Ο Όλιβερ Νέλτινγκ κάνει skateboard ή ποδήλατο, είναι χορτοφάγος και συνήθως αγοράζει μεταχειρισμένα ρούχα, έπιπλα αλλά και τεχνολογικές συσκευές. Ο 34χρονος από το Αννόβερο ακόμη και τώρα με την σύντροφο του και τις δυο του κόρες συνεχίζει και διατηρεί έναν εξαιρετικά λιτό τρόπο ζωής.
«Δεν έχω κανένα αίσθημα θυσίας ή περιορισμού» τονίζει ο προγραμματιστής. «Η αποταμίευση δεν είναι ο κύριος στόχος. Θέλω να ζήσω μια όσο πιο γεμάτη ζωή γίνεται». Αυτό με τους κατάλληλους όρους σημαίνει: περισσότερος χρόνος με την οικογένεια και τους φίλους αντί να βρίσκεται όλη την ημέρα στο γραφείο. Στόχος του είναι να αποταμιεύσει όσο περισσότερα χρήματα μέχρι την ηλικία των 40 ετών, έτσι ώστε να μπορεί, θεωρητικά τουλάχιστον, να βγει στην σύνταξη.
Ξεκινώντας από τα τέλη του 2015 ο Νόελτινγκ παρέχει πληροφορίες για την καθημερινότητα του στο διαδίκτυο. Μαζί με έναν καλό του φίλο όταν ήταν φοιτητές άρχισαν να ζουν από επιλογή λιτά δημιουργώντας τον όρο «Frugalist», ο οποίος παραπέπει στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι δύο μάλιστα είναι μεγάλοι θαυμαστές του Mr. Money Mustache, κατά κόσμον Πητ Άντενεϊ, ο οποίος προτρέπει τους ανθρώπους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι και να συνταξιοδοτούνται νωρίς.
«Ξόδευα μόλις 100 ευρώ το μήνα στο σούπερ μάρκετ»
Ο Νόελτινγκ τονίζει πάντως πως η ιστοσελίδα του δεν έχει διαφημίσεις και δεν αποτελεί εμπορικό προϊόν. Το 2016 περιέγραψε πως κατάφερε να ξοδεύει μόλις 100 ευρώ το μήνα στο σουπερμάρκετ. Σήμερα ωστόσο το ποσό έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
«Τα τελευταία εννέα χρόνια καταγράφω κάθε σεντ που έχω ξοδέψει» περιγράφει την ίδια στιγμή που καταγράφει στο παλιό κινητό του την τιμή του καπουτσίνο με γάλα βρώμης που μόλις ήπιε. Το κινητό του κόστισε 30 ευρώ και είναι μοντέλο του 2016. Αναφέρει πως δεν επιθυμεί ένα σύγχρονο κινητό ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του από τις εφαρμογές αλλά και να μην χρειάζεται να ανησυχεί μη τυχόν σπάσει το smartphone του.
Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε άδεια πατρότητας ενώ προηγουμένως εργαζόταν 24 ώρες την εβδομάδα ως μισθωτός προγραμματιστής και το πολύ 5 ώρες ως ελεύθερος επαγγελματίας. Από το μηνιαίο καθαρό του εισόδημα αξίας 2.300 ευρώ έβαζε στην άκρη περίπου 1.200 ευρώ, ενώ η περιουσία του ανέρχεται στο ποσό των 190.000 ευρώ. Ο στόχος της απόλυτης οικονομικής ανεξαρτησίας μέχρι τα 40 έτη δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητά του καθώς θέλει να περνάει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορεί με τα παιδιά του.
Από το 2012 ο ερευνητής Έϊκε Βέντσελ περιέγραψε τα άτομα αυτά στο βιβλίο του «Πώς θα ζήσουμε αύριο» (Wie wir morgen leben werden) ως ανθρώπους με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που εκτιμούν την βιωσιμότητα. Ο Βέντσελ, ο ιδρυτής του ερευνητικού ινστιτούτου για τις μελλοντικές τάσεις (ITZ) στην Χαϊδελβέργη σημειώνει πως υπάρχει μεγάλη τάση για ανεξαρτησία στην σημερινή κοινωνία. Από την παγκόσμια οικονομική ύφεση του 2008 ο ερευνητής παρατηρεί μια αυξανόμενη δυσπιστία στα οικονομικά ινστιτούτα με ταυτόχρονη την μεγάλη επιθυμία για ελευθερία.
Η νέα γενιά αλλάζει συχνά τρόπο ζωής
Σύμφωνα με τον Βέντσελ οι τάσεις της νέας γενιάς όπως για παράδειγμα το τέλος της απασχόλησης όπως την γνωρίζουμε, την τάση για αυτοβελτίωση και την στροφή προς την οικογένεια αυξάνουν την δημοτικότητα του κινήματος. Από την άλλη πλευρά ο Νέλτινγκ θεωρεί πως το διαδίκτυο αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για το κίνημα της λιτότητας, καθώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο YouTube μπορεί κανείς να παρουσιάσει τον δικό του τρόπο ζωής και να αναζητήσει ομοϊδεάτες. Ο μπλόγκερ βλέπει στοιχεία υπέρ της λιτότητας και στην ελληνική φιλοσοφία ειδικά στον στωικισμό.
Για τον Νέλτινγκ ο συνετός τρόπος ζωής αποτελεί τον ιδανικό τρόπο διαβίωσης σε περιόδους πανδημίας, πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης. «Φυσικά καταλαβαίνουμε πως όλα γίνονται πιο ακριβά. Αλλά λόγω του τρόπου ζωής μας, στο τέλος του μήνα εξοικονομούμε και πάλι χρήματα». Ο Φλόριαν Βάγκνερ συμφωνεί πως αυτή η φιλοσοφία είναι η πιο κατάλληλη για τέτοιες περιόδους κρίσης. «Την πρώτη μου χρονιά ως μηχανικός το 2018, παρατήρησα πως ξόδευα περισσότερα σε κάθε αύξηση μισθού, αλλά αυτό δεν με έκανε πιο χαρούμενο», λέει ο 35χρονος.
Τότε ανακάλυψε το κίνημα της λιτότητας, επανεξέτασε τις δαπάνες του και άλλαξε τη ζωή του. Το 2019 εκδόθηκε το βιβλίο του «Συνταξιοδότηση στα 40». Εν τω μεταξύ, ο Βάγκνερ, ο οποίος διαχειρίζεται τον ιστότοπο (www.geldschnirrbart.de) δηλώνει πως κερδίζει τα χρήματα του αποκλειστικά διαδικτυακά.
Πηγή Deutsche Welle
.