Φρένο στα «τρομολαγνικά», όπως τα χαρακτήρισε, σενάρια για μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά, προσπαθεί να βάλει με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης.
«Το κρίσιμο ζήτημα είναι η έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων που νομοθετούνται και αυτό είναι θέμα αποκλειστικά δικής μας ευθύνης», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Δραγασάκης και σημειώνει ότι τα μέτρα που υπολείπονται να ληφθούν αφορούν, κυρίως, αλλαγές του θεσμικού και του ρυθμιστικού πλαισίου και δεν έχουν άμεσες δημοσιονομικές επιπτώσεις. Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «στα εργασιακά, τρομολαγνικά σενάρια για θέματα πέραν του συμφωνημένου πλαισίου, δεν επιβεβαιώνονται και μάλλον υποκινούνται από εγχώριες δυνάμεις».
Αναφερόμενος στα έσοδα και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του «κόφτη», ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι «η πρόβλεψη του «κόφτη» δεν σημαίνει και ενεργοποίησή του. Εξάλλου, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι στόχοι υπερκαλύπτονται. Συγκεκριμένα το α” εξάμηνο του 2016 τα έσοδα σημείωσαν αύξηση, σε σχέση με πέρυσι, κατά 6,5% παρουσιάζοντας υπέρβαση 3,72%, συγκριτικά με τον στόχο του Προϋπολογισμού. Μάλιστα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εκτιμούν ότι η θετική πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Χαρακτηρίζει «παγίδα για τη χώρα» την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για πλεόνασμα 2%, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που υπόσχεται απλόχερα, ως βασιλικότερος του βασιλέως, είναι και άλλες περικοπές δαπανών, τις οποίες όμως δεν προσδιορίζει».
Μιλώντας για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και τις πρόσφατες αιτήσεις πτώχευσης επιχειρήσεων, ο Γιάννης Δραγασάκης τονίζει ότι: «Δυστυχώς δεν πρόκειται για μεμονομένες περιπτώσεις, αλλά για μοντέλα επιχειρηματικότητας που διαμορφώθηκαν στα χρόνια της μεγάλης ασυδοσίας. Πρόκειται για έναν κρατικοδίαιτο και τραπεζοδίαιτο καπιταλισμό, που φόρτωνε το Δημόσιο και τις τράπεζες με χρέη εξαιτίας αποτυχημένων επιχειρηματικών επιλογών ή σε ορισμένες περιπτώσεις, επειδή οι επιχειρήσεις λεηλατήθηκαν από τα μέσα και τα κέρδη διοχετεύονταν εκτός επιχείρησης ή και στο εξωτερικό».
«Μου κάνει εντύπωση», σημειώνει, «η ηχηρή σιωπή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Δεν γνωρίζουν τίποτα για το έγκλημα; Τώρα αποκαλύπτονται και η ουσία και η υποκρισία του αντικρατισμού. Διότι, εδώ έχουμε ένα κράτος που μεγαλώνει απορροφώντας χρέη επιχειρήσεων και μικραίνει όταν αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας και την προστασία των πολιτών».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζει ότι «αφελληνισμός» δεν είναι η συμμετοχή ξένων κεφαλαίων σε μια επιχείρηση, αλλά η απουσία ή η αδυναμία άσκησης δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου, είτε πρόκειται για ξένο, είτε για εγχώριο κεφάλαιο και προσθέτει: «το κυρίαρχο πολιτικό και οικονομικό σύστημα διαμόρφωσε στο παρελθόν ένα καθεστώς ασυδοσίας. Τώρα, ορισμένες από τις δυνάμεις αυτές, για να διατηρήσουν τις θέσεις τους, δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Ονομάζουν αυταρχισμό κάθε προσπάθεια να περιοριστεί η ασυδοσία τους και αφελληνισμό κάθε προσπάθεια αλλαγής».
typosthes.gr-Oikonomia