Τί πιό ωραίο απο το να φτιάχνεις την δικιά σου σπιτική μαρμελάδα, και να σε συντροφεύει η γλύκα της σε κάθε πρωινό γεύμα; Ίσως αυτή είναι η πιό απλή και πιό νόστιμη συνταγή μαρμελάδας με πορτοκάλι που έχω κάνει. Ο βαθμός δυσκολίας αυτής της συντάγης είναι πολυ εύκολος και γενικά η εκτέλεση είναι ευχάριστη και καθόλου χρονοβόρα καθώς για την παρασκευή της χρειάζεστε μόνο 30′.
Υλικά
1 κ. Πορτοκάλια ώριμα
650 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.σ. Εκχύλισμα Βανίλιας
1 ξυλ. κανέλας(προεραιτικά)
Βαζάκια
*Μπορούμε να αρωματίσουμε την μαρμελάδα μας με οποιοδήποτε αρωματικό της αρεσκείας μας όπως κονιάκ, κανέλα, λικέρ κτλπ
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια (κρατάμε την σάρkα και περίπου το 1/3 από τις φλούδες ) κατόπιν βάζουμε σε μία πλασωτέ κατσαρόλα να βράσει το νερό και μόλις αρχίζει να κοχλάζει τοποθετούμε τα πορτοκάλια και τα βράζουμε εως ότου μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με το πηρούνι (περίπου 10΄).
Μόλις ζεματιστούν τα αφαιρούμε και τα στραγγίζουμε σε ένα σινουά αφαιρώντας και πιθανά κουκούτσια. Περιμένουμε να κρυώσουν και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι να χυλώσουν. Μόλις πολτοποιηθούν τα ζυγίζουμε και τα προσθετουμε στην κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη.(Για 800γρ. πολτό χρειαζόμαστε 650γρ. ζάχαρης ).
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20′. Μόλις αρχιζει και σιγοβράζει (κοχλάζοντας) Προσθέτουμε και το εκχύλισμα της βανίλιας ή την κανέλα ή και τα δύο , ανάλογα με το τί αρωματισμό θέλουμε να δώσουμε. Μόλις πήξει και ετοιμαστεί η μαρμελάδα μας με την βοήθεια ενός χωνιού , γεμίζουμε τα βαζάκια μας , τα σφραγγίζουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα . Για την αποβολή ανεπιθύμητου αέρα μέσα στο βάζο.
Μετά το πρώτο άνοιγμα ενός βάζου , η μαρμελάδα θα πρέπει να καταναλώθεί εντός 10-12 ημερών και η διατήρηση της θα γίνεται στο ψυγείο.
tip: Τα βαζάκια θα πρέπει να αποστειρωθούν στο φούρνο για λίγα λεπτά
Πηγή: drunktomatogreece
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό