Έκθεση 3000 χειροποίητων χαλιών στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Αν κάποιος ξέρει από καλιά χαλιά, αύτη είναι η Δέσποινα Μοιραράκη. Η πρώτη της επαφή με τον χώρο ως επιχειρηματία ξεκίνησε το 1983. «Από το 1979 είμαι έμπορος με αντίκες. Το 1983, σε ένα ταξίδι μου στην Αγγλία που πήγαινα και αγόραζα αντίκες για το κατάστημά μου, ένας Πέρσης μου πρότεινε να πάρω κι ένα μικρό χαλί και να δοκιμάσω να το πουλήσω. Το πούλησα. Μετά επέστρεψα σε αυτόν, πήρα δύο χαλιά, μετά τρία, πέντε, δεκαπέντε και κάπως έτσι με κέρδισαν τα χαλιά! Επισκέφθηκα την Περσία, είδα εκεί τα καλύτερα χαλιά που υπάρχουν στον κόσμο, και ερωτεύτηκα τη χώρα, τους ανθρώπους και τα έθιμα αυτού του λαού», σημείωσε η ίδια σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε με αφορμή την έκθεση χαλιών που παρουσιάζει στην πόλη μας.

Συγκεκριμένα μέχρι και τις 10 Μάρτη στο ξενοδοχείο Electra Palace εκτίθενται 3000 χαλιά. Μικρά και μεγάλα, μάλλινα, μεταξωτά, κλασσικά και μοντέρνα. Χαλιά που φτιάχτηκαν με μεράκι και κόπο. Είναι ενδεικτικό πως ένα χαλί 2×3, 6m2 θέλει ένα χρόνο για να γίνει από δύο άτομα, αν είναι μαλλί -μετάξι 18μήνες και 3 χρόνια αν είναι μεταξωτό.

«Έχουν έρθει επισκέπτες από όλη τη Βόρειο Ελλάδα. Απευθυνόμαστε σε ιδιώτες και επαγγελματίες. Ο κόσμος τα διαλέγει και εμείς πηγαίνουμε το εμπόρευμα στο σπίτι. Γίνεται δοκιμή επί τόπου ώστε να γίνει σωστή επιλογή στο χρώμα και το μέγεθος», εξηγεί η κα Μοιραράκη.

Η ίδια επιλέγει προσωπικά τα χαλιά που στη συνέχεια παρουσιάζει σε εκθέσεις. «Πηγαίνω στις χώρες παραγωγής: στην Περσία, την Ινδία κλπ. Κατ’ αρχάς με ενδιαφέρει η ποιότητα. Μετά δίνω σημασία στο συνδυασμό χρωμάτων – σχεδίου. Και διαλέγω μεγέθη που μπορούν να έχουν έμπρακτη εφαρμογή στα ελληνικά σπίτια», αναφέρει.

Οι τιμές; «Από 150 ευρώ μέχρι όσο μπορείς να φανταστείς», δηλώνει. Πάντως το πιο ακριβό που έχει πουλήσει ήταν στα 150.000 ευρώ.

Τώρα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τις επιλογές των καταναλωτών. «Ένας πελάτης που παλιά θα έπαιρνε 2 χαλιά και θα έδινε 15.000- 18.000 ευρώ τώρα θέλει να πάρει 2 χαλιά που θα είναι μέχρι 5000 ευρώ. Εμείς έχουμε προσαρμοστεί και έχουμε χαλιά για όλα τα βαλάντια. Και παρά την κρίση φέρνουμε νέα προϊόντα, βελτιωνόμαστε», εξηγεί.

Στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές φθινοπώρου αντιμετώπισαν προβλήματα με τα capital control. «Μένανε τα εμπορεύματα στα τελωνεία, πληρώναμε αποθήκευτρα γιατί δεν μπορούσαμε να στείλουμε τα εμβάσματα στο εξωτερικό. Αυτό ήταν τραγικό. Δεν το ξέραμε και είχαμε τιμολόγια άνω των 10.000 ευρώ. Τώρα, για λόγους ασφαλείας έρχονται μικρότερες παραλαβές, ώστε να μπορούν να φεύγουν ευκολότερα και τα εμβάσματα στο εξωτερικό. Ένα έμβασμα πάνω από 20.000 ευρώ μπορεί να πάρει και ενάμιση μήνα. Έτσι μπορεί να χαθεί η σωστή στιγμή που πρέπει να πουληθεί ένα χαλί.  

Ο έμπορος δεν πρέπει να έχει μόνο το εμπόρευμα, αλλά να το έχει και την σωστή ώρα», υπογραμμίζει.

Πού θα πήγαινε αν είχε ένα μαγικό χαλί; «Σε ένα μέρος που να μην υπάρχει στο χάρτη να έχει απόλυτο γαλάζιο, και πράσινο και να μην έχει κοσμικότητα. Αλλά για λίγες μέρες…». 

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: