα, μέχρι σήμερα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες και η στήριξη της οποίας αποτελεί βασική προϋπόθεση στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και την προβολή της Λέσβου και της Ελλάδας με θετικό πρόσημο, σε όλο τον κόσμο, με άμεσο αντίκτυπο στην αποκατάσταση του πληγέντος κύρους της» τονίζει στην επιστολή του και καταθέτει τις εξής προτάσεις: – την ενίσχυση του προσωπικού διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου, ώστε να μειωθεί ο χρόνος παραμονής τους,– την μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε νέες δομές ανά την Ελλάδα,– την άμεση λήψη μέτρων για την εξασφάλιση καλών συνθηκών διαβίωσης κατά την παραμονή τους στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής της Μόριας.
Στον επίλογο της επιστολής, ο κ. Γαληνός σημειώνει πως «υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος και να αποσυντεθεί η παραδειγματική εικόνα της Λέσβου, κάτι που θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό την τιτάνια προσπάθεια που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα. Η εμπειρία μας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης μας δίδαξε ότι απαιτείται ταχύτητα στις δράσεις και πρόληψη. Με γνώμονα αυτά τα στοιχεία θα σας παρακαλούσα να εξετάσετε τις παραπάνω προτάσεις και να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφύγουμε πάση θυσία τις καταστάσεις που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015».
Διαμαρτυρίες και στον Μόλυβο
Διαμαρτυρίες υπάρχουν και στον Μόλυβο, αναφορικά με τη μετατροπή του καταυλισμού της οργάνωσης IRC στα Μεγάλα Θέρμα στην Εφταλού από χώρο «πρώτης στάσης», σε χώρο μόνιμης διαμονής προσφύγων. Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Επαγγελματιών και Δημοτών Μήθυμνας και Πέτρας για την εξεύρεση λύσεων ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπου οι τραγικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού προσφυγικού ζητήματος στην περιοχή Μολύβου – Πέτρας είναι έντονες και ορατές δια γυμνού οφθαλμού ακόμη και στον τελευταίο επισκέπτη που αμφέβαλλε για τις εκτιμήσεις και τις ανησυχίες μας από το περασμένο φθινόπωρο. Οι οικονομικές επιπτώσεις της καταβαράθρωσης του τουρισμού στο σύνολο της οικονομίας και της απασχόλησης του νησιού μας έχουν χτυπήσει την πόρτα χιλιάδων εργαζομένων, τοπικών παραγωγών και υπηρεσιών και είναι ιδιαίτερα αισθητές στο βόρειο τμήμα του νησιού. Φέτος η χρονιά είναι εκ των πραγμάτων χρονιά ανασύνταξης της τουριστικής οικονομίας και ήδη δουλεύουμε πυρετωδώς, με όσα μέσα διαθέτουμε γι αυτό, ώστε του χρόνου να υπάρξει βελτίωση εφόσον δεν έχουμε τα φαινόμενα του περσινού καλοκαιριού».
Πηγή: protothema.gr
ellada
Tags: ΑΙΓΑΙΟ, ασφάλιση, διαχείριση, εικόνα, καλοκαίρι, προβολή, σύνταξη, τιμή, τουρκια