Στη χώρα μας υπάρχει μια διεθνής πρωτοτυπία αυτή τη στιγμή. Έχουμε δύο συμβούλους εθνικής ασφαλείας αλλά… δεν διαθέτουμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, κάτι το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μας, αναμένεται να δημιουργηθεί προσεχώς βάσει των σχεδιασμών που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης «των σύγχρονων προκλήσεων και των νέων απειλών που αντιμετωπίζει», ανακοίνωσε αρχές Αυγούστου ότι ο αντιναύαρχος κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος (που μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο που αποστρατεύτηκε ήταν διοικητής της Εθνικής Σχολής Άμυνας), αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου εθνικής ασφάλειας, στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
Προ ημερών, τέλη Οκτωβρίου, εκδόθηκε νέα ανακοίνωση από το Μαξίμου που μας πληροφορούσε ότι ο διδάκτωρ διεθνών σχέσεων και στρατηγικών σπουδών του πανεπιστημίου Cambridge, Θάνος Ντόκος, αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφαλείας – δηλαδή ιεραρχικά αμέσως κάτω από τον εν αποστρατεία αντιναύαρχο.
Αμφότεροι δίνουν λόγο απευθείας στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αφού βρήκε τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας θα πρέπει τώρα να δημιουργήσει και Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
«Αυτό θα γίνει εν καιρώ και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας» μας λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Ωστόσο έχουν καταλήξει όπως μαθαίνουμε ήδη στο πλαίσιο. Έχοντας μελετήσει τον τρόπο που λειτουργούν τα αντίστοιχα συμβούλια σε Ηνωμένες Πολιτείες, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ, Γαλλία, Ιαπωνία και διάφορες άλλες χώρες με σημαντική δύναμη πυρός, κατέληξαν ότι με τα δικά μας δεδομένα θα πρέπει να ακολουθηθεί το ισραηλινό μοντέλο που εφαρμόζεται με επιτυχία από το 1999.
Η σύνθεση
Έχοντας ως γνώμονα αυτό, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας μας θα υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και εκτός από τον ίδιο θα μετέχουν σε αυτό:
- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος (εάν δεν προβλεπόταν θέση αντιπροέδρου θα καθόταν στη θέση του ένας από τους Υπουργούς Επικρατείας).
- ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,
- ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος,
- ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,
- ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου,
- ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης ή ο μόνιμος Υφυπουργός Εξωτερικών (στην περίπτωση που συσταθεί μια τέτοια θέση),
- ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων,
- και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, που θα αναλαμβάνει και ειδικό ρόλο στη διαχείριση τυχόν κρίσεων και θα συγκαλεί διυπουργικές και διυπηρεσιακές συνεδριάσεις.
Ο αρχικός σχεδιασμός των συμβούλων του Πρωθυπουργού σε μια από τις πολλές συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν να καταργηθεί το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας) αλλά κρίθηκε σκόπιμο να λειτουργούν παράλληλα και τα δύο όργανα (όταν βέβαια δημιουργηθεί και το δεύτερο).
Το έργο και οι αρμοδιότητες του NCS
Το ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που λαμβάνεται ως πρότυπο από την ελληνική κυβέρνηση (το NSC) τελεί επίσης υπό τις οδηγίες του εκεί Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Έργο του είναι:
- Να διοργανώσει ανώτερα συμβούλια για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
- Να συντονίσει ολοκληρωμένες αξιολογήσεις διαδικασιών και τάσεων, σε όλες τις πτυχές της εθνικής ασφάλειας.
- Να κατευθύνει ολοκληρωμένες δράσεις προσωπικού και λειτουργίες μεταξύ των αρμόδιων γραφείων και των αρχών που ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια, ώστε να βελτιωθεί ο μεταξύ τους συντονισμός.
- Να συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με πολιτικές που αφορούν την εθνική ασφάλεια.
- Να σχεδιάσει με μακροπρόθεσμη προοπτική τις συνιστώσες της εθνικής ασφάλειας, με τη βοήθεια των υφιστάμενων φορέων στρατηγικού σχεδιασμού στα κρατικά γραφεία και στους οργανισμούς που ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια.
- Να διατηρεί το συντονισμό και τη συνεργασία με τις αντίστοιχες εθνικές αρχές ασφαλείας επιλεγμένων χωρών.
Όσον αφορά τέλος τις αρμοδιότητες, αυτές περιλαμβάνουν την παροχή στρατηγικών συμβουλών στον Πρωθυπουργό και περίληψης των πληροφοριών που προέρχονται από τις διάφορες υπηρεσίες, την παροχή συστάσεων για τα ζητήματα ασφάλειας προς την κυβέρνηση και τον συντονισμό των δυνάμεων ασφαλείας στις οποίες συγκαταλέγονται και οι δυνάμεις εθελοντών για την αντιμετώπιση κινδύνων.
Πολιτική
Tags: Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου