Παραδοσιακό, πέτρινο μονοπάτι που είχε καταστραφεί από πλημμύρες, θα προσπαθήσουν να «αναστήσουν» εθελοντές από Ελλάδα και Γερμανία, στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιείται από τον δήμο Αριστοτέλη, σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση «Citizens in action» και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης.
Η δράση ξεκίνησε σήμερα με την έλευση των εθελοντών στο Γομάτι Χαλκιδικής, όπου βρίσκεται το μήκους ενός χιλιομέτρου μονοπάτι, το οποίο ξεκινάει από τις παρυφές του οικισμού, περνάει δίπλα από το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι ηλικίας 850 ετών και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και κατευθύνεται παράλληλα με το ρέμα Μυλωνάδικο, που πήρε την ονομασία του από τους πολλούς νερόμυλους που υπήρχαν κατά μήκος του, εκ των οποίων σώζονται δύο. Το μονοπάτι καταλήγει στο σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου και, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη Γιώργο Ζουμπά, «είχε κατασκευασθεί μέσω ΕΣΠΑ, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων περιηγητών, αφού βρίσκεται στο κέντρο ενός δικτύου δασικών μονοπατιών.
«Υπέστη, ωστόσο, σημαντικές ζημιές από πλημμύρες το 2010 με αποτέλεσμα να χάσει τη λειτουργικότητά του, αλλά μέσω του προγράμματος που θα διαρκέσει 15 μέρες, ευελπιστούμε ότι θα αποκατασταθεί», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Ζουμπάς.
Ο δήμος Αριστοτέλη θα διαθέσει για τη διαμονή των εθελοντών το παλιό παραδοσιακό πέτρινο κτήριο, το οποίο στέγαζε το Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας, στην καρδιά του οικισμού Γοματίου. Τους εθελοντές θα εκπαιδεύουν ένας τεχνίτης, γνώστης της παραδοσιακής τεχνικής της πέτρας, και ένας αρχιτέκτονας, μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης.
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ