Με απλά λόγια όταν πολύ ψυχρές αέριες μάζες περάσουν πάνω από κάποια λίμνη ή κλειστή θάλασσα όπου παρατηρούνται μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ των επιφανειακών νερών και των αερίων μαζών που έρχονται σε επαφή με αυτά, τότε η θερμοκρασία των μαζών αυτών προσεγγίζει την θερμοκρασία του σημείου δρόσου με αποτέλεσμα την συμπύκνωση των υδρατμών και άρα τον σχηματισμό των νεφικών μαζών.
Στην δική μας περίπτωση σαν επίδραση λίμνης θεωρούμε τα νερά του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου των οποίων η θερμοκρασία σήμερα υπολογίζεται στους 15 με 16 βαθμούς κελσίου. Από την άλλη πλευρά η πολικής προέλευσης αέρια μάζα όταν θα μπεί μέσα στο Αιγαίο θα έχει μια θερμοκρασία περί τους -12 βαθμούς κελσίου.
Ταυτόχρονα στο κεντρικό Αιγαίο θα δημιουργηθεί μια ισχυρή ζώνη σύγκλισης εξαιτίας του συνδυασμού του βαρομετρικού χαμηλού που θα σαρώσει τη χώρα μας και θα καταλήξει στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με τον αντικυκλώνα που θα “τρέξει” να πάρει τη θέση του μετατοπιζόμενος από τα βόρεια-βορειοδυτικά Βαλκάνια.
Έτσι λοιπόν η εκτεταμένη νεφική μάζα που θα σχηματιστεί μέσα στο κεντρικό Αιγαίο θα κινηθεί προς τα νοτιοδυτικά επηρεάζοντας τα ανατολικά προσήνεμα της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής δίνοντας πυκνές χιονοπτώσεις τουλάχιστον για 24 ώρες!
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το σχετικά ευνοικό πεδίο ανέμων στην επιφάνεια αλλά και με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, θα “ντύσει” στα λευκά το σύνολο του νομού Αττικής με ιδιαίτερη έμφαση τα ανατολικά και βόρεια του νομού.
Πιο αναλυτικά:
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και βόρειους ισχυρούς ανέμους. Ο καιρός θα ξεκινήσει να αλλάζει αρχικά με βροχές και καταιγίδες από τη δυτική και νότια Ελλάδα, αλλά και το ανατολικό Αιγαίο.
Η Χρυσούλα Πέτρου, τμηματάρχης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), αναφέρει ότι από την Πέμπτη το απόγευμα και από την βορειοδυτική Ελλάδα οι βροχές θα μετατραπούν σε έντονες χιονοπτώσεις, οι οποίες μάλιστα θα επεκταθούν και στα πεδινά, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα γίνουν ακόμα πιο έντονα.
Την Παρασκευή η Ελλάδα θα είναι χωρισμένη στα δύο με τις βορειοδυτικές περιοχές να πλήττονται από έντονες χιονοπτώσεις και τις ανατολικές από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα επεκταθούν και στη νότια Ελλάδα.
«Φανταστείτε μία νοητή γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Μεθώνη όπου από την μία πλευρά θα χιονίζει και από την άλλη θα βρέχει, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε ολόκληρη την χώρα», σημείωσε η κ. Πέτρου.
Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Αττική και τις γύρω περιοχές τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα είναι ισχυρά, ενώ σταδιακά από το απόγευμα θα αρχίσει η εξασθένισή τους στην δυτική και βόρεια Ελλάδα.
Στη συνέχεια της ημέρας οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ελλάδας.
Την Κυριακή τα φαινόμενα θα περιοριστούν εξασθενημένα στην ανατολική και νότια Ελλάδα, ενώ σταδιακά ο καιρός θα εμφανίσει σημάδια βελτίωσης.
Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες αυτές θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στις περισσότερες περιοχές ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας ο υδράργυρος δεν θα ανέβει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ θα υπάρξουν και περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας όπου το θερμόμετρο θα δείξει ακόμα και -20 βαθμούς Κελσίου.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) βρίσκεται σε ετοιμότητα και αύριο αναμένεται να εκδώσει νέο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.