Φύλλο γιαουρτιού για πίτες (με άλλο τρόπο ανοίγματος)

Υλικά:

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
  • 1 κεσεδάκι νερό
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 ήb 8 γραμμάρια)
  • 5 κεσεδάκια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστεί 1-2 κουταλιές ακόμη)
  • Αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων.
  • Λίγο ελαιόλαδο για άλειμμα της πίτας

Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά σε ένα μπολ ανάμειξης, και προσθέτουμε τη ζάχαρη , τη μαγιά το αλεύρι με το αλάτι (ή ανακατεύουμε και τα στερεά χωριστά και τα προσθέτουμε στα υγρά). Ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να κολλά ελαφρά στα ακροδάκτυλα. Δεν πρέπει να γίνει σκληρή. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μισή ώρα ή περισσότερο αν είναι σύνθετη η γέμιση.

Τριμμένο κεφαλοτύρι και κεφαλογραβιέρα, γιαούρτι και αυγό στη γέμιση…

Σπανάκι ωμό, τριμμένο με λίγο αλάτι, ξινομυζήθρα και αλατοπίπερο…

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12-14 μπαλάκια σε μέγεθος μανταρινιού. Το κυλάμε σε αλεύρι ή νισεστέ.

Πατάμε καθένα να γίνει σε μέγεθος πιάτου φρούτου και το πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι. Τα παίρνουμε έξι-έξι ή επτά –επτά και τα πιέζουμε ελαφρά. Ανοίγουμε όλα μαζί τα φύλλα της μιας στοίβας στο μέγεθος του ταψιού μας (το δικό μου είναι 32 μέγεθος, αλλά αντέχει και λίγο μεγαλύτερο).

ή σε μέγεθος που να χωράει στο ταψί του φούρνου γιατί μπορούμε να στρώσουμε και σ’ αυτό την πίτα μας. Κατά το άνοιγμα του φύλλου , το αναποδογυρίζουμε μια δυο φορές αλλιώς το πάνω φυλλαράκι είναι πιο απλωμένο και πιο λεπτό από το κάτω.

Απλώνουμε τη γέμιση της επιλογής μας και σκεπάζουμε την πίτα μας με το φύλλο που προκύπτει από την άλλη στοίβα, που θα το ανοίξουμε σε λίγο μικρότερη διάμετρο. Αφήνουμε την πίτα μας να περιμένει για ένα μισάωρο.

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο ή λίγο γάλα, ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα στον προθερμασμένο φούρνο μας, (στις ανεβατές ζύμες ο φούρνος πρέπει να είναι πάντα προθερμασμένος) μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια (περίπου 50 λεπτά).

Παρατηρήσεις:

Τα υλικά της ζύμης είναι μετρημένα με το κλασικό κεσεδάκι γιαουρτιού, ως εκεί που περιείχε το γιαούρτι, αλλά σε κάποια περίπτωση που είχα γιαούρτι σε συσκευασία 1 lt χρησιμοποίησα ένα απλό πλαστικό ποτήρι. Μέτρησα τον όγκο του και είναι 250ml. Μ’ αυτό μετρήθηκαν και όλα τα υπόλοιπα υλικά.1-fyllo1-001Επειδή η διαφορά είναι μικρή, δεν άλλαξα καθόλου τις ποσότητες ζάχαρης , αλατιού και μαγιάς που χρησιμοποίησα.
Εναλλακτικά, κάνουμε στοίβες 3 φύλλων και βάζουμε 2 τριάδες στην κάτω μεριά της πίτας και δύο τριάδες πάνω αλείφοντας ανάμεσα με ελαιόλαδο.
Έχω χρησιμοποιήσει γιαούρτι στραγγιστό 2%, πλήρες στραγγιστό και απλό γιαουρτάκι γύρω στο 6%. Με το τελευταίο χρειάστηκαν και 1-2 κουταλιές αλεύρι παραπάνω γιατί είναι πιο υδαρές.
Έχω χωρίσει και σε περισσότερα φύλλα (20) αυτή τη δόση και έκανα δύο μικρότερες πίτες σε 26 νούμερο ταψί κάνοντας στοίβες με πεντάδες.
Η συγκεκριμένη ζύμη είναι πολύ ωραία με όποιο τρόπο κι αν την ανοίξουμε. Την έχω χρησιμοποιήσει σε πίτες χωρίζοντάς της σε δυό μέρη (ένα φύλλο πάνω- ένα κάτω) , σε πολλά φυλλαράκια με λιπαρή ουσία (ελαιόλαδο ανάμεσά της), και σε διάφορα μικρά ανεβατά πιτάκια φούρνου. Ανεξάρτητα από τον τρόπο ανοίγματος, δοκιμάστε τη κάποια στιγμή στις πίτες σας.

Originally posted 2017-07-15 13:00:02.

Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: