Έρευνα: Τι είναι αυτό που κάνει ανθεκτικά τα κουνούπια στα εντομοκτόνα
Ένας φυσικός μηχανισμός, εξαιτίας του οποίου τα κουνούπια γίνονται ανθεκτικά στα εντομοκτόνα ανακάλυψαν Έλληνες ερευνητές.
Συγκεκριμένα, τα κουνούπια έχουν αναπτύξει μία στολή από λιπίδια που καθυστερούν την είσοδο των χημικών στον οργανισμό τους αλλά και ειδικά ένζυμα που τα αδρανοποιούν με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται από τη χρήση αρκετών ειδών εντομοκτόνων.
Η ανακάλυψη έγινε από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος τεχνολογίας έρευνας και συγκεκριμένα από την ομάδα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννη Βόντα με κύρια ερευνήτρια τη Βασιλεία Μπαλαμπανίδου.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στη μοριακή διαδικασία, χάρις στην οποία επιτρέπεται στα κουνούπια να αναπτύσσουν μεγάλη αντοχή στα χημικά, ώστε να μπορούν ακόμη και να βαδίζουν πάνω σε εμποτισμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες.
«Δημιουργείται ένα λιπόφιλο στρώμα, το οποίο κατακρατά και καθυστερεί την είσοδο των εντομοκτόνων στο σώμα του εντόμου. Έτσι τα ένζυμα έχουν όλο το χρόνο που χρειάζονται για να αδρανοποιούν τα εντομοκτόνα, καθότι επιβραδύνεται σημαντικά ο ρυθμός με τον οποίο πλησιάζουν τον υποκυτταρικό στόχο στο νευρικό σύστημα».
Tags: Έλληνες, κουνούπια, Κρήτη