Να καταστήσει ακόμη λιγότερο πιθανή τη δυνατότητα διέλευσης προσφύγων ή μεταναστών από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη επιχειρεί η Κομισιόν προτείνοντας -όπως είχε προαναγγελθεί- τη σταδιακή επαναφορά των κανόνων του Δουβλίνου (υποχρεωτική παραμονή των αιτούμενων ασύλου στη χώρα πρώτης καταγραφής), ώστε να μπορέσουν να καταργηθούν και οι συνοριακοί έλεγχοι που εκτάκτως επανήλθαν σε σύνορα όπως λ.χ. τα αυστρογερμανικά.
Με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα καθίσταται λιγότερο «θελκτική» για τους εισερχόμενους εφόσον δεν θα μπορεί να χρησιμεύει ως χώρα διέλευσης. Όμως, ο κίνδυνος μετατροπής της σε χώρα εγκλωβισμού ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων παραμένει, ενώ το όλο σχέδιο της Κομισιόν προϋποθέτει την εξομάλυνση όλων των προβλημάτων ως προς την φιλοξενία και την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου, που έως τώρα παρατηρούνται στην ελληνική επικράτεια.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σήμερα προθεσμία στην Ελλάδα προκειμένου να διορθώσει το σύστημα ασύλου και να αρχίσει εκ νέου να δέχεται σταδιακά αιτούντες άσυλο από τον Μάρτιο του 2017, κάτι που θα βάλει τέλος στην εξαετή εξαίρεση της χώρας από τους ευρωπαϊκούς κανόνες του Δουβλίνου για το άσυλο.
Όπως εξηγεί το Politico, με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε το 1990 στην ιρλανδική πρωτεύουσα, τα κράτη μέλη που αποτελούν το πρώτο σημείο εισόδου για ανθρώπους που ζητούν άσυλο στην ΕΕ, έχουν την υποχρέωση να επεξεργαστούν την αίτησή τους και να τους πάρουν πίσω εάν ταξιδεύσουν χωρίς άδεια σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο οι μεταφορές από άλλες χώρες της Ε.Ε. στην Ελλάδα ανεστάλησαν το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκριναν ότι οι συνθήκες στις ελληνικές εγκαταστάσεις για τους αιτούντες άσυλο ήταν απαράδεκτες.
Η Κομισιόν στη σημερινή της ανακοίνωση, κάνει λόγο για «σταδιακή επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα», ενώ προκειμένου να αποφευχθεί η «δυσβάστακτη επιβάρυνση» για τη χώρα, «η επανέναρξη των μεταφορών δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα αφορά μόνο τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα από την 15η Μαρτίου 2017 και μετά ή για τους οποίους η Ελλάδα είναι υπεύθυνη από την 15 Μαρτίου 2017 βάσει άλλων κριτηρίων του Δουβλίνου». Παράλληλα η Κομισιόν καλεί όλα τα κράτη μέλη «να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις τους ως προς τη μετεγκατάσταση και να μεριμνήσουν για την αποστολή στην Ελλάδα του κατάλληλου αριθμού εμπειρογνωμόνων στον τομέα του ασύλου».
capital.gr
seleo.gr-Diethni