Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El Sisi είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με θέμα φυσικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που το Oruc Reis αποχωρούσε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κατευθυνόταν προς την κυπριακή ΑΟΖ.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Και καθώς η έξοδος του Oruc Reis ήταν αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου για την ΑΟΖ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για αυτό το θέμα χωρίς φυσικά να δείχνει ούτε η Αθήνα ούτε το Κάιρο σημάδια υποχώρησης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Sisi συμφώνησαν μάλιστα στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.
Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως ο πρωθυπουργός με δήλωση του έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για διάλογο αλλά μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, και υπό συγκεκριμένους όρους, δηλαδή εάν η Τουρκία λογικευτεί και αποσύρει το Oruc Reis. Έθεσε δε ως πρότυπο για οποιαδήποτε συζήτηση, τη συμφωνία με Αίγυπτο για την ΑΟΖ.
Η Ελλάδα υπερασπίζεται τη συμφωνία με την Αίγυπτο και θέλει να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες συμφωνίες στην Αν.Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του προς τον Jοsep Borrell, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνιζε ότι η υπαναχώρηση της Τουρκίας από το διάλογο με την Ελλάδα, τον οποίο διευκόλυνε η Γερμανία, έγινε υπό το πρόσχημα της σύναψης της ελληνο-αιγυπτακής συμφωνίας, μιας καθόλα νόμιμης συμφωνίας. Και κατέρριπτε τις έωλες προφάσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι ήταν πασίδηλο πως Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονταν επί μακρόν σε διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν πολύ κοντά σε θετική κατάληξη.
Η συμφωνία με την Αίγυπτο, με τον τρόπο που συνήφθη, αφήνει σκοπίμως χώρο για ανάλογες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες στο μέλλον και με άλλες χώρες της περιοχής, τόνισε επίσης με νόημα ο κ. Δένδιας.
Στην επιστολή του Έλληνα υπουργού επισημαίνεται ότι η Τουρκία, που επεδίωκε να εργαλειοποιήσει το διάλογο με την Αθήνα με στόχο να νομιμοποιήσει τετελεσμένα που ήθελε να δημιουργήσει με το διαβόητο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης, έδειξε την ενόχλησή της επιστρέφοντας στις γνωστές παραβατικές τακτικές της. Απέστειλε το Oruc Reis για έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντείνοντας έτι περαιτέρω την πολιτική κλιμάκωσης που ακολουθεί με τις γνωστές πρακτικές παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κ-Μ της ΕΕ, εξωθώντας την Ελλάδα να λάβει αναγκαία μέτρα.
Πολιτική
Tags: ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΑΟΖ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τουρκια