F1: Από την 1η θέση ξεκινάει ο Charles Leclerc σήμερα στις 14.00 στο Grand Prix στο Azerbaijan

Ο Μονεγάσκος πιλότος της Ferrari, Charles Leclerc χθες έκανε τον καλύτερο χρόνο στα επίσημα χρονομετρημένα δοκιμαστικά κα κέρδισε την Pole Position. Σήμερα, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στις 14.00 ώρα Ελλάδος ξεκινάει στην πίστα Baku o 17ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της F1. Πίσω από τον Pole Man βρίσκεται ο Oscar Piastri και ο Carlos Sainz.

Εν αναμονή για τη μεγάλη εκκίνηση. Το ερώτημα είναι με τι γόμες θα ξεκινήσουν οι πρωτοπόροι. Οι γόμες στα ελαστικά ειδικά στην εκκίνηση πάντα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα.

H Pirelli για τον αγώνα στο Baku επέλεξε τις τρεις πιο μαλακές γόμες της γκάμας, τη C3 ως σκληρή, τη C4 ως μέση και τη C5 ως μαλακή.

Πολλές ομάδες λόγω του ότι η άσφαλτος έχει τραχύτητα, θα επιλέξουν την στρατηγική του ενός pit stop. Είναι κάτι σαν τη στρατηγική στο σκάκι. Και στο συγκεκριμένο Grand Prix ενδείκνυνται οι στρατηγικές. Ας μην ξεχνάμε ότι στο σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν γεννήθηκε το 1963 ένας από τους κορυφαίους σκακιστές της ιστορίας, ο Γκάρι Κασπάροβ, τέως παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι.

Η στρατηγική του ενός η δύο pit stop είναι μια σκακιστική επιλογή. Για να δούμε ποιες ομάδες θα επιλέξουν τη στρατηγική του ενός pit stop και αν τελικά τους βγει σωστή.

Οι αγώνας γίνεται στους δρόμους του Μπακού που είναι η πρωτεύουσα των Αζέρων που βρίσκεται 28 μέτρα κάτω από το επίπεδο της Κασπίας θάλασσας. Η διαδρομή, στην Πόλη των Ανέμων κινείται γύρω από τους Πύργους της φωτιάς (Flame Towers) και το παλιό κάστρο. Η πίστα που είναι ένας κανονικός δρόμος αυτοκινήτων για τους κατοίκους του Baku, έχει μήκος 6.003 χιλιόμετρα. Περιλαμβάνει 20 στροφές. Μερικές από αυτές, όπως οι πρώτες επτά, είναι πρακτικά στροφές ορθής γωνία, ενώ άλλες στο παλιό τμήμα της πόλης είναι πολύ αργές και μερικές είναι ανοιχτές, καθώς αποτελούν μέρος ενός τμήματος της πίστας που αντιμετωπίζεται ως ένα ευθύ τμήμα δύο χιλιομέτρων που διασχίζει τη γραμμή εκκίνησης – τερματισμού. Η ευθεία των  2.2 km είναι η μεγαλύτερη ευθεία από όλες τις πίστες της F1. Εκεί με τη βοήθεια του DRS (Drag Reduction System) θα δούμε και τις περισσότερες προσπεράσεις με τα μονοθέσια να πηγαίνουν στο όριο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην έξοδο 16 πριν τη μεγάλη ευθεία.

Το πλάτος της πίστας ποικίλλει πολύ, πηγαίνοντας από μόλις επτά μέτρα στη στροφή 8 έως αρκετά ευρύ για να χωρέσει τρία μονοθέσια παράλληλα στην κύρια ευθεία. Καθώς η πίστα είναι συνήθως ανοιχτή στην κυκλοφορία της πόλης, η βελτίωση του κρατήματος θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την αξιολόγηση της απόδοσης.

Τα βλέμματα των φίλων της F1 σήμερα είναι στραμμένα στην πόλη του χρήματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Στο Baku την πρωτεύουσα του Azerbaijan.

Ο αγώνας θα μεταδοθεί απευθείας από τα συνδρομητικά κανάλια ΑΝΤ1+ και F1 TV Pro και ετεροχρονισμένα στις 16:30 από το ελεύθερο κανάλι του ΑΝΤ1.

 

 

F1: Από την 1η θέση ξεκινάει ο Charles Leclerc σήμερα στις 14.00 στο Grand Prix στο Azerbaijan gr.

now24.gr-auto

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: