Ελάφρυνση Δημόσιου χρέους: Πώς θα πρέπει να διαπραγματευθούμε με τους Ευρωπαίους
Η αύξηση του παρονομαστή χρέος/ΑΕΠ θα βελτιώσει την κατάσταση τα επόμενα χρόνια.
Πέραν αυτών όμως, μεγαλύτερη ίσως βαρύτητα έχουν άλλα στοιχεία: Πρώτον, ότι αν κουρέψουν το χρέος της Ελλάδας, τότε στη συνέχεια θα δεχτούν πιέσεις και από άλλες χώρες για να κουρευτούν και τα δικά τους χρέη. Και δεύτερον, πως καμιά κυβέρνηση δεν θα δεχτεί με χαρά να πάει στους πολίτεςψηφοφόρους της και να τους λέει ότι θα χαρίσει λεφτά στην Ελλάδα.
Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα κληθεί να δράσει. Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα, η εκτίμησή μου είναι ότι:
Δεν θα πρέπει να εκφράσουμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και να ζητήσουμε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την άλλη πλευρά. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα σταθούν στο ακραίο των αιτημάτων μας και θα αποφύγουν να ανοίξουν καν τη συζήτηση.
Δηλαδή, αν πάμε στην Ευρώπη για τα πολλά, θα χάσουμε και τα αρκετά που πολύ πιθανόν να μπορούμε να κερδίσουμε. Με άλλα λόγια, οι δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, για πιθανές μονομερείς ενέργειες και άλλα σχετικά, αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της απέναντι πλευράς και όχι μοχλό πίεσης, όπως νομίζουν μερικοί.
Θα πρέπει να πατήσουμε στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του 2012 που πέτυχε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, για ελάφρυνση του χρέους, σε περίπτωση που η Ελλάδα κατάφερνε να σημειώσει πρωτογενή πλεονάσματα .
Τρίτον, θα πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη πως μετά την ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να νοικοκυρεύει τα δημόσια οικονομικά της και θα εντείνει τις προσπάθειές της για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων .
Και τέταρτον, θα πρέπει να τους πείσουμε ότι η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση, όπως ειδική περίπτωση μας είχαν χαρακτηρίσει και αυτοί κατά το παρελθόν. Δηλαδή, θα πρέπει να τονίσουμε πως η Ελλάδα πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από τις άλλες χώρες της Ευρώπης να αυξήσει άμεσα το ΑΕΠ της, καθώς έχει ποσοστό ανεργίας υπερδιπλάσιο του μέσου όρου. Να τους πούμε πως η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της και η επιβάρυνση των συνεπών φορολογούμενων έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Θα πρέπει να τονίσουμε και τις δικές τους ευθύνες αφού δάνειζαν μια χώρα με προβληματικούς οικονομικούς δείκτες.
Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου με πολιτικά μέσα διότι αν κριθεί με νομικά μέσα και χάσουμε, η απαίτησή μας θα σταματήσει οριστικά.
Θα πρέπει να πετύχουμε την επιμήκυνση λήξεων σε 100 χρόνια και μηδενισμό ή μείωση του επιτοκίου δανεισμού στο 1%, που σε όρους παρούσας αξίας πετυχαίνει για πολιτικούς λόγους καλύτερα την ελάφρυνση.
Θα τους αναφέρουμε και άλλα επιχειρήματα που κρατώ για την κατάλληλη στιγμή.
Συνολικά λοιπόν, πιστεύω πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, και όχι με όρους συνθημάτων που ακούγονται στα τηλεοπτικά κανάλια.
Και φυσικά, είμαι πεπεισμένος, πως μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλύτερα.
Είμαι στην Α” Αθηνών υποψήφιος και επειδή έχω τεχνογνωσία και εμπειρία στις αγορές και την πραγματική οικονομία, ζητώ έναν από τους τέσσερις σταυρούς, που διαθέτει κάθε ψηφοφόρος, διότι θα είμαι χρήσιμος για την πραγματική ελπίδα της πατρίδας μας.