Έρευνα του Χάρβαρντ: Το καλό που κάνουν τα «πράσινα κτίρια» στους ανθρώπους

Σύμφωνα με την έρευνα οι άνθρωποι που εργάζονται σε «πράσινα κτίρια» σκέφτονται περισσότερο στη δουλειά και κοιμούνται καλύτερα όταν φτάσουν στο σπίτι.

 

Με την έννοια «πράσινα κτίρια» εννοούμε τις κατασκευές εκείνες που έχουν χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, δηλαδή χρησιμοποιούν λίγους εξαντλήσιμους φυσικούς πόρους και παράγουν λίγους αέριους, υγρούς και στερεούς ρύπους. Ο «πράσινος» σχεδιασμός των κτιρίων προϋποθέτει την εύρεση της ισορροπίας μεταξύ της κατασκευής κατοικιών και του βιώσιμου περιβάλλοντος.

Ερευνα, η οποία διεξήχθη από ομάδα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δείχνει ότι ο καλύτερος αερισμός, ο καλός φωτισμός και η θέρμανση βελτιώνουν κατά πολύ την απόδοση των εργαζομένων, κάτι που ενισχύσει κατά πολύ την παραγωγικότητά τους. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο όμορφος σχεδιασμός, μπορεί να κάνει τους εργαζόμενους πιο ευτυχισμένους.

Η έρευνα σύγκρινε τους εργαζόμενους «πράσινων» κτιρίων σε πέντε πόλεις των ΗΠΑ, με άλλους εργαζόμενους στις ίδιες πόλεις που απασχολούνται από τις ίδιες εταιρείες αλλά σε απλά κτίρια.

«Είδαμε υψηλότερες βαθμολογίες γνωστικής λειτουργίας για τους εργαζόμενους των πράσινων κτιρίων, σε σύγκριση με τους εργαζομένους των άλλων κτιρίων» δήλωσε ο Joseph Allen, Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Χάρβαρντ.

Οι εργαζόμενοι στα πράσινα κτίρια σκόραραν πάνω από 25% υψηλότερα σε ένα πρότυπο τεστ που χρησιμοποιεί ένα παιχνίδι υπολογιστή και αξιολογεί την ικανότητα των εργαζομένων να σκέφτονται και να σχεδιάζουν.

«Το παιχνίδι αξιολογεί την απόδοση στη λήψη αποφάσεων, η οποία μιμείται τον πραγματικό κόσμο λήψης αποφάσεων που όλοι μας αντιμετωπίζουμε, κάθε μέρα στην κανονική μας ρουτίνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Allen.

Η ποιότητα του ύπνου των εργαζομένων επίσης αξιολογήθηκε, με τη χρήση ειδικών ρολογιών με αισθητήρες που μετράει το μήκος του ύπνου και τις διακοπές αυτού. Εκείνοι που εργάζονταν σε «πράσινα κτίρια» είχαν 6% υψηλότερες βαθμολογίες ύπνου και όπως επισημαίνει ο Allen: «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα πιο προκλητικά ευρήματα στη μελέτη – αυτό δείχνει ότι τα κτίρια, μας επηρεάζουν και μετά τις οκτώ ώρες της δουλειάς μας».

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι των «πράσινων κτιρίων» ανέφεραν κατά 30% λιγότερο, συμπτώματα πονοκεφάλων, ερεθισμών στα μάτια και δύσπνοιας.

Τα «πράσινα κτίρια» με τον καλύτερο φωτισμό και εξαερισμό ενισχύουν τους καθημερινούς ρυθμούς των ανθρώπων που εργάζονται σ” αυτά και προωθούν έναν καλύτερο ύπνο.

Στην Ελλάδα, τα «πράσινα κτίρια» είναι στα πρώτα τους βήματα, καθώς υπάρχουν λίγα απ” αυτά, αλλά σίγουρα η ποσότητά τους αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς τα οφέλη τους είναι πλέον παγκοσμίως γνωστά.

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: