Έτσι θα είναι η νέα Εθνοφυλακή της χώρας μας

Γράφει

ο Γεώργιος Σαρρής

Στην πλήρη αναβάθμιση του θεσμού της Εθνοφυλακής, του τμήματος δηλαδή των απλών πολιτών που καλούνται να συνδράμουν εθελοντικά στην ασφάλεια της πατρίδας μας, είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbeast.gr. Στόχος είναι να θωρακιστεί όσο γίνεται καλύτερα η άμυνα της χώρας έναντι της Τουρκίας που συνεχίζει να απειλεί την ελληνική εδαφική ακεραιότητα.

Κίνητρα για αύξηση της συμμετοχής στο στράτευμα

Έτσι, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει «κλειδώσει» καταρχάς η θέσπιση κινήτρων προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των εθνοφυλάκων στη στρατιωτική εκπαίδευση στο 100%, τουτέστιν να μετέχουν άπαντες. Για να έχουμε μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το 2018 το ποσοστό συμμετοχής των εθνοφυλάκων στην εκπαίδευση ήταν της τάξης του 35% ενώ το 2019 καταγράφηκε μείωση.

Νέες μονάδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Παράλληλα προβλέπεται η συγκρότηση νέων μονάδων στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα συμβάλουν πρωτίστως στον τομέα της κυβερνοάμυνας για την αποφυγή επιθέσεων από χάκερ, την παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν φυσικών καταστροφών.

Αύξηση της στελέχωσης στα νησιά και στον Έβρο

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της Εθνοφυλακής εξετάζεται επίσης η πλήρης ενεργοποίηση των έφεδρων αξιωματικών της, ούτως ώστε να συμμετέχουν και αυτοί στις ασκήσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας. Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο θέλει ταυτόχρονα την αύξηση του ποσοστού στελέχωσης των Ταγμάτων Εθνοφυλακής κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και του νομού Έβρου και για να γίνει αυτό εξετάζεται και η δυνατότητα συμμετοχής και γυναικών στη στρατιωτική εκπαίδευση, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα. Συν τοις άλλοις θα υπάρχει εκπαίδευση των μελών σε ημέρες και εκτός Κυριακής και ενίσχυση της συνεργασίας με την Εθνοφρουρά της Κύπρου.

Το νέο νομοσχέδιο

Οι τελικές αποφάσεις θα προβλέπονται στο σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το επεξεργάζεται αυτή τη χρονική περίοδο ομάδα υπό τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή. Το μέλος της κυβέρνησης μάλιστα απαντώντας γραπτώς προ ημερών σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος, επεσήμαινε με νόημα ότι «το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), στο πλαίσιο της αναβάθμισης και στήριξης του θεσμού της Εθνοφυλακής ενθαρρύνει τους Εθνοφύλακες να υποβάλλουν νέες προτάσεις και ιδέες, οι οποίες αξιολογούνται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αξιοποιούνται κατάλληλα. Στο ίδιο έγγραφο προαναγγέλλεται επίσης η ενίσχυση της Εθνοφυλακής με νέο, πιο σύγχρονο εξοπλισμό.

«Με αφορμή την ανακήρυξη του 2020 σε έτος «Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας» για τις Ένοπλες Δυνάμεις, υπογραμμίζει, εκδόθηκαν οδηγίες προς τις Μείζονες Διοικήσεις και τους Μείζονες Σχηματισμούς για την υποβολή καινοτόμων ιδεών, από τους Εθνοφύλακες, προς ενίσχυση του αποτυπώματος της Εθνοφυλακής στο Στρατό Ξηράς και στις ΕΔ γενικότερα».

Το όχημα – πατέντα Έλληνα εθνοφρουρού

Έτσι λοιπόν, δεν αποκλείεται να δούμε στο συγκεκριμένο τμήμα του Ελληνικού Στρατού ακόμη και όχημα – πατέντα που κατασκεύασε μέλος της Εθνοφυλακής. Ενεργό στέλεχός της και μέλος της ΛΕΦΕΔ (Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων). Πρόκειται για ένα χειροποίητο αυτοκίνητο όχημα χωρίς εργοστασιακό σασί και με κινητήρα Mitsubishi 2000 κυβικών εκατοστών, που σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Βελόπουλος προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περιπολίες και σε ποικίλες άλλες αποστολές, καθώς μπορεί να μετακινείται σε κάθε είδους έδαφος. Διαθέτει πύργο περιστροφής 360 μοιρών, δύναται να συνοδεύεται από drone, έχει εγκατεστημένη συσκευή tablet με «εγκατεστημένους» χάρτες, ενώ σύντομα θα διαθέτει και δική του θερμική κάμερα».

Ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής εκπροσωπώντας το υπουργείο δεν απέκλεισε τη χρήση του οχήματος αυτού εάν περάσει βέβαια την αξιολόγηση των αρμόδιων φορέων. «Η πρόταση του εν λόγω οχήματος υποβλήθηκε από Εθνοφύλακα του ΤΕΘ Ξάνθης την 7η Νοεμβρίου τρέχοντος έτους. Η υπόψη πρόταση θα αξιολογηθεί από τους αρμόδιους φορείς του ΓΕΣ, στη βάση των διαδικασιών που προβλέπονται από τα ισχύοντα θεσμικά κείμενα» αναφέρει ο υφυπουργός.

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους

Ο θεσμός του εθνοφύλακα υπάρχει σχεδόν από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Καθιερώθηκε νομοθετικά το μακρινό 1843 αλλά το 1879 καταργήθηκε με την ψήφιση του τότε νόμου «Περί στρατολογίας». Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1944, συγκροτείται Διοίκηση Εθνοφυλακής με το επίπεδό της να είναι αυτό μιας μεραρχίας αποτελούμενης από 40 μονάδες. Το 1948, μεσούντος του Εμφυλίου Πολέμου, αναβιώνει ο θεσμός του εθνοφύλακα και οργανώνονται τα λεγόμενα Τάγματα Εθνοφυλακής Άμυνας (ΤΕΑ) και ακολούθως δημιουργείται ειδική διεύθυνση στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Με το Νομοθετικό Διάταγμα 485/1970 ρυθμίζονται τα θέματα της Εθνοφυλακής, το οποίο καταργήθηκε με το νόμο 1295/1982 που διαμόρφωσε το ισχύον νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Εθνοφυλακής. Η Εθνοφυλακή, σύμφωνα με τον νόμο 1295/1982, συγκροτείται τον καιρό της ειρήνης ως οργανική ένοπλη δύναμη του Στρατού Ξηράς. Το προσωπικό και το υλικό για την επάνδρωση και τον εξοπλισμό της είναι καθορισμένα στους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού (ΠΟΥ), ενώ οι έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες ονομάζονται «στρατιωτικοί σε ενέργεια». Υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς μόνο κατά τον χρόνο που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Τώρα όμως το ΓΕΣ συγκροτεί και πάλι Διεύθυνση Εθνοφυλακής, στο πλαίσιο αναβάθμισης του θεσμού.

Αναγκαία η εθνοφρουρά στη νέα μορφή πολέμου

Όπως επισημαίνουν και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «στη νέα μορφή πολέμου, ο χώρος του πεδίου της μάχης ταυτίζεται με ολόκληρη την εδαφική περιοχή της χώρας, καθιστώντας αναγκαία την έγκαιρη και ενεργή κινητοποίηση του συνόλου του πληθυσμιακού δυναμικού στο πλαίσιο της παλλαϊκής άμυνας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πολέμων σε διάφορα σημεία του πλανήτη, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και τα πιο σύγχρονα μέσα πολέμου δεν είναι ικανά να κάμψουν την αντίσταση του πληθυσμού μιας περιοχής, όταν η αντίσταση αυτή είναι οργανωμένη, καθολική και αποφασιστική».

Η αποστολή

Κατά συνέπεια η αποστολή της Εθνοφυλακής συνίσταται αφενός στη συμβολή στην άμυνα της χώρας, στη διατήρηση της αποτρεπτικής ικανότητας του Στρατού Ξηράς και στην ενίσχυση και υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους και αφετέρου στην παραγωγή εθνικού και κοινωνικού έργου το οποίο επιτελούν οι εθνοφύλακες όλα αυτά τα χρόνια στις τοπικές κοινωνίες.

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: