Φάμελλος: Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κατορθώσαμε να έχουμε πλεονασματικό ταμείο

«Αυτό που έχουμε από χθες ψηφισμένο είναι οι εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που περιλαμβάνουν τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους, τους επιστήμονες. Επιτέλους ακούστηκε από το βήμα της Βουλής, επισήμως, ότι δεν θα έχουμε μειώσεις στις συντάξεις, στην επόμενη πληρωμή οι συνταξιούχοι θα δουν ότι η κυβέρνηση που υπερασπίστηκε τις συντάξεις τους και αγωνίστηκε για να μην κοπούν είναι αυτή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Πετρόπουλο, 620.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, οι οποίες θα φτάνουν μέχρι και τα 90 ευρώ μέσο όρο» τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε πως «το ασφαλιστικό σύστημα είχε χρεοκοπήσει μαζί με τη χώρα μας επί των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο τέλος του 2014» και πρόσθεσε πως «(…)είχαμε εισφοροδιαφυγή από κολλητάρια της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν γινόταν έλεγχος για τη μαύρη εργασία και για τη μη πληρωμή των εισφορών, τώρα, όλα αυτά λειτουργούν κανονικά και, επιπλέον, επιτέλους έχουμε πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας, που πάνω από το 50% είναι πλήρους απασχόλησης. Άρα και στο επίπεδο της παραγωγής εθνικού προϊόντος και στο επίπεδο της παραγωγής ασφαλιστικών εισφορών, παρότι μειώνονται οι εισφορές αριθμητικά για κάθε εργαζόμενο και για κάθε επαγγελματία, το σύνολο των εισφορών υπερκαλύπτει και δημιουργεί βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».

Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, «όλοι ξέρουμε ότι η ΝΔ θέλει να πουλήσει σε ιδιώτες τα ασφαλιστικά ταμεία. Ας μην κρύβονται, οτιδήποτε βιώσιμο δημιουργείται στη χώρα θέλουν να το πουλήσουν να το ξεπουλήσουν.(…)Αλλού λοιπόν αυτά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Στην τσέπη λοιπόν θα είναι η απόδειξη των συνταξιούχων διότι εμείς μιλάμε με την πραγματικότητα και όχι με ψεύτικα λόγια».

Για την υπόθεση C4i, ανέφερε ότι υπάρχει «απίστευτη υποκρισία» για να συμπληρώσει: «δεν μπορώ να καταλάβω από ποιον ζητάει τα ρέστα αυτή τη στιγμή η κ. Γεννηματά».

«Ας κοιτάξει το κόμμα της, εκεί υπήρχαν τα εργαλεία, οι πλειοψηφίες, οι έλεγχοι, οι εξεταστικές δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο προσπαθεί να το αναδείξει ως ζήτημα αυτό. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να το κάνει ως αντίβαρο σε όλα όσα ανακοινώνονται. Το καλύτερο αντίβαρο στον κίνδυνο της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι πρώτα από όλα να μην φοβόμαστε κανένας από εμάς τους πολιτικούς να ανοίξει τους λογαριασμούς του, εξάλλου νομίζω και ο κ. Σημίτης είχε πει ο ίδιος ότι όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα άρα λοιπόν αυτό είναι μια ξεκάθαρη δήλωση. Το δεύτερο είναι που ειλικρινά το προτείνω προς στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ η συμφωνία που πρέπει να κάνουμε μπροστά στην κοινωνία είναι να ασκείται πολιτική χωρίς διαπλοκή και διαφθορά και όχι να τη συγκαλύπτουμε ή να την αναδεικνύουμε κατά περίπτωση» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη Συνταγματική αναθεώρηση σημείωσε πως «μπορεί πάλι η συζήτηση να εμπλακεί στις μικροκομματικές επιδιώξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης», κάτι, που όπως είπε, «είναι επικίνδυνο» και ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης άλλα λέει τη μία μέρα, άλλα λέει την άλλη».

Εμείς – συνέχισε ο κ. Φάμελλος «αυτό που θέλουμε να συζητήσουμε με την κοινωνία είναι το πώς θα συμμετέχει ο πολίτης στην πολιτική και πόσο θα είναι η πολιτική αξιόπιστη. Χωρίς απλή αναλογική, χωρίς περιορισμό θητειών και χωρίς κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και περιορισμού ασυλίας των βουλευτών κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει».

Για τις σχέσεις Εκκλησίας – κράτους, ο κ. Φάμελλος είπε ότι η πρόταση που έχουν καταθέσει από κοινού ο πρωθυπουργός με τον αρχιεπίσκοπο ενισχύει την αυτονομία της εκκλησίας και τα θέματα της μισθοδοσίας των κληρικών και εκμετάλλευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Η πρότασή μας θα ισχυροποιήσει και θα σταθεροποιήσει και τα θέματα της μισθοδοσίας των κληρικών με αυτονομία της εκκλησίας και προφανώς δεν θα περιορίσει μισθολογικά, ασφαλιστικά ή συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά θα αποτελεί μια μόνιμη σταθερή λύση σε ένα θέμα που δεν έχει πλήρη νομική κάλυψη (…)Και στο θέμα της περιουσίας και στο θέμα της μισθοδοσίας, ισχυροποιείται η θέση της εκκλησίας και της πολιτείας ταυτόχρονα. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις χρειαζόμαστε στην Ελλάδα» επισήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να μην είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, ο κ. Φάμελλος, εκτίμησε: «θα πρέπει να βρούμε τις κατάλληλες αυτοδιοικητικές λύσεις και τις συνεργασίες στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης, ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει πιο προοδευτική, πιο εξωστρεφής, μια πόρτα η οποία άνοιξε με τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη και πρέπει να συνεχιστεί και να γίνει πιο πλουραλιστική για τη Θεσσαλονίκη. Αυτή η συζήτηση αφορά τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχει ενίσχυση και συνέχιση της προοδευτικής και εξωστρεφούς πορείας της Θεσσαλονίκης. Οι παρατάξεις οι προοδευτικές, οι δημοκρατικές στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης έχουν ένα χώρο συζήτησης που νομίζω ότι πολύ σύντομα θα καταλήξει και σε πρόσωπα».

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: