Έρευνα: Αυτές είναι οι χειρότερες πόλεις για να οδηγείς – Η θέση της Αθήνας

Σε μία από τις χειρότερες πόλεις για να οδηγείς αναδεικνύεται η Αθήνα, παίρνοντας… κάτω από τη βάση, τόσο στην ποιότητα και την ασφάλεια του οδικού της δικτύου όσο και στο κόστος των καυσίμων.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής ιστοσελίδας Mister Auto, η ελληνική πρωτεύουσα καταλαμβάνει την 90ή θέση μεταξύ 100 πόλεων ανά τον κόσμο, συγκεντρώνοντας τη χαμηλότερη βαθμολογία μετά τη Μόσχα, το Ρίο Ντε Τζανέιρο, το Μεξικό, το Σάο Πάολο, την Μπογκοτά, το Καράτσι, το Λάγος, την Καλκούτα, το Ουλάν Μπατόρ και το Μουμπάι.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι οδηγοί χάνουν πάνω από 200 ώρες ετησίως μόνο στην Αμερική, αποφασίσαμε να εμβαθύνουμε στους πολλαπλούς παράγοντες που επηρεάζουν καθημερινά τους αυτοκινητιστές», εξηγούν οι αναλυτές της έρευνας και συνεχίζουν: «Για να προσδιορίσουμε την υποδομή μιας πόλης εξετάσαμε, μεταξύ άλλων, παράγοντες όπως ο αριθμός των αυτοκινήτων ανά κάτοικο, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η ποιότητα των δρόμων και των δημόσιων συγκοινωνιών. Η ασφάλεια κάθε τοποθεσίας αναλύθηκε με βάση το ποσοστό θνησιμότητας από τροχαίο ατύχημα, καθώς και τη διεξαγωγή δημοσκόπησης, η οποία ήταν επικεντρωμένη στο βαθμό επιθετικότητας και της γενικής οδηγικής κουλτούρας των αυτοκινητιστών. Τέλος, εξετάσαμε το κόστος, που συνδέεται με την οδήγηση σε κάθε πόλη, συμπεριλαμβανομένης και της τιμής των καυσίμων».

Υποδομές

«Σοφεράκια» φαίνεται πως είναι η πλειονότητα των Ελλήνων, αφού, όπως προκύπτει, αντιστοιχεί 0,77 αυτοκίνητο/κάτοικο. Η επίμαχη βαθμολογία, μάλιστα, είναι από τις υψηλότερες στη σχετική έρευνα, με το Σιάτλ να φιγουράρει στη δεύτερη θέση με 0,68/κάτοικο και το Πακιστάν στην τελευταία με 0,05/κάτοικο. Η μεγάλη πρόσβαση σε Ι.Χ. είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ένας από τους λόγους που το ποσοστό συμφόρησης στους αθηναϊκούς δρόμους είναι ένα από τα υψηλότερα (89,21 βαθμούς στα 100, καταλαμβάνοντας την 78η θέση σε σύνολο 100 πόλεων), γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στους οδηγούς.

Οσον αφορά στην ποιότητα των δρόμων, η Αθήνα «σκοράρει» τη 12η χειρότερη βαθμολογία, έναντι, για παράδειγμα, της Ελβετίας, τέσσερις πόλεις της οποίας καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις με το καλύτερο οδικό δίκτυο.

Εξίσου χαμηλή βαθμολογία, πάντως, παίρνει η Ελλάδα και στα δημόσια μέσα μεταφοράς (91η στις 100), με τους οδηγούς να κινούνται… σημειωτόν (μέση ταχύτητα 58,19 χλμ.), σε αντίθεση με εκείνους στο Κάλγκαρι του Καναδά, που τρέχουν με 100. Τέλος, η Αθήνα τοποθετείται στην τρίτη χειρότερη θέση, μετά την Καλκούτα και το Μουμπάι, ως προς την ηλικία των Ι.Χ. (στα 15 έτη έναντι περίπου πέντε στο Ντουμπάι).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Εναν από τους υψηλότερους βαθμούς… οργής -70,85/100- εμφανίζουν οι Ελληνες οδηγοί, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

  • Πόσες φορές γίνατε μάρτυρας ενός περιστατικού επιθετικής οδήγησης τους τελευταίους έξι μήνες και
  • Το τελευταίο τρίμηνο είχατε εμπλοκή σε ένα τέτοιο περιστατικό, που ξεκίνησε από κάποιον άλλον;

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα βρίσκεται στην 58η θέση, όσον αφορά στο ποσοστό θανάτου, ο οποίος προκλήθηκε από τουλάχιστον ένα όχημα ανά 100.000 κατοίκους.

ΚΟΣΤΟΣ

Την 6η ακριβότερη βενζίνη έχει η χώρα μας, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1,79 ευρώ/λίτρο (στοιχεία 12/8/2019), μετά το Τελ Αβίβ, την Ουτρέχτη, το Ρότερνταμ, το Αμστερνταμ και το Οσλο. «Οσο χαμηλότερο είναι το κόστος τόσο πιο ελκυστική η οδήγηση στην πόλη», σημειώνουν οι αναλυτές.

Αναφορικά με τη θέση στάθμευσης, οι οδηγοί στην Αθήνα πληρώνουν κατά μέσο όρο 6,61 ευρώ για δύο ώρες, κόστος που την κατατάσσει στην 57η θέση στη σχετική λίστα της Mister Auto.

Έρευνα: Αυτές είναι οι χειρότερες πόλεις για να οδηγείς – Η θέση της Αθήνας gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: