Περιπλανήθηκε σε μέρη εξωτικά, έζησε περιπέτειες σε απάτητες ζούγκλες και συναναστράφηκε με πάμπλουτους επιχειρηματίες αλλά και πάμφτωχους χωρικούς… Και όλα αυτά προκειμένου να ικανοποιήσει το μεγάλο πάθος του που δεν είναι άλλο από την αναζήτηση των καλύτερων πολύτιμων λίθων!
Η ζωή του Γιάννη Μελά έχει στοιχεία χολιγουντιανής υπερπαραγωγής, που του χαρίζουν τον άτυπο τίτλο του «Ελληνα Ιντιάνα Τζόουνς»!
«Οπου υπάρχει πέτρα έχω πάει!» λέει ο 53χρονος. Βιρμανία, Βιετνάμ, Κένυα, Zιμπάμπουε, Βραζιλία, Μοζαμβίκη, Νότιος Αφρική, Ζάμπια, Τανζανία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία, Μαδαγασκάρη, Νιγηρία, Αυστραλία, Λάος, Ταϊλάνδη, Κολομβία, Μεξικό και ΗΠΑ είναι μερικά από τα κράτη όπου εργάστηκε κατά καιρούς. Η αρχή στην καριέρα του έγινε το 1988, όταν ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές του στο Γεμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (γεμολογία είναι η ειδικότητα που ασχολείται με την ανάλυση και πιστοποίηση της αυθεντικότητας ενός πολύτιμου λίθου).
Υστερα από πρόταση της διοίκησης ανέλαβε αμέσως καθηγητής στο Ινστιτούτο, όπου παρέμεινε έως το 1991, οπότε ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Χέλμουτ Σβαρόφσκι, διευθύνοντα σύμβουλο της γνωστής εταιρίας κρυστάλλων. Από το 2004 έως το 2006 δούλεψε για τον Λεβ Λεβάεφ (κορυφαίο όνομα στον χώρο του διαμαντιού) και από το 2006 έως το 2011 για τον Ντέιβιντ Γιούρμαν, από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές κοσμημάτων στις ΗΠΑ.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Μελάς είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους παγκοσμίως που γνωρίζουν ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής ενός πολύτιμου λίθου, από την εξόρυξη και την πρώτη επεξεργασία έως την κοπή και την κατασκευή του κοσμήματος. Τα τελευταία τέσσερα, πέντε χρόνια έχει αφοσιωθεί στον σχεδιασμό της δικής του σειράς κοσμημάτων, την οποία έχει ονομάσει «Philippe Alexander», προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πατέρα του. Στη σειρά αυτή θα αξιοποιήσει τους λίθους στους οποίους έχει επενδύσει την περιουσία που δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα, εργάζεται για την ανάδειξη της Κύπρου, όπου κατοικεί, ως νέου διεθνούς κέντρου διαμαντιών, το οποίο θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Αμβέρσα και το Ντουμπάι.
Tags: Instagram, ζήτηση, ΗΠΑ, Ινδία, καθηγητής, κυνήγι, Κύπρο, Ρόδος, τιμή, χρόνια