Από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κ.Α.Φ.Ε. της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής:
« Σε συνέχεια των από 28.11.2016, 17.01.2017 και 17.02.2017 ανακοινώσεων, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη πληροφόρηση εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.), «στις 16.02.2017 επιβεβαιώθηκαν δύο νέες εστίες γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε οικόσιτες εκμεταλλεύσεις πουλερικών στην Αρκαδία (Η5Ν8) και τη Φλώρινα (Η5)». Ο υπότυπος Η5Ν8 (ιός της γρίπης τύπου Α), υψηλής παθογονικότητας για τα πτηνά, ανιχνεύθηκε και σε εννέα νεκρά άγρια πτηνά: «σε επτά βουβόκυκνους στη Ρόδο (1) και στους Ν. Έβρου (1), Ροδόπης (3) και Αρκαδίας (2)», καθώς και σε κύκνο και αγριόπαπια που συλλέχθηκαν από τη λίμνη Βόλβης στις 14.02.2017.
Υπενθυμίζεται ότι η Γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών, υποχρεωτικής δηλώσεως, ορισμένοι υπότυποι της οποίας (αντιγονικού τύπου Α) μπορούν, σπανιότατα, να μεταδοθούν στον άνθρωπο ή, με συνεχή ανασυνδυασμό, να αποτελέσουν στο μέλλον αιτία πανδημίας γρίπης του ανθρώπου. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο υπότυπος Η5Ν8 δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Ο δυνητικός κίνδυνος ανάδυσης στελέχους που προσβάλλει και τον άνθρωπο απαιτεί αυστηρή τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στα πουλερικά και των μέτρων ατομικής προστασίας [ΚΕΕΛΠΝΟ 1ος 2017, www.keelpno.gr/el-gr/νοσήματαθέματαυγείας/λοιμώδηνοσήματα/νοσήματαπουμεταδίδονταιμέσωαναπνευστικούσυστ/avianinfluenzaah5n8.aspx : α) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ/σφαγείς/εργάτες/μεταφορείς/καθαριστές/ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΣΙΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ / ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ (1_2017) και β) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΟΥΣ].
Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες πουλερικών πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές και τις παραμέτρους παρακολούθησης των πτηνών που εξακολουθούν να ισχύουν και ενισχύονται.
Με βάση την πρόσφατη Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (9.2.2017), καθίσταται υποχρεωτική σε όλη την επικράτεια η διατήρηση των πουλερικών οικόσιτων και συστηματικών εκμεταλλεύσεων αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους. ενώ τα μέτρα βιοασφάλειας που έχουν θεσπιστεί για τις συστηματικές εκτροφές και τα οικόσιτα πουλερικά (αναφέρονταν στα Δελτία Τύπου της 28.11.2016 και 17.01.2017), ισχύουν και για τα πουλερικά ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής.
Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.
Τα μέτρα βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ., στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/animal-production/ptina/astheneiesptinon-menu/418-gripiptinon ή www.minagric.gr → Αγρότης – Επιχειρηματίας → Κτηνοτροφία → Πτηνά → Ασθένειες των πτηνών → Γρίπη των πτηνών: α) Μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών (pdf), β) ΥΑ 258971/26.08.08 (ΦΕΚ 1785 Β΄) Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών και η τροποποίησή της ΥΑ 258/10554/30.01.2017 (ΦΕΚ Β΄ 363).
seleo.gr-Ygeia