Το πιο νόστιμο γλυκό!
Συστατικά
Για το παντεσπάνι
- 6 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
- 1 πρέζα αλάτι
- 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (30 γρ. + 50 γρ.)
- 140 γρ. κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη
Για τη γκανάζ
- 600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
Για τον κορμό
- 30 γρ. κονιάκ
- άχνη ζάχαρη
- κεράσια kirsch
- φυσαλίδες
Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάλτε στο 20:23 για να δείτε πως να φτιάχνετε Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα.
Για το παντεσπάνι
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αλάτι και τα 30 γρ. ζάχαρη. Αυξάνουμε ταχύτητα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα.
- Χτυπάμε τους κρόκους με τα 50 γρ. ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν πολύ και να ασπρίσουν (8-10 λεπτά)
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπε μαρί και αφού κρυώσει λίγο και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου την ενσωματώνουμε στο μείγμα των κρόκων με τη βοήθεια μιας μαρίζ.
- Ενσωματώνουμε και τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων.
- Θυσιάζουμε το 1/4 από αυτή για να αφρατέψει το μείγμα ανακατεύοντας τη γρήγορα με μια μαρίζ και μετά σιγά σιγά προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
- Απλώνουμε το μείγμα σε ταψάκι φούρνου 30 x 40 εκ., που έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα. Είναι σημαντικό να βουτυρώσουμε και να πασπαλίσουμε με κακάο τη λαδόκολλα, γιατί αλλιώς μπορεί να κολλήσει το μείγμα επάνω της.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 15-17 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει σκεπάζοντάς το με μία πετσέτα για 2-3 ώρες μέχρι να μαλακώσει.
Για την γκανάζ
- Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα και αφήνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση.
- Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
- Με το που πάρει βράση η κρέμα μας αφαιρούμε από τη φωτιά και την ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα.
- Αφήνουμε για ένα λεπτό μέχρι να πάρει θερμοκρασία η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια λεία γκανάζ.
- Απλώνουμε σε ένα ταψί 30 x 40 εκ. και με την βοήθεια μίας μαρίζ ανακατεύουμε την γκανάζ ώστε να μπορέσει να κρυώσει (15-20 λεπτά).
Για τον κορμό
- Στήνουμε μια καθαρή λαδόκολλα πάνω στον πάγκο εργασίας μας.
- Αφαιρούμε το παντεσπάνι από τη λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε πάνω στην καινούρια λαδόκολλα.
- Με τη βοήθεια ενός πινέλου ραντίζουμε με το κονιάκ το παντεσπάνι μας.
- Απλώνουμε από πάνω με μια μαρίζ τα 2/3 από τη γκανάζ μας. Κρατάμε λίγη γκανάζ στο μπολ για να διακοσμήσουμε το ρολό μας στο τέλος.
- Τυλίγουμε το παντεσπάνι από την μεγάλη πλευρά που είναι κοντά μας στον πάγκο μέχρι το τελείωμά του στην απέναντι πλευρά και το τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα.
- Απλώνουμε την υπόλοιπη γκανάζ πάνω στο ρολό(κορμό) που έχει σχηματιστεί.
- Διακοσμούμε με τα κερασάκια, τις φυσαλίδες και αφήνουμε να σφίξει στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για 2 περίπου ώρες.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Originally posted 2016-12-21 19:20:58.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό