Απειλούν ότι θα αποχωρήσουν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία οι εκπρόσωποι των δανειστών, μια κίνηση που θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και θα θέσει υπό αμφισβήτηση το μέλλον του προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Financial Times, η απειλή να «τερματίσουν» τις συζητήσεις μέχρι την εβδομάδα μετά το Πάσχα των Καθολικών, ήρθε εν μέσω της τεράστιας απόστασης που υπάρχει ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει για περισσότερες περικοπές προκειμένου να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.
Όπως τονίζουν δύο αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συζητήσεις, ο υπουργός Οικονομικών,Ευκλείδης Τσακαλώτος απείλησε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ στην Ειδομένη, σε μια προσπάθεια να συνδέσει τις διαπραγματεύσεις με την προσφυγική κρίση.
«Αυτό αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα τώρα» τόνισε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος, επιχειρηματολογώντας ότι τα χρήματα που θα λάμβανε η Ελλάδα μετά από ένα πιθανό κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι απολύτως αναγκαία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν διαφωνίες εδώ και μήνες σχετικά με τα μέτρα που πρέπει η Αθήνα να εφαρμόσει για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, με την Κομισιόν να λέει ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιητικά για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, ενώ το ΔΝΤ τονίζει πως οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αξιόπιστες.
Παρά τις διαφορές, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έστειλαν πίσω στην Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες τους εκπροσώπους τους με την ελπίδα πως θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι διαφορές. Έλληνες αξιωματούχοι επιμένουν πως οι συζητήσεις έχουν σημειώσει πρόοδο, τονίζοντας πως πρότειναν μεγαλύτερες περικοπές για το συνταξιοδοτικό ίσες με το 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 900 εκατ. ευρώ).
Ωστόσο, οι δανειστές το αμφισβητούν αυτό. «Δεν έχει σημειωθεί σπουδαία πρόοδος» είπε εκπρόσωπος των δανειστών πριν από μερικές ημέρες. «Η μόνη συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών είναι πως χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα».
typosthes.gr-Oikonomia