Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Ο τουρισμός-πολιτισμός, ο αγροτικός τομέας-τρόφιμα και η ενέργεια είναι, κατά σειρά, οι κλάδοι εκείνοι που οι Έλληνες εκτιμούν ότι προσφέρουν σήμερα τις περισσότερες ευκαιρίες για επιχειρηματική δραστηριότητα στην χώρα, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε η ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του διαδικτυακού καναλιού ka-business.gr και τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 2003 ενηλίκων στο διάστημα από 15-19 Οκτωβρίου, στο ερώτημα «Ποιοι κλάδοι προσφέρουν τις περισσότερες ευκαιρίες για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα» (πολλαπλές απαντήσεις) για το 75,7% στην πρώτη θέση βρίσκεται ο τουρισμός κι ο πολιτισμός, ενώ ακολουθούν κατά σειρά: αγροτικός τομέας/παραγωγή τροφίμων (54,1%), ενέργεια/ανανεώσιμες πηγές (45,4%), ναυτιλία (39,4%), επικοινωνίες και νέες τεχνολογίες (35,2%), μαζική εστίαση/διασκέδαση (31,6%), εμπόριο τροφίμων (21,8%), υγεία (20,5%) κι επιστημονική έρευνα (18,7%). Οι άλλοτε πυλώνες της ελληνικής οικονομίας (Εμπόριο, κατασκευές, λιανεμπόριο κλπ) βρίσκονται χαμηλά στην σχετική κατάταξη.
Ο εναλλακτικός τουρισμός, αναδεικνύεται από την έρευνα ως σημαντικός κλάδος διεξόδου της χώρας μας από την κρίση και ακολουθεί ο αγροτικός. Ωστόσο αυτό οφείλεται κατά τους ερωτώμενους στα γεωγραφικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της χώρας μας και λιγότερα από τα θεσμικά και οικονομικά θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.
Σε ειδικότερο ερώτημα για τον τουρισμό, το 77,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο τουριστικός κλάδος μπορεί να συμβάλει πολύ και αρκετά στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση ενώ σε σχέση με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, το 65% κρίνει ότι ο θαλάσσιος έχει τις καλύτερες προοπτικές. Ακολουθούν ο πολιτιστικός (36,8%), ο ιατρικός-ιαματικός (25,2%), ο αγροτικός (21,4%), ο συνεδριακός (20.2%) και ο θρησκευτικός (17,9%). Όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, ένας στους δύο ερωτώμενους θεωρεί αναγκαίες τις συμβουλευτικές υπηρεσίες (Know-how) για να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας.
Επιχειρηματικότητα από ανάγκη
Στο μεταξύ, το 55,7% των νέων επιχειρηματιών, ανέργων και φοιτητών, δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να αναπτύξει τη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα με την πλειοψηφία αυτών να αναφέρει ότι η κίνηση αυτή είναι περισσότερο λύση ανάγκης για την εξασφάλιση εισοδήματος (57,3%) και λιγότερο επένδυση σε μια ευκαιρία που δημιουργεί η κρίση (41,3%).
Οι κλάδοι του τουρισμού (1η θέση), του αγροτικού τομέα (2η θέση), των επικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών (3η θέση), της μαζικής εστίασης και διασκέδασης (4η θέση) και της ενέργειας αποτελούν του πέντε προτιμητέους κλάδους μεταξύ όσων δήλωσαν ότι θέλουν να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση. Ενδιαφέρουν παρουσιάζει η διαφοροποίηση των προτιμήσεων μεταξύ όσων διαθέτουν το απαιτούμενο κεφάλαιο και όσων είναι άνεργοι και φοιτητές. Οι μεν πρώτη ομάδα δηλώνει ως πρώτο τομέα ενδιαφέροντος αυτόν των επικοινωνιών και τεχνολογιών ενώ η δεύτερη αυτόν του τουρισμού-πολιτισμού.
Τι ζητούν
Γενικά πάντως, όσοι από τους νέους θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, ζητούν καλύτερο φορολογικό σύστημα (σε ποσοστό 80%), ενώ για σχεδόν 7 στους 10 αναγκαία είναι και η ύπαρξη χρηματοδότη. Όταν ερωτήθηκαν σε ποιόν ή ποιους σκέφτονται να απευθυνθούν προκειμένου να βρουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την υλοποίηση της όποιας επιχειρηματικής τους ιδέας, το 71,8% δήλωσε ότι θα αναζητήσει χρηματοδότηση μέσω εθνικής ή κοινοτικών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός κ.λ.π), ενώ ένα 38,8% απάντησε από το οικογενειακό-συγγενικό περιβάλλον. Οι τράπεζες βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστό 22%.
Αξιοσημείωτο και το εύρημα της έρευνας για την μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό. Το 81,8% των γονέων απάντησε ότι εάν το παιδί τους ήθελε να ζήσει στο εξωτερικό θα το ενθάρρυναν (53,5%) ή μάλλον θα το ενθάρρυναν (28,3%)…
«Χορτάσαμε» κρίση
Τα ευρήματα της έρευνας παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η δημιουργός του καναλιού ka-business.gr, η δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου, με αφορμή το 9ο πολυσυνέδριο “Καινοτομία και Ανάπτυξη», που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη αυτό το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου (ξενοδοχείο ΤΗΕ ΜΕΤ, 11.00-22.00).
«Χορτάσαμε κρίση. Έχουμε ανθρώπους που καινοτομούν και κάνουν σπουδαία πράγματα. Παρά την κρίση κανείς δεν μπορεί να διαλύσει τα μυαλά αυτής της χώρας», σχολίασε μεταξύ άλλων η κ. Λεπίδου σχετικά με τα πολυσυνέδρια αλλά και τα ευρήματα της έρευνας.
Απογοητευμένοι οι υπάρχοντες επιχειρηματίες
Η ίδια έρευνα αποτυπώνει πάντως και την απογοήτευση όσων δραστηριοποιούνται ήδη επιχειρηματικά. Περίπου 7 στους 10 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δηλώνουν λίγο ή και καθόλου αισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους, δηλώνοντας ότι για να παραμείνει βιώσιμη χρειάζεται χαμηλότερη φορολογία επιχειρήσεων (38,4%), πιο απλό και σταθερό φορολογικό (19,4%), χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές (12,1%). Μόνο το 35,8% δηλώνει ότι τα επόμενα δυο χρόνια θεωρεί πιο πιθανό να αναπτύξει την επιχείρησή του. Ενα 26,2% θεωρεί πιθανό να μειώσει προσωπικό, κύκλο εργασιών κλπ, ένα 20,3% θεωρεί πιθανό το λουκέτο ενώ το 19,3% θεωρεί πιθανό να μεταφέρει την έδρα της επιχείρησης στο εξωτερικό (υπήρχε δυνατότητα πολλαπλής επιλογής).
Στο ερώτημα αν “Η επιχείρησή σας έχει λάβει πόρους μέσω ΕΣΠΑ” το 77,8% απάντησε “όχι” και το 22,2% “ναι’, ενώ, σύμφωνα με την κ. Λεπίδου, όσοι έλαβαν κονδύλια εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους, σε σχέση με αυτούς που δεν στηρίχθηκαν από κοινοτικά προγράμματα.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας
Απογοήτευση αποτυπώνεται και στην ενότητα της έρευνας που αφορά τις απόψεις των ερωτηθέντων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με τη συντριπτική πλειοψηφία να απαντά ότι την αξιολογεί ως κακή και αρκετά κακή. Έξι στους δέκα θεωρούν μάλιστα ότι η κατάσταση χειροτερεύει σε σχέση με πέρυσι (το ποσοστό αυξήθηκε συγκριτικά με την αντίστοιχη έρευνα του 2014). Η πλειοψηφία (74,4%) αναμένει εξάλλου ύφεση και του χρόνου τέτοια εποχή.
Πάντως, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα έρθει από τους Έλληνες επιχειρηματίες.
Τζήκας: Έμφαση στην καινοτομία
Την στήριξή τους στη διοργάνωση του πολυσυνεδρίου εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo και της Τεχνόπολης Α.Ε, Τάσος Τζήκας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, και η αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα.
Δεν υπάρχει δυνατότητα να ξεπεράσουμε την κρίση αν δεν δώσουμε μεγάλη έμφαση στην τεχνολογία σημείωσε ο κ. Τζήκας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μελέτες δείχνουν ότι αν «πειράξουμε» τον δείκτη τεχνολογίας και καινοτομίας έχουμε ίδια και καλύτερα αποτελέσματα από ότι αν μειώσουμε το εργασιακό κόστος. Ερωτηθείς σχετικά με την Τεχνόπολη, είπε ότι είναι το πρώτο και μοναδικό τεχνολογικό πάρκο της χώρας, με υψηλής ποιότητας υποδομές αλλά η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα για εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων εκεί. Είπε μάλιστα ότι υπήρξαν σχετικές συζητήσεις με υπουργούς.
Από την πλευρά της, η κ. Πατουλίδου τόνισε με νόημα: Ποτέ κανείς δεν μου είπε ΝΑΙ μπορείς να κερδίσεις. Μόνοι μας πρέπει να τα καταφέρουμε. Η κ. Πατουλίδου αναφέρθηκε και στις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν ως στόχο την ανακούφιση των συμπολιτών μας ενώ για τον τουρισμό και ειδικότερα για τον Οργανισμό Τουρισμό είπε ότι κάποια στιγμή μπήκε μια άνω τελεία αλλά τώρα «θέλουμε να βάλουμε θαυμαστικό».
Το πολυσυνέδριο και οι ομιλητές
40 προσωπικότητες, πολιτικοί, επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, φοιτητές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, start uppers συζητούν στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου.
Μεταξύ άλλων έχουν κληθεί να μιλήσουν η ΥΜΑΘ κ. Κόλλια-Τσαρουχά, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών κ. Μάρδας και κ. Αμανατίδης, ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπόλαρης, ο αν. υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, κ. Φωτάκης, πρόεδροι συνδέσμων, επιμελητηρίων και φορέων και πολλοί άλλοι.
Συμβουλές και έκθεση ευρεσιτεχνιών και προϊόντων
Στους φοιτητές θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης ενώ στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου άνθρωποι της αγοράς θα δίνουν συμβουλές σε νέους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, παραγωγούς για τον τρόπο που μπορούν να αξιοποιήσουν το νέο ΕΣΠΑ και συμβουλές για τα επόμενα επιχειρηματικά τους βήματα. Επίσης, στον εκθεσιακό χώρο επιχειρηματίες καθηγητές και φοιτητές θα δείχνουν τις τελευταίες τους ευρεσιτεχνίες και προϊόντα της αγοράς.
Η είσοδος είναι δωρεάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας του συνεδρίου θα βρίσκεται εκεί και ο «κουμπαράς» του ka-business.gr και θα δύναται ο καθένας να συνεισφέρει, όσο μπορεί, οικονομικά προκειμένου να στηριχθούν οι Κοινωνικές Δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως είπε η παριστάμενη στη συνέντευξη Τύπου αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Καλυψώ Γούλα, τα χρήματα θα δοθούν για την αγορά τροφίμων και ειδών υγιεινής για τις ανάγκες των περίπου 3.000 ατόμων που εξυπηρετούνται μέσα από τις δομές του Δήμου (κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτια, υπνωτήριο αστέγων κ.λπ.).
Οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδίδονται ζωντανά με live streaming από το web tv του ka-business.gr.
typosthes.gr-Oikonomia