Φεστιβάλ Θεατρικού Αναλογίου στο Θέατρο Τέχνης

Με κεντρικό θέμα τη μετανάστευση και τη προσφυγιά τα «Θεατρικά Αναλόγια» του Θεάτρου Τέχνης, που επιμελείται η Σίσσυ Παπαθανασίου, επιχειρούν φέτος δυναμική παρουσία σε κομβικά σημεία της Αθήνας.

Έτσι, παράλληλα με την ανάδειξη των ελληνικών έργων που θα παρουσιαστούν από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου στο Θέατρο της οδού Φρυνίχου, εκπαιδευτικές δράσεις, συναντήσεις, στούντιο, συζητήσεις και εικαστικές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, την πλατεία Βικτωρίας, την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και την πλατεία Εξαρχείων. Στα αναλόγια και τις παράλληλες δράσεις περιλαμβάνεται και αφιέρωμα στην δραματουργία της Αργεντινής.

Ειδικότερα, οι παραστάσεις στο θέατρο της οδού Φρυνίχου ξεκινούν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου (στις 20:00), με το έργο της Μαρίας Τσιμά «Ίσια δικαιώματα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

Πρόκειται για εξομολογήσεις επτά γυναικών που ήρθαν στην Ελλάδα από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και φροντίζουν ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Στην παράσταση οι Λήδα Πρωτοψάλτη, Ανατολή Αθανασιάδου, Έλενα Μαρσίδου, Μαρίνα Πολυμέρη και Στέφη Πουλοπούλου αποκαλύπτουν τι σημαίνει να «αφήνεις την πατρίδα σου, τους αγαπημένους σου, τα δικά σου σώματα και να έρχεσαι να φροντίσεις ένα γέρικο σώμα που θα φύγει».

Ακολουθούν το «Time please!» της Τζένης Δάγλα, μια αλληγορία για το εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης σε σκηνοθεσία Αναστασίας Ρεβή (29/10, στις 21:00), η «Παράλειψη της οικογένειας Κόλεμαν» του Κλαούντιο Τολκατσίρ σε σκηνοθεσία Μαριτίνας Πάσσαρη που παρουσιάζει την επώδυνη και παράλογη συμβίωση των μελών μιας οικογένειας όπου η βία λειτουργεί ως μοναδικό μέσο επικοινωνίας (30/10 στις 19:00), το «Σάκκο και Βιντσέτι» του Μαουρίσιο Καρτούν σε σκηνοθετική επιμέλεια Κυριακής Σπανού (30/10 στις 21:00), το «Angelstate» της Νίνας Ράπη σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη, στο οποίο έξι πρόσωπα σε κατάσταση λίμπο αναζητούν αλήθειες και έρχονται αντιμέτωπα με την απώλεια, τη λήθη, τις ενοχές, τον ανεκπλήρωτο έρωτα και μια εξουσία αμφίσημη (31/10 στις 18:30), το «Pferdetanz» του Μάνου Λαμπράκη, ένα εκτενές αφηγηματικό ποίημα που θυμίζει τις ομηρικές ραψωδίες σε σκηνοθεσία Σίσσυς Παπαθανασίου (31/10 στις 20:00) και οι «Τέσσερις Δίδυμες» του Αργεντίνου συγγραφέα και κομίστα Κοπί σε σκηνοθεσία Ιουλίας Σιάμου και Ζωρζίνας Τζουμάκα (31/10 στις 21:00).

Ακόμη, η Όλια Λαζαρίδου, ο Γιάννης Χαρμπάτσης, η Ιφιγένεια Γρίβα και ο Ιάκωβος Μηνδρινός συμμετέχουν στο έργο του Χρήστου Αγγελάκου, «Ήταν ένας και δεν ήταν κανένας», το οποίο θα παρουσιαστεί την Κυριακή 1η Νοεμβρίου (στις 20:00) σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη. Το έργο είναι εμπνευσμένο από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» τον Φεβρουάριο του 2010 σχετικά με τη γαλλική ανθρωπιστική Οργάνωση «Νεκροί του δρόμου» και τη δράση της, τον ενταφιασμό δηλαδή όσων βρίσκονταν πεθαμένοι στους δρόμους χωρίς χαρτιά που να πιστοποιούν την ταυτότητά τους (μετανάστες, άστεγοι, περιθωριακοί, κ.λπ.).

Αποστολή των μελών της οργάνωσης είναι να συνοδεύσουν τους ανώνυμους νεκρούς στην τελευταία τους κατοικία, να τους δώσουν ένα όνομα και να εκφωνήσουν τον επικήδειό τους.

Με αφορμή το δημοσίευμα των «Νέων» το έργο διατυπώνει μια σειρά ερωτημάτων (τι σημαίνουν άραγε για τους ζωντανούς οι νεκροί του δρόμου; Αλλά και τι για τους νεκρούς οι ζωντανοί;) και αντί για απαντήσεις, αρκείται σε μια διαδοχή εικόνων και ιστοριών: σ’ ένα καλειδοσκόπιο τριών πράξεων που περιστρέφονται γύρω από το αίνιγμα ενός ανώνυμου νεκρού.

Την ίδια ημέρα, θα παρουσιαστεί και η θεατροποιημένη εκδοχή του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ραπτόπουλου με τίτλο «Μαύρος Γάμος» (στις 21:00) σε σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου και θεατρική διασκευή Χλόης Κολύρη.

Το έργο αφηγείται την ιστορία ενός έρωτα χωρίς ανταπόκριση, με φόντο την άνοδο και την πτώση του ροκ συγκροτήματος «Bαλκάνιοι» και με καταλύτη έναν ύμνο που μπορεί και να συνδέεται με τα Ελευσίνια Mυστήρια.

Ο κύκλος των παραστάσεων στο πλαίσιο των «θεατρικών αναλογίων» θα κλείσει την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου με την παρουσίαση των έργων: «Κομμάτια» της Αγγελικής Δαρλάση σε σκηνοθεσία Σεβαστιάνας Αναγνωστοπούλου που πραγματεύεται το θέμα της μετανάστευσης και της «λαθροθηρίας» της ανθρώπινης ζωής (στις 19:30) και «Σπόροι παπαρούνας» του Γιώργου Ψάλτη σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη (στις 21:00). Πρόκειται για τρεις σπονδυλωτούς μονολόγους για τα παιδικά χρόνια, τις οικογένειες, τους λαούς και τα αδιέξοδά τους, τους οποίους θα ερμηνεύσει η Λουκία Μιχαλοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: