Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής, μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιείτο στη διακίνηση μεταναστών.
Συνελήφθησαν δώδεκα αλλοδαποί-μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων οι εννέα είναι υπήκοοι Πακιστάν, ένας υπήκοος Αιγύπτου, ένας Ιράκ και μία γυναίκα, υπήκοος Συρίας.
Μετά από έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία του προανακριτικού υλικού, εξακριβώθηκε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, με τη μορφή εγκληματικού δικτύου συνεργαζόμενων υπο-ομάδων, τα μέλη της οποίας συγκροτήθηκαν τον Μάιο του 2015, με σκοπό τη διακίνηση μεταναστών.
Ειδικότερα, τα μέλη του εγκληματικού δικτύου συγκρότησαν έξι συνεργαζόμενες υπο-ομάδες, οι οποίες έχοντας ως επίκεντρο την ομάδα που αναλάμβανε τις πλαστογραφίες, έφτιαξαν ένα πολύπλοκο μηχανισμό, μέσω του οποίου προέβαιναν στις εγκληματικές τους δραστηριότητες.
Ανάλογα με τον τρόπο που διακινούσαν τους μετανάστες, ακολουθούσαν διαφορετική μεθοδολογία. Ο πρώτος τρόπος δράσης ήταν η διευκόλυνση παράνομης εξόδου αλλοδαπών μέσω αεροδρομίων, ο δεύτερος η παράνομη έξοδος αλλοδαπών μέσω χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, ο τρίτος η υποδοχή ατόμων που εισέρχονταν παράνομα από την Τουρκία στην Κω, και ο τέταρτος η παράνομη είσοδος από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης.
Τα μέλη της ίδιας υπο-ομάδας, τόσο κατά την παραμονή τους στην Κω όσο και μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα, δρώντας από κοινού με άγνωστους δράστες, οι οποίοι διέμεναν στα τούρκικα παράλια, διευκόλυναν τη μετάβαση των υπό διακίνηση μεταναστών από την Κωνσταντινούπολη στην Αλικαρνασσό. Και από εκεί, με τη χρήση φουσκωτών σκαφών, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν το γεγονός ότι εφοδίαζαν τα φουσκωτά σκάφη με μικρή ποσότητα καυσίμων, προκειμένου να ακινητοποιηθούν μεσοπέλαγα και να εντοπιστούν από τις ελληνικές λιμενικές αρχές οι οποίες θα τα οδηγούσαν με ασφάλεια στην Κω. Παράλληλα, ένα άλλο στοιχείο του τρόπου δράσης τους ήταν το γεγονός ότι μετά την είσοδό των μεταναστών στην Ελλάδα και μέχρι να συνεχιστεί το ταξίδι τους, παρέμεναν «φυλακισμένοι» για να αποτραπεί πιθανή επικοινωνία με μέλη άλλου δικτύου.
Όσον αφορά στα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που χρησιμοποιούσαν οι μετανάστες, οι πλαστογράφοι του δικτύου είτε νόθευαν γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα, με αντικατάσταση της φωτογραφίας του πραγματικού κατόχου με τη φωτογραφία του διακινούμενου αλλοδαπού, είτε κατάρτιζαν πλαστά διαβατήρια τρίτων χωρών, όπως Πακιστάν, Συρίας. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσαν ήταν τελευταίας τεχνολογίας και τα ταξιδιωτικά έγγραφα που κατάρτιζαν υψηλής πιστότητας.
Από έρευνες που ακολούθησαν, εντοπίστηκαν εντός διαμερισμάτων τρία πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων και κατασχέθηκε ο όλος υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Βρέθηκαν, επίσης, και κατασχέθηκαν εκατοντάδες πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες και άλλα δημόσια έγγραφα.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών τους.
typosthes.gr-topika
Tags: αθηνα, ΑΙΓΑΙΟ, αστυνομικά, Αττική, Γυναίκα, επικοινωνία, Κωνσταντινούπολη, μετανάστες, νησιά, Συρία, ταξί, τουρκια, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ