Εξαγωγείς Β. Ελλάδος: Τα 2 κύρια προβλήματα της υπερφορολόγησης

Πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Porto Palace» στην Θεσσαλονίκη, η 41η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒΕ, η οποία ξεκίνησε με το κλειστό μέρος (μόνο για μέλη) στο οποίο παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της Διοίκησης του Συνδέσμου για το διάστημα Μάιος 2015-Μάιος 2016.

Ακολούθησε η ανοικτή συνεδρίαση στην οποία ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Κυριάκος Λουφάκης, ο Αντιπρόεδρος της Aegean Airlines, Olympic Air, Hertz Autohellas, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, ο Καθηγητής Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Δημήτρης Καιρίδης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alumil AE, κ. Γιώργος Μυλωνάς. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Παντελής Σαββίδης.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Κυριάκος Λουφάκης, στην ομιλία του αναφέρθηκε αρχικά στην πορεία των εξαγωγών, που παρά την δυσμενή συγκυρία στην οικονομία το 2015 ενισχύθηκαν κατά 8,2% σε ετήσια βάση (χωρίς καύσιμα), ωστόσο μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων βαίνουν μειούμενες και το α’ τρίμηνο 2016 παρέμειναν σταθερές. Στη συνέχεια, μίλησε για τις ακραίες συνθήκες υπερφορολόγησης που δημιουργούν ένα ακόμα πιο βαρύ υφεσιακό κλίμα στη χώρα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ, η υπερφορολόγηση δημιουργεί δύο κύρια προβλήματα: 1) αυξάνει το brain drain, καθιστώντας πολύ δυσκολότερη και κοστοβόρα την προσπάθεια να κρατήσουμε τα στελέχη μας εντός εθνικών συνόρων, 2) αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά, δηλαδή σε καινοτομία και υψηλή τεχνολογία, λόγω υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης στα κέρδη. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην Ελλάδα, ως σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης, μια θέση που σήμερα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία. Σύμφωνα με τον κ. Λουφάκη «Οι ελπίδες για την ανάκαμψη της οικονομίας στηρίζονται σε πράξεις, σαν αυτές που κάνει το ΤΑΙΠΕΔ να φέρει επενδυτές στη χώρα που θα μας βοηθήσουν να εκμεταλλευτούμε τα γεωστρατηγικά μας πλεονεκτήματα».

Στην παρέμβασή του, ο Αντιπρόεδρος της Aegean Airlines, Olympic Air, Hertz Autohellas, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης μίλησε για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δεν ανέλαβαν το ρίσκο να διερευνήσουν νέες αγορές και να διευρύνουν τους προορισμούς τους, όπως τόλμησε και πέτυχε η γειτονική Τουρκία. Ανέφερε ότι η χώρα κάνει καλές κινήσεις στον κλάδο των αερομεταφορών. Συγκεκριμένα η μεταβίβαση των περιφερειακών αεροδρομίων που πέτυχε το ελληνικό κράτος έχει τρία σημαντικά πλεονεκτήματα: 1) καλό κόστος χρήσης, 2) προείσπραξη μεγάλων ποσών για το ελληνικό δημόσιο, 3) μεγάλη συμμετοχή στα κέρδη των ιδιωτικών εταιριών, της τάξης του 30%. Συμφώνησε ακόμα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ στο αντικίνητρο για ανέλιξη των στελεχών που δημιουργεί η φορολογία στο κόστος παραγωγής. Αυτό που λείπει από τη χώρα, είπε κλείνοντας, είναι μια πολιτική που να αξιοποιεί και τη γεωγραφική θέση της χώρας.

Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Καιρίδης υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, συγκεκριμένα μίλησε για την ακτογραμμή και τα οφέλη στον τουρισμό, το σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης και τα οφέλη στο εμπόριο, τον ορυκτό πλούτο, τον χρυσό και τον μαύρο χρυσό. Έχουμε διασωθεί από μεγαλύτερα δεινά λόγω γεωγραφικής θέσης στο παρελθόν, δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο το πρόβλημα της χώρας είναι κατά βάση πολιτικό, καθώς είναι «αστείο να μιλάμε για γεωστρατηγική θέση και εξωστρέφεια, όταν οι σιδηροδρομικές γραμμές στην Ειδομένη παραμένουν κλειστές». Η χώρα κατά τον κ. Καιρίδη έχει καθηλωμένες δυνάμεις σε στελεχιακό δυναμικό. Μιλώντας για καινοτομία, αναφέρθηκε στην ανάγκη για δημιουργική καταστροφή (creative destruction), με την έννοια ότι για να έρθει το καινούριο, πρέπει να φύγει το παλιό.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alumil AE, κ. Γιώργος Μυλωνάς μιλώντας για τη γεωγραφική θέση της χώρας τόνισε ότι για να μπορέσουμε να την εκμεταλλευτούμε σωστά, πρέπει να έχουμε ισχυρή οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αν περιμένουμε να σωθούμε λόγω θέσης, κάνουμε λάθος. Εδώ και αιώνες ζούμε σε ωραίο οικόπεδο, το οποίο δεν σεβόμαστε, δεν συμφωνούμε σε τίποτα, δεν αποφασίζουμε ποια είναι τα πολύτιμα αγαθά για να επενδύσουμε σε αυτά, οι πολιτικοί μας λένε ψέματα, η οικονομία μας δεν προχωράει». Κλείνοντας, τόνισε ότι για λυθούν τα προβλήματά μας χρειάζονται οι σωστές πολιτικές, που θα διαμορφώσουν το κατάλληλο περιβάλλον για να ανθίσει η ήδη δραστήρια ελληνική επιχειρηματικότητα. Χρειάζεται πολιτική λύση που θα ευνοεί την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την ελεύθερη σκέψη.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος κ. Παντελής Σαββίδης.

Στο πλαίσιο των αρχαιρεσιών της κλειστής συνεδρίασης της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για τα επόμενα δύο χρόνια. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συνέλθει για τη συγκρότηση σε σώμα την Τρίτη 24.05.16 και θα εκλέξει τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του ΣΕΒΕ.


typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: