Επιλογή συντρόφου: Μήπως είσαι ερωτευμένη με τους… γονείς σου;

Η 39χρονη Μάρθα ρωτά

Είμαι ερωτευμένη με έναν άνδρα 40 ετών. Τον γνωρίζω από την παιδική ηλικία, μιλήσαμε στο τηλέφωνο για κάποιο φίλο του περίπου 1,5 ώρα, καθώς είχα μπλέξει με εκείνον και με συμβούλεψε.

Ακολούθως, τον είδα μετά από 20 χρόνια σε ένα μαγαζί που έπαιζε μουσική. Πήγα κάποιες φορές στο μαγαζί σε αραιά διαστήματα και φαινόταν ότι εν μέρει ανταποκρινόταν, καθώς έλεγε ότι θα χαιρόταν να με δει.

Του ζήτησα να βγούμε για καφέ

Έπειτα από αρκετό καιρό του είπα να βγούμε για καφέ. Μου είπε «πολύ ευχαρίστως, αλλά είμαι πολύ πιεσμένος με τη δουλειά». Τελικά δεν βγήκαμε.

Μετά, του έκανα πρόταση να βγούμε (για δεύτερη φορά). Μου είπε ότι ήθελε και με ρώτησε ποιες μέρες και ώρες μπορούσα. Του απάντησα και του είπα ότι θα περιμένω νέα του.

Βλέπω ότι δεν έχω ελπίδες

Πέρασαν πάλι 3 μήνες και δεν έδωσε σημεία ζωής, καθώς δεν έστειλε μήνυμα και δεν πήρε τηλέφωνο. Είχα πάρει την απόφαση να του μιλήσω και να του πω ότι δεν τον βλέπω φιλικά, αλλά πλέον βλέπω ότι δεν έχω ελπίδες.

Πώς πρέπει να κινηθώ από εδώ και στο εξής; Να τον ξεχάσω και να προχωρήσω μπροστά; Σκεφτόμουν να μην ξαναπάω όπου έπαιζε μουσική.

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης

Φαίνεται για διάφορους λόγους που μόνο εκείνος τους ξέρει ότι δεν ενδιαφέρεται. Από την άλλη ποτέ δε θα ξέρετε αν δε του πείτε για το πώς αισθάνεστε.

Συχνότερα από ότι πιστεύουμε, ερωτευόμαστε ανθρώπους που μοιάζουν σε κάποια στοιχεία του χαρακτήρα στα ετερόφυλα γονεϊκά πρόσωπα.

Επαναλαμβάνεται μια παλαιότερη τραυματική σχέση

Αυτό γίνεται ασυνείδητα και ο σκοπός είναι να επαναληφθεί μια παλαιότερη τραυματική σχέση ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τη διορθώσουμε προς όφελός μας.

Έτσι οι άνθρωποι που ερωτευόμαστε ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο, προκαλούν ψυχικά τραύματα είτε το γνωρίζουν είτε όχι, μοιάζει να είναι κοντά μας αλλά ουσιαστικά ποτέ δεν θα είναι όπως τους θέλουμε.

Δύσκολο, αλλά ανακουφιστικό

Σε αυτό τον μηχανισμό αναφέρεται ο Freud στον «καταναγκασμό της επανάληψης». Παρότι είναι δύσκολο αρχικά, θα είναι ανακουφιστικό για εσάς στη συνέχεια.

Να του εκμυστηρευτείτε τα αισθήματά σας και αν πράγματι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, να πενθήσετε και να προχωρήσετε όπως λέτε στη ζωή σας.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: seferiadis.dimitris@yahoo.gr

Σχέσεις: “Μ’ αρέσει κάποιος που δεν με θέλει. Πώς θα τον κερδίσω;”

Αμαρτίες γονέων: Ο πατέρας της δεν με θέλει γιατί κάποτε είχε σχέση με τη μάνα μου…

Μου αρέσει αλλά δεν με θέλει. Πώς να το ξεπεράσω;

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: