Συγκλονισμένη είναι η Ευρώπη από το τρομοκρατικό μπαράζ στο Παρίσι, με τους ηγέτες της ΕΕ να διαμηνύουν ότι θα αντιμετωπίσουν την απειλή με όλα τα απαραίτητα μέσα και με «ανηλεή αποφασιστικότητα».
Η κοινή ανακοίνωση των 28 ηγετών της ΕΕ και όλων των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων αποτελεί μία συμβολική κίνηση, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι η Ευρώπη λειτουργεί σαν μία «γροθιά» απέναντι στον τρόμο.
Ενδεικτική είναι και η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ: «Αυτή η επίθεση στην ελευθερία δεν αφορά μόνο το Παρίσι. Μας αφορά όλους και μας πλήττει όλους. Για αυτό η απάντησή μας θα είναι κοινή».
Χερσαία επιχείρηση;
Ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ξεκάθαρος όταν στο διάγγελμά του στον σοκαρισμένο γαλλικό λαό έκανε λόγο για «πράξη πολέμου» τονίζοντας ότι «θα διασφαλίσουμε να μην ξαναγίνει τέτοια τρομοκρατική επίθεση». Ηδη οι αναλυτές, αποτιμώντας και τις άλλες δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών όπως του Ντέιβιντ Κάμερον που μετά την σύγκλιση της Cobra είπε ότι είναι ζήτημα χρόνου μια τρομοκρατική επίθεση και στη Βρετανία, η στρατιωτική επέμβαση βρίσκεται προ των πυλών με ή χωρίς το πράσινο φως του ΝΑΤΟ.
Οι όποιες αντιστάσεις του Μπαράκ Ομπάμα για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων φαίνεται να κάμπτονται.
Από τον Τζο Μπάιντεν έως τον Τζον Κέρι αλλά και τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων και οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον συγκλίνουν στο ότι μυστικές υπηρεσίες και στρατός σε Γαλλία και ΗΠΑ ετοιμάζονται να απαντήσουν από κοινού στο Ισλαμικό Κράτος με επιχειρήσεις που εφόσον τις αποφασίσει η Γαλλία, οι ΗΠΑ φέρονται έτοιμες να συμμετέχουν και αυτές ενεργά.
Στις ΗΠΑ συγκαλείται εκτάκτως το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας για να εκτιμήσει την κατάσταση. Η αμερικανική κοινωνία όμως είναι διχασμένη. Το 54% των Αμερικανών ζητούν από τον Ομπάμα να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ για να χτυπήσει το ISIS. Σύμφωνα με δημοσκόπηση οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τον Ομπάμα για την απόφαση του να αποσύρει τα στρατεύματα του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ και οι δημοκρατικοί κατηγορούν την θητεία Μπους που ξεκίνησε την επέμβαση στο Ιράκ το 2003. Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα θέτει το ζήτημα την εσωτερική ασφάλεια τον ΗΠΑ σε πρώτο κάδρο εν όψει των προεδρικών εκλογών το 2016. Υπάρχουν Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να επανεξετάσει το καθεστώς εισδοχής προσφύγων στην Αμερική.
Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Ελληνικές Αρχές μετά τον τρομοκρατικό εφιάλτη στο Παρίσι. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γίνονται από το Σάββατο διαδοχικές συσκέψεις για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε ευαίσθητους στόχους, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και τον προϊστάμενο της ΕΥΠ.
Επιπλέον η χώρα μας βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τις μυστικές υπηρεσίες στη Γαλλία για να διασταυρώσουν οποιαδήποτε πληροφορία τους ζητηθεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, είναι αρκετό πιθανό και δεύτερος δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι να πέρασε στην Ευρώπη διασχίζοντας πρώτα τα ελληνικά σύνορα.
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο δράση, σύμφωνα με τα στοιχεία του συριακού διαβατηρίου αντιστοιχούν σε άτομο που ήρθε στη Λέρο τον περασμένο Οκτώβρη μαζί με άλλους 70 μετανάστες.
Το σχετικό υλικό ταυτοποίησης έχει αποσταλεί, με τα δακτυλικά αποτυπώματα να αποτελούν το βασικό στοιχείο, προκειμένου να γίνει σύγκριση και να διαπιστωθεί αν πρόκειται πράγματι για το ίδιο πρόσωπο, ή αν το ταξιδιωτικό έγγραφο διακινήθηκε μέσω πλαστογράφων.
Action24.gr-Diethni