Γερμανοί επιστήμονες δημιούργησαν τηλεκατευθυνόμενο ρομποτικό μοτεράκι, με την ονομασία «Spermbot», το οποίο σκοπό έχει σκοπό να βοηθήσει τα ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά, εξαιτίας αδύναμου σπέρματος του άνδρα.
Για να καταφέρει να γονιμοποιήσει ένα σπερματοζωάριο ένα ωάριο, πρέπει να είναι… «καλός κολυμβητής» επιπέδου Michael Phelps, γράφει η Wall Street Journal, όμως όλα τα σπερματοζωάρια δεν καταφέρουν να φτάσουν το στόχο τους.
H έλλειψη κινητικότητας από τα σπερματοζωάρια, προκαλεί το βασικό αυτό πρόβλημα, με επιστήμονες από την Γερμανία να βρίσκουν λύση.
Το εγχείρημα στο ιστιτούτο Leibniz στην Δρέσδη, φαίνεται πως πάει αρκετά καλά, με τους επιστήμονες να παρουσιάζουν την πρόοδο των εργασιών τους.
Επιστήμονες του ινστιτούτου Leibniz χρησιμοποίησαν 3-D εκτυπωτή για να δημιουργήσουν μικροσκοπικα πλαστικά αντικείμενα στο σχήμα τιρμπουσόν, επικαλυμμένα με μαγνητικό στρώμα από νικέλιο και τιτάνιο, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως έλικες, με την χρήση μαγνητικού πεδίου. Μάλιστα με την βοήθεια ενός χειριστηρίου κατάφεραν να κατευθύνουν το σπερματοζωάριο προς το ωράριο, αυξομειώνοντας την ταχύτητα και αποφεύγοντας εμπόδια, τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν το σπερματοζωάριο αλλά και τον γυναικείο οργανισμό από την χρήση των «ελίκων». Τελικά το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία, αφού το σπερματοζωάριο έφτασε στο ωράριο.
Σύμφωνα με τον Dr. Medina-Sánchez, ένα σπερματοζωάριο είναι δέκα φορές πιο λεπτό από μία ανθρώπινη τρίχα, ενώ ο μαγνητικός έλικας επιτυγχάνει ταχύτητες 20 μικρομέτρων το δευτερόλεπτο.
Με αυτή την ταχύτητα ένα σπερματοζωάριο χρειάζεται πέντε ώρες για να «κολυμπήσει» απόσταση 30 εκατοστών.
Το πρόβλημα μέχρι στιγμής είναι πως οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να έχουν πλήρη εικόνα της πορείας του σπερματοζωαρίου εντός του γυναικείου σώματος.
newmoney.gr
seleo.gr-Diethni