Τι συνέβη το 1803 στο Κούγκι και ποιος ήταν ο καλόγερος Σαμουήλ που… πέρασε στην ιστορία με την ηρωική του θυσία;
Σάλο προκάλεσε η δήλωση του Πάνου Καμμένου, με αποδέκτη τις Βρυξέλλες, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τη δανειακή σύμβαση.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε: Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε, θα το κάνουμε Κούγκι, τι συνέβη όμως το 1803 στο Κούγκι;
Στη νοτιοανατολική πλευρά της Παραμυθιάς, επάνω σε βραχότοπο, ήταν χτισμένα τα Σουλιοτοχώρια. Το Σούλι, η Κιάφα, η Σαμονίβα και ο Αβαρίκος. Στα δυτικά της Σαμονίβας, υψώνεται ο βράχος του Κουγκίου.
Το Κούγκι είναι πύργος του Σουλίου στην Ήπειρο επάνω σε απότομο βράχο, στον οποίο υπάρχει και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.
Το 1803 οι Τουρκαλβανοί κατέλαβαν το Σούλι, ενώ 600 Σουλιώτες κλείστηκαν στο Κούγκι με αρχηγό τον Φώτο Τζαβέλα.
Οι 600 Σουλιώτες, προβάλλοντας αντίσταση, απέκρουσαν τέσσερις εφόδους των τουρκαλβανών του Αλή Πασά.
Στη συνέχεια, επειδή τα τρόφιμα εξαντλήθηκαν, οι πολιορκημένοι πρότειναν στον Αλή να βγουν, αφού θα τους εγγυόταν, πως δεν θα τους πειράξει.
Ο Αλή αναγκάστηκε να δεχθεί, λόγω των μεγάλων απωλειών που υπέστη.
Μετά την αναχώρησή τους, στο Κούγκι έμεινε μόνο ο καλόγερος Σαμουήλ με ακόμα δυο πολεμιστές, για να παραδώσουν το φρούριο.
Όταν όμως οι απεσταλμένοι του Αλή ήρθαν να το παραλάβουν, ο Σαμουήλ έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάχθηκαν όλοι στον αέρα.
Την ηρωική αυτή θυσία την ύμνησε ο ποιητής Βαλαωρίτης στο ποίημά του Ο Σαμουήλ.
Η σκηνή της ανατίναξης της αποθήκης στο Κούγκι, αποδίδεται με γλαφυρότητα στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη στα Ιωάννινα