Το ζήτημα της διασφάλισης του δικαιώματος του εθνικού αυτοπροσδιορισμού και της αντικειμενικής προσέγγισης της θρησκευτικής διαστρωμάτωσης της αλβανικής κοινωνίας στην επικείμενη απογραφή, που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2020 στην Αλβανία με κοινοτική χρηματοδότηση, θέτει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.
«Κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα οφείλει να σέβεται και να πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Οφείλει να σέβεται κυρίως το Κράτος Δικαίου, τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών χωρών και τα δικαιώματα των μειονοτήτων» σημειώνει ο κ. Κεφαλογιαννης και με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας.
«Η χώρα μου, η Ελλάδα, υποστηρίζει σαφώς την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εφόσον οι χώρες αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις. Και παρά την απογοήτευσή τους από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζουμε να συνεχίσουν με την ίδια αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων» αναφέρει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Όπως προσθέτει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η πιο πρόσφατη απογραφή που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία το 2011 επικρίθηκε από όλες τις μειονότητες στην Αλβανία και από το Συμβούλιο της Ευρώπης για σοβαρές παρατυπίες. Συγκεκριμένα, η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου εξέφρασε την άποψη ότι τα αποτελέσματα της απογραφής πρέπει να αντιμετωπιστούν με υψηλό βαθμό σκεπτικισμού.
«CENS 2020 είναι η επίσημη ονομασία της διαδικασίας απογραφής πληθυσμού και κατοικιών 2020 που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία. Μία απογραφή που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την προσέγγιση ζητημάτων εθνικής καταγωγής, μητρικής γλώσσας και θρησκευτικής πίστης των πολιτών. Να επισημανθεί ότι στην απογραφική διαδικασία η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο βασικός χρηματοδότης με πλέον των 8 εκατ. ευρώ που καλύπτει το 80% του γενικού κόστους της διαδικασίας. Ωστόσο, προκαλεί απορία ότι ενώ η διαδικασία τρέχει, κατά συνέπεια και η ανάλογη κοινοτική χρηματοδότηση, δεν έχει εγκριθεί ο σχετικός περί Απογραφών Νόμος» συμπληρώνει και διατυπώνει τα εξής ερωτήματα:
- Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού στην επικείμενη απογραφή;
- Πώς θα διασφαλιστεί η αντικειμενική προσέγγιση της θρησκευτικής διαστρωμάτωσης της αλβανικής κοινωνίας δεδομένου των αυθαιρεσιών της προηγούμενης απογραφής;».
Πολιτική
Tags: Αλβανία, Κομισιόν, ΚΟΣΜΟΣ