Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Απαισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους εμφανίζονται οκτώ στους δέκα μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ επικρίνουν το πρόσφατα ψηφισθέν ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.
Η οικονομική κατάσταση των βιοτεχνικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, οι επιπτώσεις των capital controls στην επιχείρησή τους αλλά και οι εκτιμήσεις τους για το επόμενο διάστημα, καταγράφονται σε έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και η οποία παρουσιάστηκε χθες. Η ίδια έρευνα αποτυπώνει και τις επιπτώσεις της οικονομικής συγκυρίας στους καταναλωτές.
«Δυστυχώς το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων διαγράφεται αβέβαιο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, χαρακτηρίζοντας πραγματικό νούμερο το γεγονός ότι 8 στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν απογοητευμένοι. «Όπου και να γυρίσει κανείς το μόνο που ακούει από τον επιχειρηματικό κόσμο είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει», τόνισε.
Συνδεδεμένη με την απαισιοδοξία για το επόμενο διάστημα είναι η απάντηση του 35% των συμμετεχόντων που εκτιμά ότι είναι πιθανό να οδηγηθεί σε λουκέτο της επιχείρησής του εντός του τρέχοντος έτους, ενώ διαφορετική εκτίμηση έχει το 65%.
Απασχόληση και τζίρος
Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 9 έως 11 Μαΐου, σε δείγμα 805 ατόμων (500 επιχειρήσεων – μελών του επιμελητηρίου και 305 καταναλωτών), καταγράφονται οι συνθήκες μέσα στις οποίες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται και οι προσδοκίες τους για το επόμενο διάστημα.
Από το σύνολο των ερωτηθέντων επιχειρηματιών, το 77% προτίθεται να συνεχίσει να διατηρεί το υπάρχον προσωπικό, το 11% να προσλάβει και το 12% να προχωρήσει σε προσλήψεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό αυτοαπασχόλησης, μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα, αγγίζει το 61%, αυξημένο συγκρινόμενο με προηγούμενες έρευνες. Ο μέσος όρος απολύσεων είναι 1,5 εργαζόμενοι ανά επιχείρηση.
Σε ότι αφορά τους τζίρους, το πρώτο τρίμηνο του 2016, έξι στους δέκα «είδαν» τον τζίρο τους να μειώνεται (μ.ό. μείωσης στο 34%), ενώ καμία μεταβολή δήλωσε το 30%. Αύξηση δήλωσε μόνο το 9%. Σε ότι αφορά το επόμενο εξάμηνο, καμία μεταβολή στα έσοδα του, προβλέπει ότι θα έχει το 38% των επιχειρηματιών, αύξηση το 10% ενώ για μείωση κάνει λόγο το 52%.
Απαισιοδοξία για το μέλλον της επιχείρησης του νιώθει το 82% των ερωτηθέντων. Στον αντίποδα βρίσκεται ένα 18% που προβλέπει θετική πορεία της επιχείρησης του για το επόμενο διάστημα.
Φορολογικές- ασφαλιστικές υποχρεώσεις
Πολύ υψηλό είναι το ποσοστό των βιοτεχνών (70%) που δηλώνουν ότι ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, εισόδημα, έκτακτες εισφορές). Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις ασφαλιστικές εισφορές καθώς το 68% απαντά ότι είναι συνεπές προς αυτές, ενώ το 32% απαντά αρνητικά. Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχει κάτι θετικό στα πρόσφατα ψηφισθέντα μέτρα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: Εγώ δεν βλέπω κάτι δυστυχώς. Τα νέα μέτρα είναι πάρα πολύ βαριά για την οικονομία, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά. Το μόνο θετικό είναι ότι περνώντας την αξιολόγηση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ξεφεύγουμε από το Grexit.
1 στους 2 προκρίνει κυβέρνηση συνεργασίας
Πάντως, η αγορά δεν προεξοφλεί αλλαγή κλίματος άμεσα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως είπε ο κ. Βασιλειάδης της Interview, παρουσιάζοντας τα ευρήματα. Ειδικότερα, το 73% των ερωτηθέντων απαντά όχι/μάλλον όχι στο ερώτημα αν η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει ώθηση στην οικονομία.
Στην ερώτηση ‘ τι κατά την άποψή σας είναι το καλύτερο για τη χώρα;’ το 32% απαντά προσφυγή στις κάλπες, το 52% κυβέρνηση συνεργασίας από την παρούσα Βουλή και το 16% παραμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Το 70% των ερωτηθέντων απαντά ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος πάση θυσία. Αντίθετη άποψη έχει το 15%, ενώ δεν θέλησε να πάρει θέση στην ερώτηση αντίστοιχο ποσοστό. Θα πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι μέσα σε ένα χρόνο οι «πιστοί του ευρώ» στις τάξει των επιχειρηματιών μειώθηκαν κατά 15%.
Στην ερώτηση ‘πόσο πιθανό θεωρείτε ένα Grexit;’ το 33% απάντησε πολύ/αρκετά, το 43% λίγο/ καθόλου, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (24%) απέφυγε να απαντήσει.
Τι προκάλεσαν τα capital controls- Ποιοι «βλέπουν» το εξωτερικό
Στη μείωση του τζίρου αλλά και στο ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της επιχείρησης εκτός Ελλάδας συνέβαλαν καταλυτικά τα capital controls, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις στη σχετική ερώτηση. Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση ‘τι από αυτά που θα σας αναφέρω προκλήθηκε στην επιχείρηση σας εξαιτίας των capital controls’, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα δύο επιλογών, το 73% απάντησε ότι μειώθηκε ο τζίρος του, το 26% ότι σκέφτηκε την μεταφορά της έδρας του εκτός ελληνικών συνόρων, ενώ το 22% ακύρωσε δράσεις ή επενδύσεις που είχε σχεδιάσει. Στην ίδια ερώτηση το 14% απάντησε ότι περιόρισε την απασχόληση (απολύσεις, μειώσεις ωρών εργασίας), το 3% ότι διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία της επιχείρησής του, ενώ ‘άλλο’ απάντησε το 10%.
«Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, οι οποίες δηλώνουν κέρδη, σκέφτονται σοβαρά να μεταφέρουν την φορολογική έδρα τους στο εξωτερικό. Χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, λιγότερο τα Σκόπια και η Ρουμανία, προσφέρουν «γη και ύδωρ» σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις που το σκέφτονται», δήλωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Μάλιστα σε φυλλάδιο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος με τίτλο «Ποιος διώχνει τις επιχειρήσεις από την Ελλάδα;» τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι σήμερα από τις χώρες της Ευρώπης με το πιο εχθρικό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση ξεπερνά το 50% των εσόδων τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, δεν ξεπερνά το 27%.
Η σύνταξη, κύρια πηγή εισοδήματος για 1 στα 2 νοικοκυριά
Συρρίκνωση εισοδημάτων (κατά μέσο όρο 24%), απαντά ότι υπέστη το τελευταίο εξάμηνο, το 62% των καταναλωτών, σύμφωνα με την έρευνα του ΒΕΘ που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 305 καταναλωτών του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Στα ίδια επίπεδα παρέμεινε το 37%, ενώ το 1% απάντησε ότι έχει βελτιωθεί η οικογενειακή του κατάσταση.
Σημαντικό εύρημα είναι ότι κύρια πηγή εισοδήματος αποτελεί για το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα η σύνταξη. Για το 32% είναι ο μισθός, για το 4% τα κέρδη από επιχείρηση, για ένα αντίστοιχο ποσοστό από ακίνητα, ενώ 1% δήλωσε πως επιβιώνει με επιδόματα (ανεργίας, πρόνοιας κ.α.).
Μεγάλη «πληγή» παραμένει η ανεργία στη Θεσσαλονίκη. Το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει άνεργα μέλη στην οικογένεια του. Μάλιστα ο μέσος όρος ανέργων ανά οικογένεια φτάνει στο 1,3. Οι οικογένειες με έναν άνεργο αγγίζουν το 75%, με δύο ανέργους το 20%, ενώ με τρεις ανέργους και άνω το 5%. Απαισιόδοξα για το μέλλον είναι και τα νοικοκυριά, όπως και οι επιχειρηματίες. Οκτώ στους δέκα αναμένουν χειροτέρευση.
Το 65% των ερωτηθέντων απαντά ότι ανταποκρίνεται στις φορολογικές υποχρεώσεις του, ενώ για το ασφαλιστικό οκτώ τους δέκα καταναλωτές απαντούν πως είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Ούτε να νοικοκυριά αναμένουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία (όχι/μάλλον όχι λέει το 76%).
Κυβέρνηση συνεργασίας επιλέγει ως καλύτερη λύση για τη χώρα το 40% με το 36% να προτιμά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το 24% απαντά ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να παραμείνει η σημερινή κυβέρνηση.
Το 74% (ποσοστό μειωμένο συγκριτικά με την έρευνα του Ιουνίου 2015) δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει πάσα θυσία να παραμείνει στο ευρώ.
Βγάζουν από τα «στρώματα» και χρησιμοποιούν κάρτες
Στη λύση του πλαστικού χρήματος (χρεωστική – πιστωτική κάρτα) έχει καταφύγει το 55% των ερωτηθέντων μετά την επιβολή των capital controls. Το 25% απαντά ότι χρησιμοποιεί χρήματα που είχε στο ‘στρώμα’ (όχι στην τράπεζα) για μία ώρα ανάγκης, το 8% ότι δανείζεται από φίλους και συγγενείς, το 4% ότι πούλησε αντικείμενα αξίας (ακίνητα, αυτοκίνητα, κοσμήματα κ.α.) ενώ το 15% επέλεξε άλλες λύσεις. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω ερώτηση υπήρχε δυνατότητα δύο επιλογών.
typosthes.gr-Oikonomia