Αναφορά στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, πριν από την ομιλία του στη Βουλή. Ο κ. Ολάντ είπε ότι η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους θα ξεκινήσει εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της: «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αυτό δεν το αμφισβητεί η Ελλάδα. Αυτό που ζητάει είναι να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα και ευελιξία», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας ότι στη συμφωνία με τους εταίρους υπάρχει η δέσμευση για αναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων, το οποίο χαρακτήρισε ως απειλή για τις ελληνικές οικογένειες, επεσήμανε την ανάγκη «να ξαναδούμε ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει πλειστηριασμός». Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι απαραίτητες συζητήσεις σε επίπεδο Eurogroup και σε επίπεδο ηγετών αν χρειαστεί. Ακόμη, υπενθύμισε ότι η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας την περίοδο των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι γνωρίζει πολύ καλά τι υπέστη ο ελληνικός λαός στη διάρκεια της κρίσης. Γι’ αυτό, σημείωσε, η Γαλλία θέλησε να συνεισφέρει στην εξεύρεση λύσης.
Ο κ. Ολάντ χαιρέτισε τις «ασταμάτητες προσπάθειες» που κατέβαλε ο Αλ. Τσίπρας αλλά και την υπεύθυνη στάση που τήρησε η χώρα μας, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. «Θεωρώ ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα καθώς οι συζητήσεις σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση συνεχίζονται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιστρέψει η σταθερότητα για να έρθουν επενδύσεις. «Όλη η Ευρώπη πρέπει να στηριξει από κοινού την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό βάρος και ότι οι Έλληνες διαχειρίζονται με αξιοπρέπεια το πρόβλημα. Επανέλαβε ακόμη την ανάγκη να στηριχθεί η χώρα μας, αλλά και να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πρέπει να δράσουμε», συνέχισε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά η Ελλάδα, να λειτουργήσουν τα hot spot, να υπάρξει μία ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, αλλά και να υπάρξει συνεννόηση με τις χώρες εκτός Ε..Ε που υποδέχονται πρόσφυγες, όπως η Τουρκία. «Η Τουρκία οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ελέγχει τα σύνορα της», πρόσθεσε.
Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε και στο πολύνεκρο τροχαίο στη Γαλλία, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δεσμεύθηκε για τη διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος.
Α. Τσίπρας: Οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαίωσε πως οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο. Όπως είπε, ο κ. Ολάντ ήρθε στην Ελλάδα σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει ανάγκη να μετατραπεί από μέρος της κρίσης, των τριών επάλληλων κύκλων κρίσης που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας, σε μέρος της λύσης.
«Τόσο η οικονομική κρίση που παραμένει ως μια απειλή στην Ευρωζώνη, αλλά και η κρίση αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή όσο όμως και η προσφυγική κρίση που μας απειλεί, είναι κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού και ευελπιστούμε και πιστεύουμε η Ελλάδα να αναδειχθεί ως μια χώρα-πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ουσιαστικός παράγοντας στη διαχείριση και στην προσπάθεια επίλυσης αυτών των κρίσεων».
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «τον περασμένο Ιούλιο περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά οι δύσκολες στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες των σκληρών διαπραγματεύσεων ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε ότι πρέπει να δεχθώ έναν δύσκολο συμβιβασμό. Και αποφασίσαμε τελικά έναν δύσκολο συμβιβασμό με στόχο όμως να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων που είχαν προαποφασίσει, είχαν ετοιμάσει σχέδια διαίρεσης και οφείλω να πω δεν φαίνεται ότι τα έχουν εγκαταλείψει. Ενδεχομένως και ακόμα να τα έχουν αυτά τα σχέδια, να θέλουν να τα επαναφέρουν στο τραπέζι».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μήνυμα της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου πρέπει να είναι ότι «η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, περί διαίρεσης της Ευρωζώνης και της Ευρώπης πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να την επαναφέρει στο τραπέζι. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βγει από αυτήν την πολύχρονη κρίση που τη μαστίζει. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει και στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης απέναντι στην κρίση. Προϋπόθεση όμως για να πετύχει η Ελλάδα και να βγει από την κρίση είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα, διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα».
«Παράγοντας όμως που κρίνει την πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική ειρήνη. Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνούν πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος και υπό αυτή την έννοια είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει λοιπόν κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο μονάχα την Ελλάδα, αλλά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη».
Καταλήγοντας, τόνισε πως η Γαλλία αποτελεί «έναν πολύτιμο εταίρο στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε δημιουργικά και με επιτυχία όλους αυτούς τους κινδύνους. Είναι εταίρος στον αγώνα για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της απασχόλησης».
typosthes.gr-Politiki