FRONTEX άμεσης επέμβασης χωρίς άδεια από τις κυβερνήσεις ζητάει ο Γιούνκερ

Την ύπαρξη μιας μονάδας 2.000 άμεσα διαθέσιμων αστυνομικών που θα είναι έτοιμοι αναλάβουν δράση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ακόμη και σε περιπτώσεις που το ενδιαφερόμενο κράτος διαφωνεί, προβλέπει η πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την οποία ο ίδιος θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», το σχέδιο Γιούνκερ θα περιλαμβάνει στον νέο σχεδιασμό της ευρωπαϊκής υπηρεσίας έως και 2.000 αστυνομικούς από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να τους χρειαστεί η Frontex.

«Να μην ζητιανεύουμε αστυνομικούς…»

«Τα κράτη-μέλη μελλοντικά, θα έχουν σε συνεχή ετοιμότητα έως και 2.000 αστυνομικούς για ενδεχόμενες ανάγκες της FRONTEX (…) Οι αστυνομικοί θα πρέπει να είσαι θέση να μετακινηθούν γρήγορα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακόμη και παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενους κράτους-μέλους», σημειώνεται στο περιοδικό που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο. «Οι εποχές που πρέπει να ζητιανεύουμε για αστυνομικούς πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε από την FRONTEX μια πραγματική υπηρεσία φύλαξης συνόρων», αναφέρει το Spiegel, μεταφέροντας δηλώσεις κύκλων της Κομισιόν.

Οι υπάλληλοι της FRONTEX θα μπορούν ακόμη να επιβλέπουν ότι θα επαναπροωθούνται οι μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, αναφέρεται στο δημοσίευμα, και επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται πως θα στηρίξει το σχέδιο της Επιτροπής.

Η διαδικασία μονομερούς ανάληψης δράσης

Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της Frontex θα προβλέπει την δημιουργία ενός νέου κέντρου ανάλυσης το οποίο θα αξιολογεί την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα και θα εισηγείται μέτρα στο ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung», αν το άμεσα ενδιαφερόμενο κράτος δεν συμμορφωθεί, η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο την αποστολή ομάδας ταχείας ανάληψης δράσης και η απόφαση θα λαμβάνεται – για πρώτη φορά – με «αντίστροφη ειδική πλειοψηφία», δηλαδή μια απόφαση θα θεωρείται ειλημμένη, «εκτός αν βρεθούν αρκετά κράτη-μέλη για να την εμποδίσουν».

Παράλληλα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Γερμανία και η Γαλλία στηρίζουν ήδη αυτές τις θέσεις – αναμένονται όμως αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εθνική τους κυριαρχία σε θέματα συνόρων.

Η πλειοψηφία αποφασίζει

Η πρόταση της Κομισιόν, συνεχίζει η εφημερίδα επικαλούμενη κύκλους της Επιτροπής, θα μπορούσε, όπως ήδη στην περίπτωση της σχεδιαζόμενης κατανομής 160.000 προσφύγων, να επιβληθεί για μία ακόμη φορά μέσω απόφασης πλειοψηφίας. Η Ολλανδία που θα αναλάβει τον Ιανουάριο την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, επιθυμεί μάλιστα να προωθήσει αυτά τα σχέδια, επισημαίνεται.

Η Επιτροπή διευκρινίζει πάντως, ότι επουδενί αποτελεί στόχο της «μια μαζική μετατόπιση αρμοδιοτήτων προς τις Βρυξέλλες», όπως π.χ. έγινε με αφορμή την κρίση του ευρώ. Τα κράτη-μέλη παραμένουν αρμόδια για την φύλαξη των συνόρων τους. «Θα ενταχθούν όμως σε ένα νέο, ενσωματωμένο σύστημα» και μόνο σε εξαιρετική περίπτωση θα επιτρέπεται να παρέμβει η νέα υπηρεσία προστασίας συνόρων. Εκφράζεται δε η ελπίδα, ότι «αυτό θα συμβεί όσο το δυνατόν σπανιότερα».

Απάντηση στις αντιδράσεις

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φραντς Τίμερμαρνς, εκφράζει την αισιοδοξία του, τονίζοντας, σε δήλωσή του προς την SZ, ότι δεν έχει ακούσει «για κανένα κράτος το οποίο να μην απευθύνει καθημερινά έκκληση για περισσότερη φύλαξη των συνόρων» – και αυτό ισχύει και για εκείνα τα κράτη τα οποία απορρίπτουν την κατανομή.

«Δεν μπορείς λοιπόν να διαμαρτύρεσαι για το ότι προτείνουμε πως θα μπορούσε να βελτιωθεί (η φύλαξη των συνόρων). Αντιθέτως, τώρα θα μπορούσαν όλοι να δείξουν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», προσθέτει ο κ.Τίμερμανς και συνεχίζει: «Τα εξωτερικά μας σύνορα είναι κοινά σύνορα και δεν ήμασταν σε θέση να τα προστατεύσουμε σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό δείχνει το παράδειγμα της Ελλάδας». thetoc.gr

 

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: