Έξι μέλη του προσωπικού της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet μεταφέρθηκαν χθες στη φυλακή για να εκτίσουν το υπόλοιπο των ποινών τους έπειτα από την δίκη τους για κατηγορίες περί τρομοκρατίας, ανέφεραν δύο από τους δικηγόρους τους.
Τον περασμένο Απρίλιο δικαστήριο καταδίκασε 14 μέλη του προσωπικού της Cumhuriyet σε ποινές φυλάκισης έως και οχτώ ετών με την κατηγορία της τρομοκρατίας και της στήριξης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Η εφημερίδα είναι από τα λίγα μέσα ενημέρωσης που έχουν απομείνει στην Τουρκία να ασκεί κριτική στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όλοι οι κατηγορούμενοι, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονταν στην φυλακή κατά τη διάρκεια της δίκης τους, είχαν αφεθεί ελεύθεροι εν αναμονή της εκδίκασης των εφέσεών τους. Τον Φεβρουάριο έλα άλλο δικαστήριο απέρριψε τις εφέσεις τους.
Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί και υποστηρίζουν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική και στοχεύει στην φίμωση των αντιπολιτευόμενων φωνών.
Έξι μέλη του προσωπικού της Cumhuriyet, οι ποινές των οποίων ήταν κάτω των πέντε ετών, επέστρεψαν στη φυλακή για να εκτίσουν τις ποινές τους. Δύο ακόμη που επίσης καταδικάστηκαν σε λιγότερο από πέντε χρόνια φυλάκισης θα παραμείνουν ελεύθεροι εξαιτίας του χρόνου που εξέτισαν όσο η δίκη συνεχιζόταν.
Ο Τόρα Πεκίν, ένας δικηγόρος των κατηγορουμένων, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα ότι το εφετείο δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους για ακρόαση ενόψει της απόφασης.
Ο Αμπάς Γιαλτσίν, ένας άλλος δικηγόρος τόνισε ότι υπέβαλαν αίτημα για την αναστολή των ποινών τους και περιμένουν την αξιολόγηση του αιτήματος τους από το δικαστήριο.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, κατηγορώντας τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί το αποτυχημένο πραξικόπημα ως πρόσχημα για να καταστείλει οποιαδήποτε αντιπολιτευόμενη φωνή.
(?)
Πηγή: diethnh