Το φαινόμενο είναι σύνηθες, όταν η προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις μπαίνει στην τελική ευθεία. Τα σχολεία αδειάζουν και τα φροντιστήρια είναι γεμάτα, καθώς οι μαθητές πιστεύουν ότι μόνο έτσι μπορούν να ετοιμαστούν καλύτερα για τη μεγάλη πρόκληση των εξετάσεων. Σε σημείο που το υπουργείο Παιδείας να εξετάζει αλλαγές στο σύστημα των απουσιών.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αποκαλύπτεται με τον πιο εμφατικό τρόπο η δυσπιστία των μαθητών προς το σχολείο και το αν επαρκεί αυτό προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα για τις εξετάσεις. Οι περισσότεροι κάνουν χρήση των αδικαιολόγητων απουσιών τους. Στο 5ο Λύκειο Πετρούπολης, για παράδειγμα, από τους 42 μαθητές κάθε τμήματος της Γ” Λυκείου, στην τάξη βρίσκονται οι 14, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος». Σε σχολείο της Αργυρούπολης, τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν μόνο πέντε άτομα σε μία τάξη. «Πάνω από το 50%, γύρω στο 70-80% των μαθητών», είναι το ποσοστό απουσίας το Μάιο κατά μέσο όρο, όπως αναφέρει καθηγητής κεντρικού σχολείου της Αθήνας στην εφημερίδα.
Εξαιτίας του φαινομένου, στελέχη του χώρου της εκπαίδευσης έχουν ήδη καταθέσει στο γραφείο του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, πρόταση σύμφωνα με την οποία οι 50 αδικαιολόγητες απουσίες να κατανεμηθούν ανά μήνα του συνολικού χρόνου, ώστε να μην μένουν όλες για το τέλος του σχολικού έτους.
Την ίδια ώρα, οι οικογένειες με μαθητές στο Λύκειο «γονατίζουν» από το οικονομικό βάρος των φροντιστηρίων, καθώς οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι χωρίς αυτή την ενίσχυση θα περιορίζονταν σημαντικά οι ελπίδες των παιδιών τους για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Περίπου 2.500 οικογένειες δαπανούν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε φροντιστήρια κάθε χρόνο. Μάλιστα, ήδη παρατηρείται αύξηση εγγραφών ακόμη και για τους μαθητές της Α” Λυκείου, καθώς εκείνοι πλέον θα πάρουν απολυτήριο με πιο δύσκολες συνθήκες μετά από τις αλλαγές που έγιναν στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Πηγή: iefimerida
xespao
Tags: αθηνα, απουσίες, ευρώ, καθηγητής