Σφραγισμένα και μιας χρήσης μπουκάλια με ελαιόλαδο καλούνται να
χρησιμοποιούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 όλα τα εστιατόρια στην
Ευρωπαϊκή Ένωση αντί των μπολ ή άλλων συσκευασιών με χύμα ελαιόλαδο που
επιτρέπονται ως τώρα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι πρόκειται για μια κίνηση με σκοπό
να βελτιωθεί η υγιεινή και που θα διασφαλίζει στους καταναλωτές ότι το
ελαιόλαδο που τους σερβίρεται στα εστιατόρια δεν έχει διαλυθεί με
χαμηλότερης ποιότητας λάδι.
Ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή είναι δωράκι για
τους ελαιοπαραγωγούς της Ευρώπης και το μόνο που θα φέρει είναι επιπλέον
δυσαρέσκεια σε όσους είναι ήδη απογοητευμένοι από τη γραφειοκρατία στην
Ένωση.
“Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν λογική και λειτουργούσε σωστά οι
άνθρωποι δεν θα ήταν τόσο αντι-ευρωπαϊστές. Αλλά όταν πρόκειται για
πράγματα τόσο παράλογα όσο αυτό θέτει σωστά ερωτηματικά για τη
νομιμότητα και τη δικαιοσύνη”, σχολίασε η ελληνικής καταγωγής
ευρωβουλευτής του κόμματος των Συντηρητικών στη Βρετανία Μαρίνα
Γιαννακουδάκη.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από 15
χώρες – μέλη, συμπεριλαμβανομένων των κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών όπως η
Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
“Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός
ελαιολάδου παγκοσμίως- παράγοντας το 70% της παραγωγής ελαιολάδου- ίσως
αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια καλή είδηση για τους Ευρωπαίους
καταναλωτές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Όλιβερ Ντρου.
Η Γερμανία αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη οδηγία σε μια ψηφοφορία ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ η Βρετανία απείχε.
Η γερμανική εφημερίδα “Sueddetsche Zeitung” περιέγραψε το σχέδιο
ως “την πιο περίεργη απόφαση μετά τη θρυλική οδηγία για την καμπυλότητα
των αγγουριών”.
Tags: ΑΓΡΟΤΙΚΑ, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, ΚΟΣΜΟΣ, πρόσωπο, σχέδιο