Έναρξη ακαδημαϊκού έτους για το πρώτο Επαγγελματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών»

Στις αρχές του μήνα οι 35 φοιτήτριες και φοιτητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στο πρώτο Επαγγελματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών για τη διαχείριση έργων υποδομών και κατασκευών, πέρασαν τις πόρτες των Διδακτηρίων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το πρώτο τους μάθημα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι φοιτητές θα καταρτιστούν στη διοίκηση και διαχείριση των έργων υποδομών και κατασκευών, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, την εμβάθυνση στις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και την εκμάθηση τεχνικών που αφορούν σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής των έργων. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος θα καλυφθούν όλες οι πτυχές του κλάδου υποδομών και κατασκευών, αναδεικνύοντας όχι μόνο την τεχνική, αλλά και την οικονομική, περιβαλλοντική, νομική και κοινωνική διάσταση των έργων υποδομών και κατασκευών, από τον αρχικό σχεδιασμό, μέχρι την υλοποίηση και λειτουργία τους.

Το μεταπτυχιακό «Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών» έγινε πραγματικότητα χάρη στη σύμπραξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα κατ’ αρχήν για πέντε χρόνια με το συνολικό ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ. Επιπλέον, στο πλαίσιο της γενικής υποστήριξης του Προγράμματος, η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου, προχώρησε εντελώς δωρεάν πριν την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου σε εντατικές εργασίες ανακαίνισης αιθουσών των Διδακτηρίων αλλά και γραφειακών χώρων διδασκόντων, καθώς και αναβάθμισης του οπτικοακουστικού εξοπλισμού, του φωτισμού και του κλιματισμού. 

Στο Χειμερινό Εξάμηνο που ξεκίνησε πρόσφατα περιλαμβάνονται μαθήματα όπως Ολοκληρωμένη Διαχείριση Έργων και Κινδύνων, Κατασκευαστικές Τεχνικές και Μέθοδοι, Κοστολόγηση και Προσφορά, Τεχνικό Δίκαιο, Τεχνική Οικονομική, καθώς και διαλέξεις και τεχνικές επισκέψεις. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα  περιλαμβάνει δύο εξάμηνα μαθημάτων, διαλέξεων, τεχνικών επισκέψεων και ένα εξάμηνο εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών, στους αποφοίτους απονέμεται Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ), ισότιμο προς πτυχίο Master of Science (MSc). 

Η επιλογή των φοιτητριών και φοιτητών έγινε κατόπιν επίσημης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και διαδικασίας αξιολόγησης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συγκεκριμένα, αξιολογήθηκαν οι φάκελοι υποψηφιότητας με συνεκτίμηση των κριτηρίων και των προϋποθέσεων της ισχύουσας νομοθεσίας και καταρτίστηκε πίνακας αξιολογικής σειράς υποψηφίων. 

Η επιλογή μεταξύ των υποψηφίων έγινε σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο, με βάση τα στοιχεία της αίτησης συμμετοχής, αποκλείστηκαν όσοι δεν πληρούσαν τα ανωτέρω κριτήρια εισαγωγής. Στο δεύτερο στάδιο, όσοι πέρασαν επιτυχώς το πρώτο στάδιο αξιολογήθηκαν με συνεκτίμηση μόνον τριών κριτηρίων (γενικού βαθμού διπλώματος, ετών φοίτησης, μεταπτυχιακών σπουδών) και επιλέχθηκαν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι. Στο τρίτο και τελικό στάδιο, οι ως άνω επικρατέστεροι υποψήφιοι κλήθηκαν σε συνέντευξη και αξιολογήθηκε η συνολική εικόνα τους. Σε συνδυασμό με τα κριτήρια του δευτέρου σταδίου ελήφθησαν υπόψη και οι πανεπιστημιακές διακρίσεις, η ερευνητική και επαγγελματική εμπειρία, οι επιστημονικές δημοσιεύσεις, άλλες συναφείς δραστηριότητες και ικανότητες των υποψηφίων (όπως ηγετικές, οργανωτικές, επικοινωνιακές), οι συστατικές επιστολές, οι στόχοι, τα κίνητρα και οι προοπτικές εξέλιξης τους. 

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, οργανώνεται από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, με τη σύμπραξη της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠ για τη διεπιστημονική κάλυψη των γνωστικών αντικειμένων που περιλαμβάνει.

ΕΛΛΑΔΑΕθνικο Μετσοβιο Πολυτεχνειο

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: