Να ενισχύσει το κυβερνητικό σχήμα θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός προχωρώντας τις επόμενες ημέρες ή και ώρες σε λίφτινγκ στο υπουργικό σχήμα, τοποθετώντας ανθρώπους – κλειδιά σε κρίσιμες θέσεις, δεδομένου ότι η νέα χρονιά μόλις ξεκίνησε και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης πρέπει άμεσα να μπει σε τροχιά υλοποίησης.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Τα περί ανασχηματισμού επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δηλώνοντας «Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα» και προαναγγέλλοντας έτσι τις αλλαγές που έρχονται. Συνεργάτες υπουργών και βουλευτών κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα τις τελευταίες ημέρες, τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγήν ιχθύος, αφήνοντας στον πρωθυπουργό το προνόμιο να ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις.
Ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη συμπληρώσει το παζλ των νέων προσώπων, ζυγίζοντας την παραγωγικότητα αλλά και τις αστοχίες υπουργών και υφυπουργών και επιλέγοντας μέλη της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας που επέδειξαν ουσιαστικό έργο στη βουλή και θα μπορούσαν να προσφέρουν σε κρίσιμα πόστα. Σε κλειστή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές, ενώ – όπως είναι γνωστό- στο πρόγραμμα είναι και οι γνωστές καραμπόλες της τελευταίας στιγμής. H επιλογή πάντως των προσώπων είναι καθοριστική σε βάθος χρόνου για τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ μετά από 18 μήνες στην εξουσία όλοι συνηγορούν στο ότι απαιτείται ένα restart με νέα πρόσωπα που θα αλλάξουν την εικόνα της κυβέρνησης, αντικαθιστώντας τους φθαρμένους και όσους δεν έχουν πέρασμα στην κοινωνία.
Οι ακλόνητοι
Αμετακίνητοι εμφανίζονται σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Στόχος είναι να μην δοθεί λάθος μήνυμα στην κοινωνία με ριζικές αλλαγές σε σοβαρά υπουργικά χαρτοφυλάκια, ειδικά σε μία περίοδο που η διαχείριση κρίσεων βρίσκεται καθημερινά σε πρώτο πλάνο.
Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου έχει βρεθεί κατά καιρούς ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ενώ συζητείται έντονα εάν θα παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας η Νίκη Κεραμέως ή θα αναλάβει άλλο υπουργικό πόστο, παραμένοντας έτσι στο κυβερνητικό σχήμα. Να σημειωθεί πως ο Κωστής Χατζηδάκης ενδέχεται να αναλάβει υπουργός Παιδείας σε περίπτωση μετακίνησης της Νίκης Κεραμέως. Αίνιγμα παραμένει τι θα γίνει και με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αν δηλαδή θα αλλάξει υπουργείο ή τελικά θα παραμείνει, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση «Ελευθερία» αλλά και με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση και αν θα αξιοποιηθεί κάπου αλλού ή θα παραμείνει στο Εργασίας.
Τα νέα πρόσωπα
Την πόρτα της εξόδου από το υπουργικό σχήμα φαίνεται ότι θα δουν αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί, οι οποίοι θα αντικατασταθούν από τη βάση της ΝΔ, από βουλευτές δηλαδή, ιδίως της περιφέρειας, οι οποίοι μπορούν να συμβαδίσουν με τους ρυθμούς του επιτελικού κράτους. Παράλληλα πρέπει να τηρηθούν οι ισορροπίες στην γεωγραφική κατανομή, δεδομένου ότι το 2021 θα μπορούσε να είναι εκλογική χρονιά.
Ήδη ακούγονται τα εξής ονόματα: Θοδωρής Ρουσόπουλος, Κώστας Κατσαφάδος, Σπήλιος Λιβανός, Χρήστος Κέλλας, Γιώργος Στύλιος, Γιάννης Μπούγας, Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Οικονόμου, Φίλιππος Φορτώμας και ο Χρήστος Ταραντίλης. Στο τραπέζι έχουν πέσει και τα ονόματα της τριάδας των διεθνολόγων, Άγγελου Συρίγου, Δημήτρη Καιρίδη και Τάσου Χατζηβασιλείου.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές θα υπάρξουν και στο επικοινωνιακό επιτελείο με πιθανή μετακίνηση σε υπουργείο (ίσως Οικονομικών) του νυν κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.
Πολιτική
Tags: Κυριάκος Μητσοτάκης