Παίκτες ύψους 2,08μ., με τέτοια αθλητικά προσόντα, δεν βρίσκεις κάθε μέρα. Πόσω μάλλον σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων όπως η Ελλάδα. Φαίνεται, ωστόσο, πως σύντομα το ελληνικό μπάσκετ θα έχει ένα γνήσιο ταλέντο στη διάθεσή του.
Ο λόγος για τον Ζακ Όγκαστ, που διαπρέπει στο NCAA και που σύμφωνα με πληροφορίες του sport-fm.gr είναι κοντά στο να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο. Για την ακρίβεια, απομένει ένα έγγραφο για να εξασφαλιστεί πως ο ελληνικής καταγωγής άσος θα λογίζεται πλέον και τυπικά ως Έλληνας, αλλά και θα είναι διαθέσιμος για την Εθνική.
Ο 22χρονος πάουερ φόργουορντ/σέντερ του Notre Dame έχει πατέρα από την Αϊτή, αλλά μητέρα που κατάγεται από την Κοζάνη. Ονομάζεται Λία Τζιμούλη και γεννήθηκε στις ΗΠΑ από τον Λούη Τζιμούλη και την Μπέσι Μαργαρίτη, που μετανάστευσαν εκεί το 1949.
Ο ίδιος ο Όγκαστ (που έχει βαπτιστεί Zachary-Elias) έχει στενούς δεσμούς με τις «ρίζες» του, είναι μέλος της ορθόδοξης εκκλησίας της ελληνικής κοινότητας (έχει ένα τεράστιο τατουάζ του Ιησού στον δεξιό του ώμο) και φέρεται απόλυτα θετικός να αποκτήσει ελληνικά «χαρτιά».
Άλλωστε κάτι τέτοιο θα του δώσει τη δυνατότητα μελλοντικά να αγωνιστεί είτε στην Ελλάδα ως γηγενής (ήδη κάποιες ομάδες έχουν… ψαχτεί για την περίπτωσή του, χωρίς να υπάρχει κάτι προχωρημένο καθώς προτεραιότητά του είναι το ΝΒΑ), αλλά και στην Ευρώπη ως κοινοτικός. Αυτό ήταν και ένα επιχείρημα για να πειστεί στη συνάντηση που είχε πρόσφατα επί αμερικανικού εδάφους με άνθρωπο της ΕΟΚ.
Ιδιαίτερη πίεση από πλευράς χρόνου δεν υπάρχει για την τυπική ελληνοποίησή του, καθώς ο παίκτης δεν έχει πλέον δικαίωμα λόγω ηλικίας να αγωνιστεί στις «μικρές» εθνικές ομάδες, ενώ δεν υπολογίζεται άμεσα για την Εθνική. Άλλωστε φέτος ο χρόνος προετοιμασίας για το Προολυμπιακό Τουρνουά είναι ελάχιστος, ενώ και ο ίδιος θα είναι απασχολημένος εν όψει της επικείμενης επιλογής του στο ντραφτ. Ουσιαστικά το ζητούμενο είναι να μπορεί να ενισχύσει το ελληνικό μπάσκετ από το επόμενο καλοκαίρι και για το μέλλον.
Όσο για το γιατί γίνεται τέτοιος ντόρος; Ο Ζακ Όγκαστ έχει τρομερή βελτίωση από χρόνο σε χρόνο. Στην τέταρτη σεζόν του στο κολέγιο κάνει τις καλύτερες εμφανίσεις του με 14,3 πόντους (55,9% στα δίποντα, 62,6% στα τρίποντα), 10,9 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ, 1,1 τάπες και μόλις 2,5 λάθη κατά μέσο όρο. Μάλιστα είναι σταθερά από τους κορυφαίους της ομάδας του στην πορεία της μέχρι την οκτάδα της τελικής φάσης του NCAA. Πριν από αυτή την πορεία θεωρείτο πως στα φετινά ντραφτ θα επιλεγόταν από κάποια ομάδα του ΝΒΑ στον δεύτερο γύρο (31-60), ωστόσο έχοντας προχωρήσει τόσο στο πρωτάθλημα και με την προοπτική να παίξει ακόμη και στο Final Four, έχει τη δυνατότητα να ανέβει ακόμη πιο ψηλά.
Η ομοσπονδία έχει βρει «χρυσορυχείο» ταλέντων στις ΗΠΑ από Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Μετά τους Καλάθη, Κουφό και Μπράμο, πέρσι έβγαλε ελληνικό διαβατήριο στο άψε-σβήσε ο Τάιλερ Ντόρσεϊ (που επίσης έφτασε στην οκτάδα του NCAA με το Oregon και προορίζεται αργά ή γρήγορα για την Εθνική), ενώ πέραν του Ζακ Όγκαστ υπάρχουν και άλλα «φυντάνια» με ταλέντο και προοπτικές εξέλιξης που δεν έχουν περάσει απαρατήρητα.
Πηγή: sport-fm.gr
athlitika