Έτοιμες να καταργήσουν και επίσημα Συνθήκη του Δουβλίνου εμφανίζονται οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μια κίνηση που θα μεταθέσει το προσφυγικό βάρος από τις φτωχότερες χώρες του νότου στις πιο οικονομικά εύρωστες οικονομίες του Βορρά. Το Δουβλίνο II προβλέπει ότι η χώρα στην οποία εισέρχονται οι μετανάστες είναι και υπεύθυνη για την αξιολόγηση της αίτησης ασύλου.
«Το τελευταίο διάστημα, όμως, το σύστημα αυτό έχει γίνει πολιτικά τοξικό για τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς η Γερμανία αλλά και άλλα κράτη μέλη ασκούν έντονη κριτική σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία επειδή παραλείπουν να καταγράφουν και να προσφέρουν άσυλο στα 1,1 εκατομμύρια προσφύγων που έχουν φτάσει από στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Ουσιαστικά, η πολιτική αυτή έχει παύσει να ισχύει από πέρσι, όταν η Γερμανία παραιτήθηκε του δικαιώματός της να απελάσει από τη χώρα εκατοντάδες αιτούντες άσυλο αλλά πίεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το άρθρο της Βρετανικής εφημερίδας, η Κομισιόν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω συνθήκη είναι «αναχρονιστική» και «άδικη» ενώ τονίζεται ότι θα καταργηθεί και επίσημα τον Μάρτιο.
«Η κίνηση αυτή πιθανώς να αναγκάσει ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Βρετανία, να δεχτούν περισσότερους μετανάστες, καθώς θα ήταν δύσκολο να τους στείλουν πίσω σε γειτονικές χώρες. Την ίδια ώρα, θα πίεζε τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν στην υιοθέτηση ενός επίσημου συστήματος ποσοστώσεων αλλά και διαδικασιών, που θα επιτρέψουν το βάρος να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ένωση» γράφει χαρακτηριστικά.
typosthes.gr-Politiki