Ο Αλέκος Φλαμπουράρης αναφέρθηκε στον Πτωχευτικό Κώδικα, τονίζοντας πως το περιεχόμενό του μπήκε σε διαβούλευση, αφού πρώτα η κυβέρνηση κατήργησε όλα τα προστατευτικά πλαίσια για την πρώτη κατοικία.
«Ή ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα και κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ή οι τράπεζες ακολουθούν τον δικό τους δρόμο χωρίς να αποδέχονται αυτά που ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει,» ανέφερε ο Αλέκος Φλαμπουράρης σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την πρώτη κατοικία και τους πλειστηριασμούς, στο ραδιόφωνο Στο Κόκκινο.
Στη συνέχεια ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Ο Πτωχευτικός Κώδικας μπήκε σε συζήτηση, αφού πρώτα με απόφαση της κυβέρνησης καταργήθηκαν όλα τα προστατευτικά πλαίσια που υπήρχαν και που προστάτευαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την πρώτη κατοικία.
Ο νόμος Κατσέλη, ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη και ο νόμος που φτιάξαμε ως κυβέρνηση το 2019 καταργήθηκαν. Ως αξιωματική αντιπολίτευση καταθέσαμε τροπολογία για να παραταθεί ο νόμος αυτός μέχρι το τέλος του χρόνου για να υπάρχει η δυνατότητα προστασίας της α’ κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020.
Δεν το δέχθηκε αυτό η κυβέρνηση και έτσι δεν έχουμε κανένα πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας ενώ ο πτωχευτικός νόμος δυστυχώς, ενώ επικαλούνται ότι δίνει στους οφειλέτες μια δεύτερη ευκαιρία για να σωθεί κάποιος από την καταστροφή και τον πλειστηριασμό, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει».
«Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες»
Στην αναφορά του κ. Σχινά ότι οι φοιτητές της Νομικής από το πρώτο έτος μαθαίνουν ότι στην Ελλάδα πτωχεύουν μόνο όσοι έχουν εμπορική ιδιότητα και όχι οι ιδιώτες, ο κ. Φλαμπουράρης είπε: «Έχετε απόλυτο δίκιο, τώρα η επιχείρηση ταυτίζεται και με τον ιδιώτη. Μπορεί να κηρυχθεί σε πτώχευση και να μπει σε πλειστηριασμό όλη του η περιουσία ακόμα και ενός συνταξιούχου.
Δηλαδή ταυτίζουν την επιχείρηση με τον ιδιώτη και δεσμεύουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία ό,τι έχει ο ιδιώτης και α’ κατοικία του που βγαίνει σε πλειστηριασμό.
Για αυτό προτείναμε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο το οποίο ουσιαστικά να διευκολύνει όλους όσους δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους με έναν τρόπο ο οποίος να είναι βιώσιμος -και με τη συμβολή του κράτους, όπως είχαμε κάνει στον τελευταίο νόμο, με την επιδότηση της δόσης- ώστε ο πολίτης να σώσει το σπίτι του.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες, γιατί μέσα από τον πτωχευτικό νόμο χάνεις το σπίτι σου, αυτό πηγαίνει σε έναν φορέα, ο φορέας αυτός σου το νοικιάζει σπίτι, εσύ πληρώνεις ένα ενοίκιο και αν θέλεις μετά από 12 χρόνια μπορείς να το αγοράσεις, αλλά θα το πληρώσεις με την εμπορική αξία που θα έχει μετά από 12 χρόνια.
Δηλαδή ουσιαστικά δεν θέλει να πει ότι αυτός που πτωχεύει χάνει και το σπίτι του και όλη του την περιουσία. Χρυσώνουν το χάπι με λόγια και όχι με πράξεις».
«Πλέον θα πτωχεύουν και οι ιδιώτες, όχι μόνο οι επιχειρήσεις»
Ο κ. Φλαμπουράρης συνέχισε λέγοντας: «Η διαβούλευση έχει τελειώσει, αλλά θέλω να επιμείνω στα κρίσιμα σημεία του σχεδίου νόμου, που δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθει προς ψήφιση, τα οποία είναι ότι πλέον δεν πτωχεύουν μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και οι ιδιώτες, πλειστηριάζεται πλέον όλη η περιουσία του οφειλέτη, ενώ υπάρχει και η πρόβλεψη όταν ο οφειλέτης αποκτήσει εισοδήματα, μπορεί να εισπράττει μόνο ένα ελάχιστο τμήμα που θα του επιτρέπει απλώς να καλύπτει τις άμεσες ανάγκες του και το υπόλοιπο θα δεσμεύεται».
Στην αναφορά του κ. Σχινά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην Έκθεση Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην έκρηξη του ιδιωτικού χρέους, που έχει φτάσει και λόγω της πανδημίας στα 230 δισεκατομμύρια ευρώ ο Αλέκος Φλαμπουράρης σημείωσε: «Οι βασικοί άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι δύο.
Στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, που έχει οδηγήσει πολλούς σε αδιέξοδο λόγω και της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε, πρέπει να ξαναδούμε το θέμα του χρέους των κρατών μελών προς της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Δεν νοείται κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες να μην υπάρχει διάθεση για επαναδιαπραγμάτευση του κρατικού χρέους με στόχο την αναδιάρθρωση του.
Το δεύτερο σκέλος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτό του ιδιωτικού χρέους. Η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει ξανά παραγωγική η οικονομία, γιατί ο ιδιώτης έτσι θα είναι σε θέση να εξοφλεί ένα μέρος των οφειλόμενων ενώ στο σημερινό καθεστώς το τραπεζικό σύστημα δεν εισπράττει τίποτα από τα κόκκινα δάνεια.
Αυτή η λύση θα ανακουφίσει τόσο τους πολίτες που είναι υπερχρεωμένοι όσο και τις τράπεζες που θα μπορούν να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια».
Πολιτική
Tags: ΣΥΡΙΖΑ