Έλληνες που καινοτομούν γνώρισε ο Φρανσουά Ολάντ

Επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του Corallia, στο α2-innohub στο Μαρούσι, πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ο γάλλος πρόεδρος ξεναγήθηκε στα γραφεία του Corallia, που αποτελεί μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», και γνώρισε από κοντά νέους έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι καινοτομούν σε ένα “οικοσύστημα” με περισσότερες από 200 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, που έχει υποστηρίξει τα τελευταία δέκα χρόνια το Corallia».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της γαλλίδας υπουργού Παιδείας Ναζάτ Μπαλό Μπανκασέ και του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας Κώστα Φωτάκη με αντικείμενο τη διμερή συνεργασία των δύο χωρών στο Διάστημα.

Επίσης υπεγράφη μια νέα διμερής συμφωνία συνεργασίας στον κλάδο της μικροηλεκτρονικής μεταξύ του ελληνικού mi-Cluster και του γαλλικού cluster Minalogic της Γκρενόμπλ.

Τον γάλλο πρόεδρο συνόδευσε αντιπροσωπεία από υπουργούς και επιχειρηματίες, οι οποίοι συναντήθηκαν με μέλη των ελληνικών συνεργατικών σχηματισμών δημιουργικών βιομηχανιών (gi-Cluster), μικροηλεκτρονικής (mi-Cluster) και διαστημικής (si-Cluster), καθώς και νεοφυών εταιρειών (startups) του προγράμματος καινοτόμου επιχειρηματικότητας egg-enter∙grow∙go, το οποίο υλοποιεί η Eurobank σε συνεργασία με το Corallia.

Κατά την ομιλία του, o Ολάντ δήλωσε ότι «πρόκειται για μια τεράστια πηγή δημιουργικότητας και ότι υπάρχει ανάγκη τα clusters να ανοιχτούν σε όλο τον κόσμο. Oι συμφωνίες είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Γαλλία, και τα πεδία συμπράξεων δεν αφορούν μόνο τον πολιτισμό και τη βιομηχανία, αλλά την έρευνα και την ανάπτυξη. Οι συμφωνίες ενισχύουν την φιλία μεταξύ των δύο χωρών και μπορούν να δημιουργήσουν πεδίο συνεργασίας μεταξύ των νέων Ελλάδας και Γαλλίας».

Ο καθηγητής Βασίλης Μακιός, γενικός διευθυντής του Corallia, επεσήμανε τη συνεργασία, που έχει ήδη αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα στο Corallia και σε αντίστοιχους φορείς της Γαλλίας στους τομείς της μικροηλεκτρονικής, της αεροδιαστημικής και των δημιουργικών βιομηχανιών. Τόνισε επίσης την ανάγκη να ακολουθηθεί το επιτυχημένο παράδειγμα της Γαλλίας στην υποστήριξη ολοκληρωμένων οικοσυστημάτων καινοτομίας στην Ελλάδα, για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για το ταλαντούχο δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Αλέξανδρος Χαρίτσης, υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Έλενα Κουντουρά, αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, πολλοί γενικοί γραμματείς υπουργείων, ο Δρ. Αθανάσιος Πότσης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και ο Κώστας Μεϊμέτης, Πρόεδρος της Ένωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝΕΒΗ).

Το Corallia είναι ο πρώτος οργανισμός που συστάθηκε στην Ελλάδα για την οργανωμένη και συστηματική διαχείριση και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας (innovation clusters) με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων παραγωγικών και καινοτομικών οικοσυστημάτων.

Σήμερα, το Corallia έχει αναπτύξει και συντονίζει τρία τεχνολογικά Clusters υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα, συγκεκριμένα το mi-Cluster (Συστήματα και Εφαρμογές Νανο/Μικροηλεκτρονικής), το si-cluster (Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές) και το gi-Cluster (Ψυχαγωγικές και Δημιουργικές Τεχνολογίες & Εφαρμογές).

Επιπλέον, το Corallia διαχειρίζεται ένα δίκτυο τριών μονοθεματικών κέντρων καινοτομίας (InnoHubs) σε στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας και της περιφέρειας: το α1-innohub (Μαρούσι, Αθήνα, Αττική), το π1-innohub (Καστρίτσι, Πάτρα, Δυτική Ελλάδα) και το α2-innohub (Μαρούσι, Αθήνα, Αττική), όπου στεγάζονται επίσης τα κεντρικά γραφεία.

Το Corallia υλοποιεί, επίσης, πρόγραμμα επιτάχυνσης της νεανικής επιχειρηματικότητας (ΥΕΑP) με μια σειρά πρωτοβουλιών όπως: ο σημαντικότερος επιταχυντής της χώρας, το egg – enterˑgrowˑgo, σε συνεργασία με τη Eurobank και το Educational Trip με τους φοιτητικούς συλλόγους ξένων πανεπιστημίων

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: