Μετά το ναυάγιο του τελευταίου Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν σήμερα να καταλήξουν σε μια κοινή, ευρωπαϊκή γραμμή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και την ανόρθωση της οικονομίας την επόμενη ημέρα. Ζητούμενο αποτελεί η χρηματοδότηση των χωρών μελών της ευρωζώνης προκειμένου να απαλύνουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης παραμένει τεταμένο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα βρεθεί τελικά η χρυσή τομή και θα υπάρξει συμβιβασμός.
Οι νότιοι βάζουν εναλλακτικά σενάρια στο τραπέζι με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αποδέχονται να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους σκληρούς της ευρωζώνης τους και ειδικά την Ολλανδία που δεν θέλει να ακούει ούτε τη λέξη ευρωομόλογο. Έκπληξη ωστόσο αποτελεί η στάση των Γερμανών οι οποίοι φαίνεται πως έχουν έρθει κοντά με την Γαλλία και κινούνται περίπου «από κοινού και συντονισμένα». Από αυτό το μέτωπο ελπίζουν πολλοί ότι θα έρθει η λύση.
Επειδή ούτε το Βερολίνο ούτε το Παρίσι έχουν αποφασίσει να τινάξουν στον αέρα το οικοδόμημα της ΕΕ και της ευρωζώνης βάζουν μπροστά άλλες χώρες – στη συγκεκριμένη περίπτωση την Ολλανδία και την Ιταλία – που τραβούν όσο μπορούν το σκοινί προς την δική τους κατεύθυνση, με την ελπίδα να κερδίσουν έδαφος και συμμάχους.
Παράλληλα, Μέρκελ και Μακρόν διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και εμφανίζονται να καλούν τους πάντες να κάνουν υποχωρήσεις και, την κρίσιμη στιγμή, θα ρίξουν στο τραπέζι μια δική τους συμβιβαστική πρόταση. Βέβαια τίποτα δεν είναι δεδομένο και το ατύχημα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Ειδικά σε μια περίοδο σαν και αυτήν, καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού υποχρεώνει και την Ευρώπη (όπως και όλο τον κόσμο) να πορευτεί σε αχαρτογράφητα εδάφη.
Ειδικά το στοίχημα με την Ιταλία είναι πολύ κρίσιμο. Μια δική της κατάρρευση ή, ακόμη χειρότερα, μια αποχώρηση από την ΕΕ θα απειλήσει να εκτροχιάσει όλο το τρένο της ΕΕ.
Στο παιχνίδι μπήκε και η ΕΚΤ με την Κριστίν Λαγκάρντ να πιέζει για λύση και να ζητάει την πλήρη ευθυγράμμιση της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής στην ΕΕ και σημειώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε το παραγωγικό μας δυναμικό και τις θέσεις εργασίας. «Αυτό θα μας επιτρέψει να επανέλθουμε σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και πληθωρισμού όταν η πανδημία του κορονοϊού θα έχει περάσει. Αν δεν θεραπευτούν όλες οι χώρες, θα υποφέρουν και οι υπόλοιπες. Η αλληλεγγύη είναι στην ουσία προς το συμφέρον του καθενός», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το εάν θα καταφέρουν, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να φτάσουν σε συμφωνία και να στείλουν, έστω και πολύ αργοπορημένα, ένα μήνυμα συναίνεσης και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα φανεί τις επόμενες ώρες.
Πολιτική
Tags: Eurogroup, Ευρωζώνη, Ευρώπη, κορονοϊός, ΚΟΣΜΟΣ