Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Σχολική Λέσχη Βιβλίου στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο!

Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Σχολική Λέσχη Βιβλίου λειτούργησε τη σχολική χρονιά 2015-2016 στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο,  στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος e- Twinning.

Με τη συμμετοχή δέκα σχολείων από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Αρμενία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία) και περίπου 200 μελών, μαθητές και καθηγητές είχαν ως επίκεντρο ενασχόλησης τη βιογραφία του βρετανού μαθηματικού και «πατέρα της επιστήμης των υπολογιστών», Alan Turing. Συγκεκριμένα, όλα τα μέλη Λέσχης μέσα από ηλεκτρονική ψηφοφορία επέλεξαν το συγκεκριμένο έργο ως αντικείμενο των πολλαπλών και καινοτόμων δράσεων, μίας εντατικής προσπάθειας που διήρκησε δέκα μήνες.

Η δραστηριότητα της Λέσχης δεν περιορίστηκε μόνον στην ανάγνωση του βιβλίου. Το περιεχόμενό του αποτέλεσε τη βάση για τη συγκέντρωση ερωτήσεων και απαντήσεων που οδήγησαν στη δημιουργία αρχικά επιτραπέζιων παιχνιδιών που ανταλλάχτηκαν μεταξύ των σχολείων και ακολούθως ενός διαδικτυακού παιχνιδιού, ώστε η αναθεώρηση του περιεχομένου του να γίνει με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο. Ακόμη, οι μαθητές συνέκριναν το περιεχόμενο του βιβλίου με την κινηματογραφική ταινία‘Το Παιχνίδι της Μίμησης’’ (2014) η οποία επίσης προβάλλει τη ζωή του επιστήμονα Alan Turing την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η σύγκριση τους βοήθησε να διεισδύσουν περισσότερο στην τέχνη της συγγραφής ενός βιβλίου και της δημιουργίας ενός κινηματογραφικού σεναρίου.

Σε ένα επόμενο στάδιο οι μαθητές επικεντρωμένοι στον Alan Turing αποπειράθηκαν να μεταγράψουν δημιουργικά βασικούς θεματικούς πυρήνες του βιβλίου. Επικεντρώθηκαν έτσι στην παιδική του ηλικία, στην επιστημονική προσφορά του στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την πορεία του ως το τέλος της σύντομης ζωής του. Το χρονικό πλαίσιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στάθηκε η αφορμή να ανασυνθέσουν τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων της τότε εποχής. Τα αποτελέσματα της δημιουργικής γραφής συγκεντρώθηκαν σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο.

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία της Λέσχης εμπλουτίστηκε και με άλλες επιμέρους δράσεις. Με αφορμή τον εορτασμό Παγκόσμιων Ημερών (Ποίησης, Βιβλίου, Παιδικού Βιβλίου, κ.ά.) οργάνωσαν εκδηλώσεις και δημιούργησαν σχετικές αφίσες στις οποίες συμπεριέλαβαν και ηχογραφημένο μήνυμα.  Επιπλέον, καθηγητές και μαθητές διατηρώντας μια διαρκή επικοινωνία επισφράγισαν τις σχέσεις τους με την ανταλλαγή χειροποίητων καρτών και ενθυμίων.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: