Έτοιμο να επιστρέψει το ΔΝΤ – Ζητά νέο Μνημόνιο

Τέλος του 2016 είναι ένα άτυπο ορόσημο για να αποφασιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Απομένει να αποφασιστεί δηλαδή αν το Tαμείο θα παραμείνει ένας αυστηρός σύμβουλος που θα επιτηρεί και θα υποδεικνύει πολιτικές χωρίς όμως να χρηματοδοτεί το τρίτο Μνημόνιο.

Το βασικότερο εμπόδιο για να ξαναμπεί ως δανειστής το ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο είναι πως το ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετέχει εάν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και απαιτεί από τους Ευρωπαίους μέτρα για την ελάφρυνσή του ώστε οι τεχνοκράτες του ταμείου να μπορούν να δικαιολογήσουν ότι η δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα πάει στο βρόντο.

Οι Γερμανοί από την πλευρά τους εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα και εμφανίζονται αμετακίνητοι στη θέση ότι δεν χρειάζονται μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2025 και είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μόνο ήπια μέτρα για το χρέος, βραχυπρόθεσμης εφαρμογής.

Το νέο δεδομένο που προέκυψε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις αποκαλύπτει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων δανειστών ώστε το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα χωρίς η Τρόικα να μεταβάλει επί της ουσίας τις θέσεις της.

Ο κ. Ράις αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα ακόμα και αν υπάρξει δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους κάποια στιγμή στο μέλλον με την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα εφαρμόζουν υποδεικνυόμενες μεταρρυθμίσεις.

Η αναφορά αυτή του Τζέρι Ράις ερμηνεύεται ως πρόθεση του ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα εφόσον υπάρξει ένα τέταρτο Μνημόνιο και υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα.

Στην Αθήνα το ενδεχόμενο αυτό προσπάθησαν να εξορκίσουν με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χωρίς, ωστόσο, κανείς από τους δύο να προχωρά σε κατηγορηματική διάψευση.

«Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα και πώς θα βγει από το πρόγραμμα το 2018. Συστατικό στοιχείο αυτού του διαδρόμου είναι τι ελάφρυνση χρέους πρόκειται οι Ευρωπαίοι να κάνουν και τώρα και στο μέλλον» ήταν το σχόλιο του κ. Τσακαλώτου.

Όσο για τον κ. Τζανακόπουλο αν και ρωτήθηκε επανειλημμένως για τις δηλώσεις του κ. Ράις η απάντησή του ότι δεν υπάρχει πρόθεση για νέα μέτρα ερμηνεύτηκε ως μια ήπια αντίδραση στα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

protothema.gr

ellada

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: