Η Αθήνα είναι , ίσως, η πιο εμβληματική πρωτεύουσα του κόσμου. Η ιστορία της ξετυλίγεται γύρω από την Άορνο Πέτρα της Ακρόπολης και ξεχύνεται σε γειτονιές και αστικά δίκτυα σαν ένα ορμητικό ποτάμι αιώνων, χρωμάτων και ανθρώπων. Η γοητεία της Αθήνας είναι ακριβώς αυτή η πολυμορφία της, σμιλεμένη μέσα στο πέρασμα των χρόνων!
Το παλιό όνειρο πραγματοποιείται
Το 1833 οι αρχιτέκτονες Κλεάνθης και Σάουμπερτ οραματίστηκαν έναν περίπατο που θα ένωνε τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. Ήθελαν να προσφέρουν στον διαβάτη ένα πανόραμα της αρχαίας Αθήνας και, γιατί όχι, την αίσθηση πως ο χρόνος έχει σταματήσει στον χρυσό αιώνα.
Το όνειρο των δύο πρωτοπόρων αρχιτεκτόνων είναι πια πραγματικότητα. Ο ενιαίος πεζόδρομος των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αποστόλου Παύλου και Ερμού αποτελεί τη σημαντικότερη παρέμβαση στο αστικό σώμα της Αθήνας, με μεγάλο πολιτιστικό αντίκτυπο. Η αρχαία Αθήνα προβάλλει σε όλο της το μεγαλείο και εισέρχεται με σφρίγος στην τρίτη χιλιετία μ.Χ. επόχής.
Η Αθήνα προβάλλει στη δόξα της
Ας ξεκινήσουμε τη περιήγησή μας στα περίπου 7.000 στρέμματα οικουμενικής ιστορίας. Η Ακρόπολη αποτελεί αναμφίβολα την κορωνίδα αυτής της πραγματικότητας και διεμβολίζει τους αιώνες με την ομορφιά της.
Στα νοτιοδυτικά της, με θέα μέχρι τη Σαλαμίνα, βρίσκεται ο λόφος της Πνύκας, ή των Νυμφών. Στην αρχαιότητα ολόκληρος ο λόφος ήταν ένα ιερό αφιερωμένο στο Δία. Οι βωμοί που υπάρχουν εδώ τον αναφέρουν ως Αγοραίο, αλλά και ως Ύψιστο. Εδώ επίσης βρίσκονται τα θεμέλια του ηλιοσκοπίου του Μέτωνα. Και βέβαια υπάρχει το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ένα μοναδικής ομορφιάς κτίσμα που ολοκληρώθηκε το 1890 για να ατενίζει και να καταγράφει τα ουράνια φαινόμενα.
Ανάμεσα στο λόφο των Νυμφών και το λόφο των Μουσών, του Φιλοπάππου δηλαδή, στην αρχαιότητα υπήρξε μια από τις πλέον πολυάνθρωπες συνοικήσεις των Αθηνών, η Κοίλη. Ο λόφος του Φιλοπάππου με το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη και τα πέτρινα δρομάκια του Πικιώνη αποτελεί ένα καταφύγιο μέσα στην καρδιά της πόλης.
Η Αρχαία Αγορά κείται στα βορειοδυτικά της Ακρόπολης. Υπάρχουν ευρήματα που πιστοποιούν εδώ την ανθρώπινη παρουσία και δράση ήδη από το 3500 π.Χ.. Η χρήση του χώρου δεν διεκόπη ποτέ, φτάνοντας βέβαια στους κλασικούς χρόνους στην ακμή που εκφράστηκε με οικοδομήματα όπως ο Ναός του Ηφαίστου. Το να βρεθεί κάποιος στην καρδιά της Αγοράς και να αντικρύσει την Ακρόπολη καταμεσής από την Οδό των Παναθηναίων, αποτελεί ένα όνειρο ζωής.
Το Θέατρο του Διονύσου, το γιγαντιαίο αυτό για την εποχή του αρχιτεκτόνημα, θεμελιώθηκε από το γένος των Πεισιστρατιδών τον 6ο αιώνα π.Χ. Με χωρητικότητα δεκαπέντε χιλιάδων θεατών αποτέλεσε το κλέος του αθηναϊκού λαού που, με παραστάτη το άγαλμα του Διονύσου, παρακολουθούσε από τις κερκίδες τις σπουδαίες παραστάσεις και τις μυσταγωγικές θυσίες.
Ο Κεραμεικός, που υπήρξε ο ιερός τόπος ταφής των αρχαίων Αθηναίων, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού και το Ολυμπιείο, ο λαμπρός αυτός ναός του Δία, ο οποίος, σύμφωνα με το Βιτρούβιο, χτίστηκε από τον ίδιο τον Δευκαλίωνα, βρίσκονται επίσης μέσα σε αυτό το θαυμαστό πανόραμα που ολοκληρώνεται με το Μουσείο Ακρόπολης.
Όλοι αυτοί οι αρχαιολογικοί θησαυροί είναι πια ενωμένοι σε έναν περίπατο. Όποιος τον απολαμβάνει, πρέπει να φέρνει λίγο στον νου του και όσους ποθούν να τον κάνουν και δεν έχουν μπορέσει ακόμα να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.
voreini.gr
Tags: αθηνα, ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ελλάδα πολιτισμος, ιερό, ιερός